banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Dijitalleşen KOBİ’lere 2 milyona varan destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye İnovasyon Haftası’nda KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’nın yeni çağrılarını açıkladı. Bakan Varank, yerli dijital teknolojiler geliştirilebilmesi amacıyla işletme başına 2 milyon liraya kadar destek vereceklerini belirtirken, yerli olarak geliştirilen bu teknolojileri kullanan KOBİ’leri de destekleyeceklerini söyledi.

DESTEK-TEŞVİK 01.01.2023, 00:02 25.01.2023, 12:06
29597
Dijitalleşen KOBİ’lere 2 milyona varan destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında gerçekleştirilen İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı. Bakan Varank, KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’nın yeni çağrılarını açıkladı. KOBİ’lerle ilgili bir müjdeyi de kamuoyu ile paylaşmak istediğini ifade eden Bakan Varank, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerimizin yakından takip ettiği KOBİGEL adıyla bilinen bizim bakanlığımızın, KOSGEB’in bir destek programı var“ dedi.
Bakan Varank, KOBİ Gelişim Destek Programında bugün itibarıyla İmalat Sanayinde Dijitalleşme çağrısını yeniden açtıklarını kaydederek “Böylece yerli dijital teknolojiler geliştirilebilmesi amacıyla işletme başına 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Tabii yerli olarak geliştirilen bu teknolojileri kullanan KOBİ’lerimize de biz destek vereceğiz. Ben tüm KOBİ’lerimizi KOSGEB’in web sitesinden bu destek programına başvurmaya davet ediyorum” diye konuştu.
İmalatçı KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini odağına alan KOSGEB, işletmelerin rekabetçiliğinin ve verimliliğinin arttırılmasına da önem veriyor. Bu bağlamda KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’nı yeniden kurguladı. Destek programı kapsamında 2022 yılı proje teklif çağrılarına Bakan Varank’ın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak çıkıldı.
Çıkılan çağrıların ilk ayağı; akıllı dijital teknolojileri yerli imkanlarla geliştiren veya bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak tasarlandı. Bu başlıkta imalat sanayinde; Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi, Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Robot Teknolojileri ve Akıllı Sensör Teknolojileri, alanlarında KOBİ’lerin projeleri değerlendirilecek.
Üst limit 2 milyon lira: Bunun yanı sıra, Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri, Siber Güvenlik, Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri, Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri alanlarındaki projelere de destek verilecek. Teknoloji geliştiren KOBİ’ler, 900 bini geri ödemesiz, 1 milyon 100 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek. Bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ’ler de 400 bini geri ödemesiz, 1 milyon 600 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek.
Çağrının diğer ayağında imalatçı KOBİ’lerin rekabetçiliklerinin ve verimliliklerinin arttırılması hedeflendi. Bu çağrı kapsamında makine-teçhizat alımları desteklenecek. İmalatçı küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabilecekleri çağrıda, personel, yazılım ve hizmet alımları giderleri de destek kapsamında olacak. İşletmeler, toplam 1 buçuk milyon üst limitli desteği, 200 bini geri ödemesiz, 1 milyon 300 bini geri ödemeli olarak kullanabilecek.
Mart 2023’te sonuçlandırılacak: KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve 2020 ve 2021 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler, kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden yeni KOBİGEL çağrılarına başvurabilecek. Çağrı, 11 Ocak 2023 saat 23:59’a kadar açık kalacak. Başvurular, Mart 2023’te sonuçlandırılacak.

KOSGEB’den Antalya’ya acil destek kredisi
KOSGEB, sel felaketinin yaşandığı Antalya için Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Kredi programını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “KOSGEB’den afetten zarar gören her bir esnafımız için 250 bin liraya kadar faizsiz acil destek kredisi imkanı sağlanmıştır” dedi.
Bölgede ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi amacıyla başlatılan Acil Destek Kredisi, işletmelerin hızlı bir şekilde finansmana erişimini hedefliyor. Kredi üst limiti 250 bin lira olan program, 36 ay vadeli olacak.
Krediden faydalanacak işletmeler ilk 12 ay geri ödeme yapmayacak. Ardından gelen 24 ayda ödemeler, 3’er aylık taksitler halinde gerçekleştirilecek. Program sıfır faizli olarak uygulanacak, faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.
Teminat sıkıntısı çeken işletmeler için Kredi Garanti Fonu devrede olacak. Durumları valilik, kaymakamlık gibi resmi makamlardan belgelenen işletmeler Acil Destek Kredisi’nden yararlanabilecek.

AB ve Türkiye Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması’nı imzaladı
AB ve Türkiye, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA III) için Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması’nın (FFPA) imza ve onay sürecini tamamladı. Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması, kısa bir süre önce, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile Avrupa Komisyonu’nun Güney Komşuluk Bölgesi ve Türkiye’den sorumlu Direktör Vekili Henrike Trautmann tarafından imzalandı. Bu anlaşma, 2021-2027 arasındaki yedi yıllık dönemi kapsarken, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’de finanse edilen çalışmaların uygulanmasına yönelik ortak kuralları belirliyor.
AB, Birlik değerlerine uyum için gereken siyasi, kurumsal, hukuki, idari, sosyal ve ekonomik reformları benimseme-uygulama ve Birliğe Üyelik perspektifi doğrultusunda Birliğin kural, standart, politika ve uygulamalarına adım adım uyum sağlama süreçlerinde IPA III faydalanıcılarını desteklemeyi; böylece, istikrar, güvenlik ve refahlarına katkı sunmayı amaçlıyor.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Bu adım, çok özel bir yılın hemen öncesinde, Türkiye ve halkıyla var olan uzun soluklu ortaklığımıza duyduğumuz güçlü bağlılığı yansıtmaktadır” dedi.

Start-up’lar yurt dışına açılıyor
KOSGEB, yenilikçi işletmelerin yani start-up’ların özellikle uluslararası girişimcilik ekosistemlerine açılmalarını sağlamak amacıyla Yurt Dışı Hızlandırıcı Destek Programı’nı başlattı. Program ile işletmeler eğitim ve mentorluk, yatırımcılarla görüşme, uluslararası pazarlara ulaşılmasını kolaylaştıracak ağlara erişim konularında desteklenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Hızlandırma programlarıyla potansiyel taşıyan filiz şirketlerimizi, start-up’larımızı yurt dışına götüreceğiz. Oradaki networklere dahil edeceğiz. Orada mentörlük desteği almalarını, danışmanlık desteği almalarını, ürünlerini pazarlamalarını ya da ticarileşmiş fikirlerini daha hızlı yatırıma dönüştürmelerini destekleyeceğiz. Bu hızlandırma programından start-up’larımızın yanı sıra Türkiye’de yatırım fonları, teknoparklar da faydalanabilecek” açıklamasını yaptı.
Program ile yenilikçi işletmeler fiziksel, sanal ve hibrit olarak düzenlenen hızlandırıcı programlarına hem bireysel hem de organizasyon kapsamında katılım sağlayabilecek. Destek programı kapsamında her bir işletme için 50 bin dolara kadar, organizasyon kapsamında düzenlenmesi durumunda ise düzenleyici kuruluşa 25 bin dolara kadar destek verilecek.
Geri ödemesiz bu destekte gider gerçekleşme belgesi aranmayacak ve destek oranı uygulanmayacak.

Yorumlar (0)