Page 43 - KobiEfor Eylül 2021
P. 43

KALKINMA AJANSI



                         6DNDU\D 7DU×PVDO hUQOHU hUHWLP

                                  0NHPPHOL\HW 0HUNH]L



           Doğu Marmara Kalkınma Ajansı
           (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr.
           Mustafa Çöpoğlu, 3.8 milyon TL’si
           ajans desteği olmak üzere toplam
           6.7 milyon TL bütçeyle hayata
           geçirilen Türkiye’de tarım sektöründe
           yapılmış örnek projelerden biri olan;
           Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın
           başvuru sahibi ve Sakarya Büyükşehir
           Belediyesi’nin ortağı olduğu Sakarya
           Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet
           Merkezi projesini anlattı.                                     Dr. Mustafa Çöpoğlu


                 jansımız faaliyete başladığı 2009’dan bu yana   madığı), yapay bir besin ortamında bütün bir bitki, hüc-
                 Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerin-  re, doku veya organ gibi bitki kısımlarından yeni bitki
           Aden oluşan TR42 Doğu Marmara Bölgesi’nde       veya bitkisel ürünler üretilecektir. Böylece en yüksek
           faaliyetlerini geniş bir yelpazede ve niş alanlara   verim ve kalitedeki fide/fidan kısa sürede hastalıktan
           odaklanarak yoğun bir şekilde sürdürmektedir.   ari olarak çok sayıda çoğaltılarak üreticilere sunula-
             Dünya nüfusu her geçen gün artmakta ve yapılan   caktır. Bu merkez, başta Türkiye’nin dış mekân süs
           tahminlere göre yaklaşık 8 milyar olan dünya nüfu-  bitkisi üretiminin yarısını karşılayan Sakarya’ya ve kat-
           sunun 2060’lı yıllarda 10 milyara ulaşması beklen-  madeğeri yüksek sebze ve meyvelerin fide ve fidanları
           mektedir. Bu nüfus artışına rağmen tarıma elverişli   ile ülkemizdeki tüm üreticilere hizmet verecek, kalite
           araziler tüm dünyada azalırken temel gıda ürünlerine   ve verim artışı ile büyük bir boşluğu dolduracaktır.
           olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu durum mevcut tarım-  Öte yandan ülkemizde ceviz, antep fıstığı, fındık
           sal üretimin iki katına çıkarılması                              ve çay gibi birçok ürüne ait plan-
           gerekliliğini ortaya koymakta ve                                 tasyonlarda, bahçelerde yaşlan-
           bu üretim için gerekli hazırlıkla-                               maya bağlı olarak gençleştirme
           rın ivedilikle yapılmasının önemini                              çalışmaları kaçınılmaz hal al-
           göstermektedir. Bu hazırlıklara                                  maktadır. Merkez bu alanda da
           temel teşkil edecek teknoloji, in-                               ihtiyaç duyulan fidanların çok
           san kaynağı, tohum, fide, fidan,                                   hızlı bir şekilde çoğaltılmasını
           anaç üretimi, verimlilik ve yüksek                               sağlayabilecektir.
           kalite gibi unsurlar öne çıkmak-                                   Eczacılıkta ve kimya sanayisin-
           tadır. Bu nedenle ülkemizin bu                                   de kullanılan katmadeğeri yüksek
           alanda yapılacak yatırımlar ve projelerle rekabet gü-  farklı çeşitlerde bitkiler de üretilebilecek bu laboratu-
           cünü artırması ve ülkemizin ihtiyacını karşılaması ge-  var, Türkiye’nin bu alandaki en büyük doku kültürü la-
           rekmektedir. Tüm dünyayı etkileyen pandemi özellikle   boratuvarlarından biri olacaktır. Yılda yaklaşık 10 mil-
           gıda değer zincirinde yaşanan sağlıklı gıdaya erişim,   yon kapasiteli bir üretim planlanmaktadır. Bu kapasite
           gıda temini gibi sorunlar bu alanda yapılacak her türlü   önümüzdeki yıllarda 30 milyona kadar çıkabilecektir.
           yatırımın önemini bir kez daha ortaya koymuştur.   Ülkemizde dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği
             Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasınca (SATSO) geliş-  sektörünün ihtiyaç duyduğu çoğaltım materyalle-
           tirilen ve ajansımız tarafından desteklenen projemiz   ri (fide ve fidan) Hollanda ve İtalya gibi ülkelerden
           ile Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde   karşılanmaktadır. Kurulan bu merkezde aynı ma-
           1550 metrekaresi kapalı 7 bin metrekarelik alanda tüm   teryaller, hastalıktan ari olarak daha yüksek verim,
           dünyaya hizmet edebilecek ‘Tarımsal Ürünler Üretim   daha hızlı ve daha düşük maliyetle üretileceğinden
           Mükemmeliyet Merkezi’ kurulmuştur. Bu merkezde   hem ithalat önlenecek hem de yüzde otuz kapasite
           doku kültürü yöntemi ile aseptik şartlarda (bakteri, vi-  ihracata kullanılacağından döviz girdisi sağlayacak
           rüs, mantar, parazit gibi hastalık yapıcı maddelerin ol-  ve ülkemizin rekabet gücünü artıracaktır.
                                                                                        (\OÖO      KobiEfor 43
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48