banner565

banner472

banner458

banner457

Çanakkaleli KOBİ’lere destekler ve finans olanakları anlatıldı

“KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” Toplantısı, Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

ETKİNLİK 01.04.2019, 08:58 26.03.2021, 16:26
11949
Çanakkaleli KOBİ’lere destekler ve finans olanakları anlatıldı

Çanakkaleli KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik, TOSYÖV, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF), Çanakkale Ticaret Borsası işbirliğinde, DenizBank, Bilkent CYBERPARK, LOGO Yazılım ve KobiEfor Dergisi çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” Toplantısı, Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF), Çanakkale Ticaret Borsası işbirliğinde,  DenizBank, Bilkent CYBERPARK, LOGO Yazılım ve Dergimiz KobiEfor Dergisi çözüm ortaklığında “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” Toplantısı, Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Çanakkaleli KOBİ’lerin ve girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, TOSYÖV Başkan Yardımcıları Osman Deveci ve Nail Sanlı, TOSYÖV Genel Sekreteri Mehmet Akif Temelli, TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyeleri; Yusuf Akça, Nasuh Ekinci, Hakan Ataman, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi,  Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Üzen, DenizBank KOBİ Bankacılığı Satış ve Performans Yönetimi Grup Müdürü Tayfur Geler ve iş insanları katıldı.
“Çanakkale, Türkiye’nin marka şehirlerinden birisi”
“Destanların yazıldığı ve Çanakkale ruhunun doğduğu topraklara hoş geldiniz” diyen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale’de ve Türkiye’nin her köşesindeki KOBİ’lerin ülke ekonomisine kattığı değeri vurgulayarak, kadın ve genç girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Bugün Türkiye’nin Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarını konuşur hale geldiğini ifade eden Vali Tavlı, Çanakkale ilinin Türkiye’nin marka şehirlerinden birisi olduğunu vurguladı. Tavlı,  Çanakkale’nin köprüsü ile dünyayla buluşacağını kaydetti ve “Yatırımcılarımızı Çanakkale iline bekliyoruz” diye konuştu.  Ezine Organize Sanayi Bölgesi’ndeki projenin dünya çapında bir proje olduğunun altını çizen Vali Tavlı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın bölgeye yaptığı gezide projeyi global bir proje diye nitelendirdiğini dile getirdi.
“OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım”
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, toplantının açılış konuşmasında, TOSYÖV’ün kuruluşu, amacı ve faaliyetlerini anlattı. Kuleyin, gönüllü kuruluş TOSYÖV’ün tek hedefinin KOBİ’leri daha iyi noktalara taşımak olduğunu vurguladı. Kuleyin, dünyada kalkınmak için Almanlar’ın Sanayi 4.0, Japonlar’ın Toplum 5.0 projelerinin konuşulduğunu ancak dış ticaret açığı bulunmayan, endüstrileşmenin tüm aşamalarını tamamlamış, giderek azalan nüfusları yaşlı bu ülkelerin Türkiye’ye benzemeyen özellikleri bulunduğunu söyledi. Bu nedenle Türkiye için çözümün farklı olduğuna işaret eden Kuleyin, milli ve yerli rekabetçi üretimin önemine değindi.
TOSYÖV olarak KOBİ’lerin üretimlerini rekabetçi kılabilme hedefini belirlediklerini, bu konuda devletin teşvik ve destekleri bulunduğunu anlatan Kuleyin, bu süreçte kendilerine düşen görevi ise şöyle tanımladı: “Etik ve ahlak yapımızı güçlendirmek. Çünkü işletmelerin de insanların da gelebileceği en üst aşama güvenilir olmaktır. Bunun için TOSYÖV içinde bir Etik kuruluşumuz var. İkincisi ise insan kaynağının geliştirilmesi. Bilgili insana ihtiyacımız var. Bunun için de yeni bir strateji önerdik. OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım. İhtiyaç olan her alanda simülasyona dayalı eğitim verelim. Hepimizin amacı nitelikli insan gücü olsun. Bu ikisini başarırsak rekabetçi yapımızın da güçleneceğine inanıyoruz.”
“KOBİ’lerin proje üretme ve danışmanlık hizmetine ihtiyacı var”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Üzen, Türkiye ekonomisinin yaşadığı zorluklara değinerek, “Ancak bizler işadamları ve iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri olarak bu sıkıntıları kolayca aşmanın en sağlıklı ve en sürdürülebilir yönteminin KOBİ’leri desteklemek olduğuna inanıyoruz, çünkü ülkemizin en büyük istihdam kapısı KOBİ’ler. İhracatımızı, istihdamımızı, büyümemizi, kalkınmamızı sırtlayan taşıyan KOBİ’ler. Türk özel sektörünün en dinamik ve şoklara dayanıklı şirketleri, kuruluşları KOBİ’ler. Anadolu’yu baştan başa büyük bir fedakarlıkla kendilerine özgü üretim ve yatırım modelleriyle kalkındıran yine KOBİ’lerimiz” dedi. 
Devlet tarafından son dönemde KOBİ’lere; Ar-Ge’den istihdama, yatırımdan ihracata, fuarlara kadar çok farklı konu ve alanlarda verilen çok geniş desteklere başvurularda KOBİ’lerin bürokrasiyi aşamadıklarına ve desteklerin kapsamını bilmediklerini işaret eden Üzen, üretimi, ihracatı ve istihdamı yüklenen KOBİ’lerin proje üretme ve danışmanlık hizmetlerine ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.
Cari açığın küçültülmesi ve ihracatı özellikle tarımsal üretimle büyütmenin mümkün olduğunu söyleyen Üzen, tarımın girdileri tamamen yerli, katmadeğer oranı, yerli katkı oranının yüksek olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, Avrupa’da tarımsal üretimde en büyük hasılaya sahip olduğunu belirten Üzen, bu nedenle özellikle ihracata yönelik tarım KOBİ’lerinin, tarımsal sanayisinin desteklenmesinin önemine dikkat çekti: “Türkiye, iç piyasadaki tüketime yönelik büyüme modelinden Çin, Almanya, Kore, Japonya gibi ülkelerin izlediği ihracata dayanan bir büyüme modeline doğru geçiş yapmalıdır. KOBİ’lerimizin bu konuda önemli bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Anadolu’daki üniversitelere KOBİ’lerimizin desteklenmesinde, yol gösterilmesinde çok önemli görevler düştüğüne inanıyorum.”
DenizBank’ın öncelikli görevi; KOBİ’lere her türlü desteği sağlamak
DenizBank KOBİ Bankacılığı Satış ve Performans Yönetimi ve Kamu Finansmanı’ndan Sorumlu Grup Müdürü Tayfur Geler, konuşmasına başlarken Denizbank olarak KOBİ’lere finansal olsun olmasın her türlü desteği sağlamayı en öncelikli görevleri olarak gördüklerini belirtti.
TOBB ve KGF işbirliği ile “Nefes Kredisi” projesine imza atarak birçok KOBİ’ye kredi imkanı sağladıklarını belirten Geler, DenizBank’ın 2. Nefes Kredisi’nde de yer aldığını belirterek, hem 2017 hem 2018’de bu projeye ilk “evet” diyen, yola ilk çıkan ve projede de yer alan tek özel banka olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Geler, ekonomimiz ve özellikle de KOBİ’lerimiz için moral kaynağı olan “KOBİ Değer Kredisi” projesine de “evet” diyen 14 bankadan biri olduklarını ve bu yıla da KOBİ’lere destek vererek başladıklarını sözlerine ekledi.
Tayfur Geler, konuşmasında kendine bir yol haritası oluşturmak, bilgi almak, yatırım yapmak, başka pazarlara açılmak isteyen her KOBİ’ye danışmanlık verdiklerini ve tüm KOBİ’lerin 0212 348 34 44 no’lu Dış Ticaret Destek Hattı’ndan birçok konuda bilgi alabileceklerini belirtti.

PANEL
Açılış konuşmaları sonrasında düzenlenen panelin moderatörlüğünü TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, 20. Dönem Denizli Milletvekili ve Dünya Gazetesi Yazarı, KobiEfor Köşe Yazarı Hilmi Develi yürüttü.  Panelde; Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Çanakkale KOSGEB Müdürü Barış Alural, KGF A.Ş. Balıkesir Müdürü Kubilay Özbay, TEYDEB Makine İmalat Teknolojileri Grubu Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay ve T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Destekleri Dairesi Ticaret Uzmanı Sercan Saydam katılımcılara temsil ettikleri kurum ve kuruluşların KOBİ’lere ve girişimcilere verdikleri destekleri aktardılar.
TOSYÖV Yönetim Kurulu Toplantısı, Çanakkale’de yapıldıÇanakkale’de gerçekleştirilen TOSYÖV Yönetim Kurulu Toplantısı’na; TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, Başkan Yardımcıları; Osman Deveci ve Nail Sanlı, Genel Sekreter Mehmet Akif Temelli, Yönetim Kurulu Üyeleri; Yusuf Akça, Nasuh Ekinci, Hakan Ataman, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyeleri; Yalçın Sönmez ve Hilmi Develi katıldı.

Yorumlar (0)