banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Erdoğan iş dünyasına seslendi

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş dünyası temsilcilerine seslenerek, son 16 yılda Türkiye’yi 3.5 kat birlikte büyüttüklerini belirtti ve “2023 hedeflerimize sizlerle birlikte ulaşacağız” dedi.

ETKİNLİK 01.02.2019, 08:59 01.03.2019, 10:34
10460
Cumhurbaşkanı Erdoğan iş dünyasına seslendi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı. Açılış konuşmalarının ardından basına kapanan toplantının tamamında tüm ekonomi bakanlarının yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da yer aldı. Erdoğan, TOBB Türkiye Ekonomi Şûrası’nda 3.5 saat iş dünyasını dinledi. Edinilen bilgiye göre, Şura’nın basına kapalı bölümünde, iş dünyasının KDV iadelerinin bir takvimde ödenmesi, nakit ödemelerin ardından kalan kısım için devlet tahviliyle ödeme yapılması isteklerini değerlendiren Erdoğan, “KDV iadeleri ödenebilir” mesajını verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu konuda yaptıkları çalışmayı kısa sürede sonuçlandıracaklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şura’nın açılış konuşmasında Türkiye ekonomisinin nabzının şuranın yapıldığı salonda attığını belirterek, “Biz şimdiye kadar ekonominin mimarisini hep buradaki hazırun ile istişare içinde inşa ettik. Hiçbir zaman ‘biz yaptık oldu’ demedik. Yeri geldi kendi gönül dünyamıza sığdırmakta zorlandığımız adımları dahi buradaki istişareden çıktığı için atmaktan çekinmedik. ‘Önce millet, önce memleket’ ifadesi bizim için bir seçim sloganı değil, hayat felsefemizin ta kendisidir” dedi.
Toplantıya katılanların aynı zamanda şehirlerinin kanaat önderleri olduğuna değinen Erdoğan, “Buradaki kardeşlerimiz, piyasa dediğimiz mekanizmanın canlı temsilcileridir. Bu bakımdan sizlerin ülkemize, şehirlerinize ve sektörlerinize dair görüşleri bizim için daima yol gösterici olmuştur” diye konuştu.
“2023 hedeflerimize sizlerle birlikte ulaşacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 16 yılda Türkiye’yi 3.5 kat birlikte büyüttüklerini vurguladı: “Girişimcilerimizi, yatırımcılarımızı sizlerle birlikte dünyaya açtık. Teknolojiyi, e-ticareti, yeni sektörleri sizlerle birlikte ülkemizin gündemine taşıdık. Gümrük kapılarının yenilenmesinden lisanslı depoculuğa, mesleki yeterlilikten finansmana erişime kadar pek çok çalışmayı sizlerle birlikte hayata geçirdik. İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte tespit edip kaldırdık. Yatırım ortamını sizlerle birlikte iyileştirdik. Kısa çalışma ödeneğini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim borçlarının vadelendirilmesini, asgari ücret desteğini, lisanslı depoculuk desteğini, KDV, ÖTV indirimlerini, kredi yapılandırılmalarını, faiz indirimlerini, KOBİ kredilerinin yaygınlaştırılmasını, ihracat kapama sorunlarının çözümünü, ticari araç kiralamalarıyla ilgili düzenlemeleri ve diğer pek çok uygulamayı sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Geçtiğimiz Ağustos ayında döviz kurunda başlayan faiz ve enflasyona da sirayet ederek ekonomimizi tehdit eden sıkıntıların aşılması için gereken tedbirleri yine sizlerin taleplerine göre uygulamaya aldık. İnşallah 2023 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte ulaşacağız.”
“Hep birlikte Türkiye’yiz, hep birlikte Türk ekonomisiyiz”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına iş dünyasıyla birlikte yükselteceklerini belirtti: “Türkiye’yi orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna sizlerle birlikte taşıyacağız. Yeni nesillere, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı sizlerle birlikte emanet edeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin menfaatlerini ilgilendiren her talebi dinleyeceğiz ve gereğini yapacağız. Hep birlikte Türkiye’yiz, hep birlikte Türk ekonomisiyiz. Ticarette de siyasette de diğer alanlarda da başarının sırrı önce inanmak, sonra harekete geçmek, ardından da yılmadan mücadeleye devam etmektir. İnancı ve mücadele azmi olmayanlarla yürünebilecek hiçbir yol yoktur. Bugüne kadar elde ettiğimiz her başarının gerisinde milletimize ve ülkemize olan inancımız yatıyor. Bu inançla geçtiğimiz her mücadeleyi Allah’ın izniyle zafere ulaştırdık.”
“Bunlar sanıyorlar ki Türkiye Cumhuriyeti gökten zembille indi”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en büyük sorununun dışarıda rekabet ettiği güçler değil, kendi içindeki bir takım kifayetsizler olduğunu söyledi: “Bunlar kendi ülkelerinin gücünü bilmedikleri, inanmadıkları, kendi insanlarına güvenmedikleri için hep birilerinin gölgesi altında, birilerinin emrinde hareket etmişlerdir. Kendi medeniyetini, tarihini, kültürünü, ecdadını ısrarla kötüleyen, küçümseyen, aşağılayan, karikatürize eden bir zihniyetin bu ülkenin geleceğine zerre kadar katkısının olması mümkün değildir. İşte bu kesimin sürekli diline doladığı, tarihimizde ve medeniyetimizde sanayinin, teknolojinin, üretimin olmadığıdır. Herhalde bunlar sanıyorlar ki Türkiye Cumhuriyeti gökten zembille indi, içindeki insanları ve imkanları da öylece bir kaya kovuğundan çıktı. Bunlar böyle zannediyor. Halbuki biz ülke ve millet olarak her alanda olduğu gibi sanayi ve ticarette de çok güçlü müktesebata sahibiz. Bu konuda çok önemli çalışmalar yapmış bilim insanlarımız bulunuyor. Bunlardan biri de rahmetli Fuat Sezgin hocamızdır.”
“Hadiseler karşısında kendimizi sorguya çekmek zorundayız”: Erdoğan, geçen yıl yaşanan kur, faiz ve enflasyon üçgenindeki dalgalanma sırasında bazı kesimlerin iyi bir imtihan veremediğini kaydetti: “Kur ve enflasyondaki dalgalanmada asla orantılı olmayan, akıl ve mantıkla izah edilemeyecek fiyat artışlarıyla ilgili örnekler her gün karşımıza geliyor. Mal ve hizmet fiyatlarındaki bu akıl ve ahlak dışı artışların sebebi üzerinde hep birlikte düşünmeliyiz. Devlet teşviklerle, indirimlerle, muafiyetlerle, yapılandırmalarla bu süreçte reel sektörümüzün ve milletimizin üzerindeki yükleri azaltmak için elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Buna karşılık birilerinin piyasa şartları kılıfıyla fırsatçılığa yönelmesi gerçekten çok üzüntü vericidir. Madem ki biz ‘İnsanı yaşat ki devleti yaşasın’ diyen bir idare anlayışına sahibiz, madem ki biz ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir medeniyetin mensubuyuz, madem ki biz komşusunun siftahını gözeten bir esnaf ahlakıyla övünüyoruz, öyleyse son dönemde yaşanan hadiseler karşısında kendimizi sorguya çekmek zorundayız.”
“Bazıları ‘krizi fırsata çevirmek’ sözünü yanlış anlıyor”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Kimseye zararına iş yap demiyoruz, elbette kimseye kendini sıkıntıya sokma pahasına hareket et demiyoruz ancak faiz oranları düşmüş, enflasyon belli oranda düşmüş buna rağmen bakıyorsunuz marketlerde bütün sebze meyve vesairede fiyatlar düşmüyor. Onlar hala yükseliyor. Bunu neyle izah edeceğiz? Bunun ahlaki bir temeli olabilir mi? Şüphesiz ki olamaz. Öyleyse bize düşen nedir? Bu marketlerde eğer kalkıp benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız. Her şey ortada, rakamlar ortada, üreticiden çıkışı ortada ama bakıyorsunuz bunlarda en ufak bir oynama, düşüş söz konusu değil. Hala vatandaşımı nasıl sömürürüm bunun gayreti içerisinde. Ben herkesi bu konuda insafa, vicdana ve hepsinden önemlisi ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım. Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikayetleri kulak arkası edemeyiz.”
ABD Başkanı Donald Trump ile son görüşmelerinde hep, en az 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaları gerektiğini ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, Trump’ın yaptıkları görüşmede de tekrar bunu hatırlattığını aktardı. Trump’ın, “Türkiye ile biz 10-15 milyar dolarlık bir ticaret hacmini asla yeterli bulmuyoruz, 75 milyar doları yakalamamız gerekir” ifadesini tekrar kullandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu biz beraber yapacağız, hep beraber, her alanda. Hatta ben açmadan şunu da açtı; ‘Tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyorum. Dolayısıyla demir-çelik konusunda da. Bu konuda arkadaşlarımız masaya otursunlar, çalışsınlar ve bu noktada da adımlarımızı atalım’ dedi” açıklamasını yaptı.
“İş dünyamızın yanındayız”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı mala aynı hizmete kur ve enflasyonla izah edilemeyecek zamlar yapmak yerine, işimizi geliştirip, güçlendirerek, kazancımızı artırmanın yollarını aramalıyız. Ekonomimizi büyütmek ve milletimizin refahını artırmak için doğru yolları takip etmeliyiz. İş dünyamızın yanındayız ama spekülatörlerin de karşısındayız” diye konuştu.
Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı’ndan 19 talep
TOBB tarafından düzenlenen ve iş dünyasının tamamını temsilen toplanan TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nın basına kapalı akşamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilen 19 talebin  özeti şöyle:
- Banka faizleri çok yüksek, krediye ulaşmada sorun yaşanıyor.
Kamu’dan alacaklar:
- Özel sektörün kamudan alacaklarının belirli bir takvim içinde nakden ödeme planına bağlanması, nakden ödenemeyen kısım için devlet tahvili, alacak temliki, kredi garantisi sağlanması.
- Birikmiş KDV alacakları için alacak tutarı kadar orta vadeli devlet tahvili ile ödeme yapılması.
- Geçici vergi uygulamasının kaldırılması.
Fiyat farkı kararnamesi:
- Kamuya taahhüdü devam eden şirketler için fiyat farkı kararnamesinin çıkarılması.
- İlave 100 milyar liralık Hazine destekli kredi kefalet limiti sağlanması.
İhracatın finansmanı:
- Eximbank’ın yeni iş modelleri geliştirebilen, sermayesi güçlü, firmalarımızı kur risklerine karşı koruyacak enstrümanları etkin bir şekilde kullanabilen yeniden yapılanmaya tabi tutulması.
- Teminat mektubu komisyon ve masraflarının yüzde 1 ile sınırlandırılması.
- 2019’un ilk 6 aylık dönemi için SGK prim ödemelerinin bir yıl ertelenmesi.
Sanayiye ve yatırıma destek:
- Yerli makine ve teçhizat yatırımlarında hem krediyle, hem de leasingle alımlarda yüzde 50 faiz desteği sağlanması.
- Sanayinin ve ticaretin kullandığı doğalgaz ve elektrikte uygulanan yüzde 18 tutarındaki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi.
- Yatırım teşvik sisteminin ilçe bazlı revize edilmesi.
- Ticari uyuşmazlıklarda Oda-Borsa üyesi tacir ve sanayicilerin arabulucu olabilmesinin sağlanması.
Tarım destekleri:
- Tarım ve hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinde artış çok yüksek.
- Marinaların kira bedellerinin emlak vergisi değeri yerine marinanın sahip olduğu bağlama kapasitesi baz alınarak belirlenmesi.
- Tarım ve ticarette kullanılan elektrikten alınan yüzde 2 TRT payının kaldırılması.
- Tarımsal sanayi ve hayvan çiftliklerinin kullandığı elektriğin sanayi tarifesine alınması.
Yerlilik:
- Kamu yapım ihaleleri, DMO ve İller Bankası uygulamaları başta olmak üzere tüm kesimlerde yerli malı kullanımının özendirilmesi.
- Kamu kurumlarının özel sektör ile haksız rekabete girmesinin önlenmesi.

Yorumlar (0)