banner565

banner472

banner458

banner457

Kocaeli’de İstihdam Seferberliği başladı:“Burası Kocaeli, Burada İş Var”

Kocaeli İstihdam Seferberliği, Kocaeli Valiliği öncülüğünde, Kocaelili iş insanlarının desteğiyle başladı.

ETKİNLİK 01.04.2019, 08:57 26.04.2019, 09:09
13277
Kocaeli’de İstihdam Seferberliği başladı:“Burası Kocaeli, Burada İş Var”

019 Yılı Ekonomi ve İstihdam Seferberliği Toplantısı, Kocaeli Valiliği’nde, Vali Hüseyin Aksoy’un başkanlığında, “Burası Kocaeli, Burada İş Var” teması ile düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında düzenlenen 2019 Yılı Ekonomi ve İstihdam Seferberliği Toplantısı, “Burası Kocaeli, Burada İş Var” teması ile Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un başkanlığında, Kocaeli Valiliği Akçakoca Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Vekili Prof.Dr. Ercüment Çiftçi, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Baş Müfettişi Onur Batuman, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İŞKUR İl Müdür Vekili İlhami Çelik, KOSGEB İl Müdürü İbrahim Ustaömer, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Hamit Velioğlu, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer, GEBKİM-Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Dilovası İMES OSB (Kocaeli-Gebze VI İmes Makina İhtisas OSB) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, İMES OSB Bölge Müdürü Onur Kesici, Kocaeli Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa R.Türker, Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, Asım Kibar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hayal Demiroluk, Gebze Güzeller OSB Bölge Müdürü Edip Saatcıoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Yönetim Kurulu Başkanları, Bölge Müdürleri, Daire Müdürleri, sivil toplum kuruluşları Temsilcileri, Oda Başkanları, sanayiciler ve iş insanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından, 2019 yılı İstihdam Seferberliği toplantısı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Baş Müfettişi Onur Batuman’ın kısa dönem teşvikleri ile ilgili sunumu, İŞKUR adına İlhami Çelik’in, KOSGEB adına da İbrahim Ustaömer’in İstihdam Seferberliği çerçevesinde kamunun teşviklerinin neler olduğu ve bu teşviklerden iş dünyasının nasıl yararlanabileceğinin anlatıldığı bilgilendirme sunumu ile devam etti. Toplantı sonunda Vali Hüseyin Aksoy, konuşmacılar ve İzmit SGK Müdürü Özgür Güngör katılımcıların sorularını yanıtladı.
Sanayi kentinden 100 bin istihdam hedefi
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, 2019 yılı istihdam teşvikleri hususunu Kocaeli iş dünyasıyla paylaşmak ve iş dünyasının sorunları varsa bunları dinlemek ve çözüm üretmek adına bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları ifade etti: “Türkiye ekonomisinde Kocaeli, çok önemli katkı sunan illerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl toplanan vergi gelirlerine baktığımızda Kocaeli, tahakkukta 4., tahsilatta 3. ve tahsilat oranında da 1. olan bir ildir. 13 organize sanayi bölgesinde 105 bini aşan çalışanıyla istihdama ve Türkiye ekonomisine katkı sunan bir ildir. Böylesine önemli olan ilimizin gücünü daha üst noktalara taşıma ve istihdam seferberliği konusunda da Kocaeli olarak üzerine düşeni yapma ve yapılacak olanı da paylaşma adına birlikteyiz. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB ile birlikte düzenledikleri toplantı sonrasında yeni istihdam seferberliği konusunda da Kocaeli olarak üzerimize düşeni yapabilmek adına bu bilgilendirme toplantısını gerçekleştiriyoruz.”
Vali Aksoy, Türkiye ile ilgili genel anlamda TOBB’un yaptığı toplantıda ortaya çıkan ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganını Kocaeli’ye uyarlayarak ‘Burası Kocaeli Burada İş Var’ sloganını Kocaeli ile paylaşmak ve toplantının amacına uygun şekilde gerçekleşmesini sağlamak üzere bir arada bulunduklarını ifade etti. Hüseyin Aksoy, “Geçen sene 70 bin istihdam gerçekleşti. 2019 yılı içerisinde 100 bin istihdama ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
“İstihdam Seferberliği’ne katılın”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 21 Ocak’taki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı’nın iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulunduğunu anımsatarak, bu açıklamanın ardından Bakanlıklar ve TOBB Başkanı’nın yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladıklarını anlattı.
‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyasının başlatıldığını aktaran Zeytinoğlu, İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyasına, girişimcilere 8 farklı teşvik sunulduğunu ifade etti: “Ben size bunlardan özellikle çok önemli gördüğüm ikisinden bahsedeceğim. Birincisi; Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor.
Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek. İkincisi de; eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki; ‘Düzenini bozma, istihdamı koru. Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.org adresinden ulaşabilmek mümkün.”  Zeytinoğlu, önümüzdeki süreçte de üyelerine yönelik istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
2017’deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verdiklerini ve 1.5 milyon ilave istihdam sağladıklarını kaydeden Zeytinoğlu, iş insanları ve sanayicilere seslendi: “Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum. Sizler vasıtasıyla ülke çapında her işverene sesleniyoruz; Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, gelin, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için, ‘Burada iş var, burada aş var, burada gelecek var’ diyoruz.”
Kısa Çalışma Ödeneği
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Baş Müfettişi Onur Batuman, sunumunda, İstihdam Seferberliği 2019 teşvikleri kapsamında verilen “Kısa Çalışma Ödeneği” ile ekonomik sebeplerle işyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumunda kalan işverenlere 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücretinin devletten ödeneceğini anlattı:  “İşyerlerinde 3 ayı geçmeme şartı ile kısa istihdam teşvikleri düzenleniyor. Kısa çalışmanın koşulları bulunuyor. 1. Koşul, haftalık çalışma süresi an az üçte bir oranında azaltılması gerekiyor. 2. Koşul, işveren dilekçe ile talepte bulunacak. 3. Koşul ise kısa çalışma yapma gerekçesi, mevcut yapıda bulunan zorlayıcı sebep; deprem, sel ve yangının yanı sıra genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, döviz kurlarından etkilenme, siparişlerin azalması gibi dışsal etkilerden kaynaklanan nedenler olmalıdır. 6 aya kadar uzatılabiliyor.” Bu desteğin, işçinin iş ilişkisinin kesilmemesi için bir destek olduğunu belirten Batuman, 3 ay ücretin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödendiğini, başvurunun İŞKUR’a işçilerin listesi ile yapılabileceğini söyledi. Destek kapsamında asgari ücretin yüzde 60 ile 150’si arasını devlet ödüyor, rakam 1.500 ile 3.400 TL arasında değişebiliyor, çalışanın ücretinin diğer yarısını ise işveren ödüyor.
İŞKUR destekleri
İŞKUR İl Müdür Vekili İlhami Çelik, İŞKUR’un verdiği destekleri anlattı. Çelik, İŞKUR’un Üç Aylık Ücret Desteği, İlave İstihdam Desteği, Asgari Ücret Desteği, Kadın Genç Girişim Desteği, Düzenli Ödemeye Devamlı Destek (5 Puanlık SGK Pirimleri İşveren Hissesi İndirim Desteği) hakkında bilgiler verdi. İlhami Çelik, Yeni İstihdama Ücret Desteği’nde ilk 3 ay ücreti, vergi ve SGK primlerini devletin ödediğini aktardı. İşçinin işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 güden fazla sigortalı olmamalı. Çelik, Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine Destek (en az 12 ay) kapsamında her ilave istihdam için 12-18 ay süreyle SGK primlerini ve vergiyi devletin karşıladığını (kişi başına aylık 1.113 TL), imalat ve bilişim sektöründe ise destek miktarının arttığını (kişi başına aylık 2.712 TL olabilir) ifade etti: “Kadın, engelli, 18-25 arası erkekler için toplam teşvik süresi 18 ay.” Çelik’in anlattığı bir diğer destek Asgari Ücret Desteği. Çalışan sayısı 500’ün altındaki işletmelere 12 ay, kişi başına aylık 150 TL.
Çalışan sayısı 500 ve üzeri ise 12 ay kişi başına aylık 101 TL. Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanlara da teşvik bulunduğunu dile getiren Çelik, “Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği”nden söz etti: “En az 2 sigortalı çalışanı olan işverenler yararlanabiliyor. İşbaşı Eğitim Programları’nda katılımcılara 3 ay süreyle aylık 2.021 TL ödeniyor. İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde süre 6 ay uygulanıyor. İşverenin eski çalışanı olmamalı. İşvereninin yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu var. Program bitiminden itibaren 30 gün içinde işe başlatmalarını istiyoruz. Katılımcılara, aylık 2.021 TL, öğrenciler için 1.516 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 1.010 TL devlet tarafından ödeniyor. İŞKUR katılımcılara günlük 77.70 TL ödüyor ancak mikro yazılımcı gibi geleceğin mesleklerinden ise günlük 85 TL ödüyor. Kadın istihdamı için de 2-5 yaş arası çocuğu olan imalat sanayide işbaşı eğitim programına katılan kadınlara ilave olarak aylık 400 TL çocuk bakım desteği veriyoruz.” İstihdam Seferberliği kapsamında AÇSHB ile TOBB arasında MEGİP imzalandığını aktaran İlhami Çelik, “İhtiyacınıza Uygun, Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek” kapsamında odalar, borsalar ve İŞKUR il müdürlükleri aracılığıyla mesleki eğitimler düzenlendiğini ifade etti.
KOSGEB’den yeni yol haritası
KOSGEB Kocaeli İl Müdürü İbrahim Ustaömer, KOSGEB’in 2019’da hayata geçirdiği yeni yol haritası hakkında bilgiler verdi. Ustaömer, KOBİ Rehberliği ve Danışmanlık Sistemi getirildiğini anımsatarak, ileri teknoloji alanında yeni bir girişimcilik destek programı kurguladıklarını açıkladı. Yeni dönemde KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı’nı revize ettiğini aktaran Ustaömer, çağrı veya proje esaslı olmadan genel işletmecilik faaliyetlerini de desteklediklerini anlattı.  Kocaeli’de en fazla nitelikli eleman desteğinin kullanıldığını kaydeden Ustaömer, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile yılda 1-2 çağrıya çıktıklarını, 300 bin TL geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek verdiklerini bu yıl da 4 Mart’ta çağrıya çıktıklarını ve başvuruların 2 Mayıs’a kadar devam edeceğini ifade etti.
Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile prototipin tamamlanması halinde ikinci aşamada uygulamaya geçildiğini belirten Ustaömer, TEKNOPAZAR Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı ile yüzde 100 destek verdiklerini söyledi. İşbirliği Destek Programı ile KOBİ’lerin ortak yatırım yapmalarını istediklerini aktaran Ustaömer, 5 milyon TL’ye kadar destek sağlayabildiklerine değindi. İleri teknoloji alanında 2 işletme, orta yüksek teknolojide 3 işletme, diğer alanlarda ise 5 işletmenin ortaklığı beklenen destekte proje ortaklığı modeli veya işletici kuruluş modeli uygulanabiliyor. Ustaömer, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı da revize ettiklerini açıkladı. Destek ile kadın ve şehit yakınlarına +5 bin TL daha destek, imalatçılara 100 bin TL, orta ileri teknoloji üretenlere 200 bin TL, ileri teknoloji üretenlere 300 bin TL destek söz konusu. Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı ile toplam 400 bin TL’ye kadar destek mevcut. Ustaömer’in değindiği bir başka yeni destek ise KOBİ Teknoyatırım-KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı. Ar-Ge sonrasında ürünün ticarileştirmesi amaçlanıyor. Düşük teknolojide 500 bin orta yüksek teknolojide 5 milyon TL’ye kadar destek. Ustaömer bu kapsamda Kocaeli’de 4 proje desteklendiğini duyurdu.
Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında ise yüzde 100’e kadar makine teçhizat desteği, 5 milyon TL’ye kadar yatırım teşviği. Programın henüz açık olmadığını belirten Ustaömer, kısa sürede çağrıya çıkacaklarını müjdeledi. Ustaömer, Kredi Faiz Destek Programı ile girişimci işletmeler, proje odaklı işletmeler, teknoloji tabanlı işletmeler ve stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletmeler olarak işletmeleri 4’e ayırdıklarını anlattı.

İstihdam Seferberliği 2019
Kapsamında Uygulanan Teşvikler
- Yeni İstihdama Ücret Desteği (3 ay) (Mayıs 2019’a kadar)
- Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine Destek (en az 12 ay)
Kısa Çalışma Ödeneği
Asgari Ücret Desteği
- Düzenli Ödemeye Devamlı Destek
- Kalkınmaya İlave Destek
- Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği
- İhtiyacınıza Uygun, Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek

Yorumlar (0)