banner565

banner472

banner458

banner457

TOSYÖV, KOSGEB, KGF ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliğiyle yapılan toplantıyla;KOBİ destekçileri Kocaeli’deydi

TOSYÖV, KOSGEB, KGF ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliği, DenizBank, Bilkent Cyberpark, dergimiz KobiEfor ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” konulu toplantı Kocaeli’de düzenlendi.

ETKİNLİK 01.02.2019, 08:57 01.03.2019, 10:36
12365
TOSYÖV, KOSGEB, KGF ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliğiyle yapılan toplantıyla;KOBİ destekçileri Kocaeli’deydi

TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), KOSGEB, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliğinde, DenizBank, Bilkent Cyberpark, dergimiz KobiEfor ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında Kocaeli’de düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” başlıklı toplantı, Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde Kocaeli Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. TOSYÖV eski Başkanı, Denetim Kurulu Üyesi, KobiEfor Sahibi ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Deveci, TOSYÖV Genel Sekreteri Mehmet Akif Temelli, TOSYÖV Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Osman Samsunlu ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ataman’ın da katıldığı toplantıya Kocaeli Sanayi Odası Üyeleri, KOBİ’ler ve girişimciler yoğun ilgi gösterdi. 
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, açılış konuşmasında, KOBİ’lerin finansman sorunlarına değinerek, “Girişimcinin Gücü” misyonunu yüklenen TOSYÖV’ün KGF’nin kuruluşundaki katkısından söz etti. Kuleyin, Endüstri 4.0, Toplum 5.0 kavramlarının dünyada tartışıldığı günümüzde Türkiye’nin farklı bir çözüme ihtiyaç duyduğunu aktardı. Kuleyin, ithalatı ihracattan fazla, ciddi bir genç işsiz ve genç nüfusa sahip, sanayileşmenin bütün adımlarını  yerine getirememiş Türkiye’nin kendine yönelik bir toplumsal kalkınma modeli bulması gerektiğini söyledi. TOSYÖV’ün, rekabetçi bir yerli üretimi Türk sanayisinde hakim kılma idealiyle çalıştığını anlatan Kuleyin, “Biz ülkemizdeki yerli üretimi, uluslararası rekabetçi bir hale getireceğiz diyoruz. Bunun için; 1) Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) ile birlikte çalışarak onların nitelikli insan gücünü artırmaya çalışıyoruz. 2) Etik kavramını iş yaşamımızda hakim kılmaya çalışıyoruz. İş yaşamında doğru insan modelinin sanayileşmemiz açısından da çok önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.  
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “KOBİ’ler ekonomimizin en önemli temel taşlarındandır” diyerek başladığı açılış konuşmasında, Türkiye’de 3 milyon 500 bin, dünyada 192 milyondan fazla işsiz olduğunu hatırlatarak, girişimciliği daha cazip hale getirmenin önemini vurguladı.
Üretim, refah ve istihdamı artırarak ekonomik büyümeyle kalkınmaya en fazla katkının KOBİ’lerden geldiğini bildiklerini ifade eden Zeytinoğlu, “KOBİ’lere sağlanan her türlü desteğin, üretim, istihdam ve ihracat olarak geri döneceğini de biliyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, bu nedenle KOBİ’lere yapılan her çeşit yatırımın, desteğin, eğitimin önemini vurgulayan toplantının başta KOBİ’lere olmak üzere herkese faydalar sağlamasını diledi. 
Denizbank KOBİ Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, açılış konuşmasında, Kocaeli’nin Türkiye için olduğu kadar DenizBank için de çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ilde birçok büyük projenin finansmanını sağladıklarını söyledi. “Türkiye’nin ekonomik merkezi, Marmara bölgesi. İstanbul da bu bölgede ama İzmit’in farklı bir özelliği var. 2017’de İstanbul’un 970 milyar TL geliri var, İzmit’in 120 milyar. İzmit’in nüfusu 1.9 milyon; İstanbul’un 15 milyon üzerinde. Kişi başı gelire baktığımızda, üzerine bir de üretimi burada olup, gelirini İstanbul’da yazan firmaları düşündüğümüzde İzmit’in çok daha önemli hale geldiğini görüyoruz” diyen Kulaksız, 2018 yılında Kocaeli’nin dış ticaretin yüzde 14’ünü tek başına yaparak İstanbul’dan sonra 2. il olduğunu belirtti.
2017-2018 yıllarındaki Nefes projelerinden sonra ‘KOBİ Değer Kredisi’ projesine ‘evet’ diyerek bu yıla da KOBİ’lere destek vererek başladıklarını aktaran Kulaksız, proje kapsamında yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan KOBİ’lere; ilk 6 ay ödemesiz takip eden 30 ay aylık eşit taksitli olmak üzere toplam 36 ay vadeli kredi kullandıracaklarını, KGF tarafından da garantörlük verilecek olan bu projede kredi üst limitinin imalatçı ve ihracatçı KOBİ için azami 1 milyon TL, diğer faaliyet alanlarındaki KOBİ’ler içinse azami 500 bin TL olarak belirlendiğini anlattı. Faiz oranının aylık yüzde 1.54, yıllık yüzde 18.50 olacağını da sözlerine ekleyen Kulaksız bu krediye başvuru almaya başladıklarını açıkladı.
“KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” Paneli
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen “KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” Paneli’nin moderatörlüğünü 20. Dönem Denizli Milletvekili, KOSGEB eski Başkanı Hilmi Develi yürüttü. 
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Meryem Merve Kahya, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği desteklerden söz etti. Kahya, “Mal İhracatına Yönelik Devlet Destekleri” başlıklı sunumunda, UR-GE Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Yurt Dışı Fuar Desteği, Yurt İçi Fuar Desteği, Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği, Tasarım Desteği, Marka-Turquality Desteği, Küresel Tedarik Zincirlerine Giriş Desteği ve Türkiye Ticaret Merkezleri’ni (TTM) anlattı. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği kapsamında verdikleri E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği’nde yüzde 80 destek verdiklerini ifade eden Kahya, Yurtdışı Fuar Desteği ile milli veya bireysel olarak fuarlara stant ile katılımları desteklediklerini kaydetti, hedef ülkelerde destekleme oranlarının yüzde 70’e çıktığını söyledi.
Tasarım ve inovasyon kültürünün yaygınlaştırılmasının Ticaret Bakanlığı’nın politikalarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Kahya, bu kapsamda verdikleri Marka ve Turquality Desteği ile Küresel Tedarik Zincirine Giriş Desteği’nden söz etti, TTM olanaklarını aktardı. Firmaların TTM’ler içerisinde ofis açmaları halinde kiralarının çok cüzzi miktarlarda olacağını belirten Kahya, www.kolaydestek.gov.tr internet adresinden Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu tüm desteklere ilişkin bilgilere kolaylıkla ulaşılabileceğini söyledi. 
DenizBank İstanbul Anadolu-2 Bölge Müdürü Yasemin Önenç, bölgede istihdam edilen personelin yüzde 28’inin Kocaeli’de hizmet verdiğini, bu ilde kullanıma sundukları kredi kaynağının 3 milyar TL’yi aştığını söyledi. “Bankamız vizyonuna uygun olarak, eğitim, sağlık, turizm, tarım sektörlerinde kentimize katmadeğer yaratacak birçok önemli projede yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3 hastane, 2 otel, 1 tarımsal işletme ve 1 yurt yatırımı için 330 milyon TL kaynakla yer aldığımız projelerdeki gelişmeleri heyecanla takip etmeye devam ediyoruz” diyen Önenç, KOBİ’lerin finansman yükünü hafifletmek için sunulan imkanlardan Nefes Kredisi, KOSGEB kredileri ve KGF teminatlı kredi kullandırımlarında özel bankalar içerisinde daima ilk sırada olduklarını ve bundan sonraki dönemde de KOBİ’lerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Mevzuat ve Proje Bazlı Yatırım Daire Başkanlığı’nda Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Ahmet Çetin, mevzuat çerçevesinde cari açığı azaltmayı hedeflediklerini ve iller arasında gelişmişlik farkını azaltmak istediklerini söyledi.
Ahmet Çetin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sunduğu Yatırım Teşvik Sistemi’ni oluşturan 5 başlık (Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırım Konuları, Büyük Ölçekli Yatırımlar, Stratejik Yatırımlar, Genel Teşvik) hakkında detaylı bilgiler verdi ve öncelikli yatırım alanlarını şöyle sıraladı: “Ar-Ge projeleri neticesinde elde edilen ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar. Test merkezleri, rüzgar tüneli vb. yatırımlar. Madencilik ve maden arama yatırımları. Savunma alanındaki yatırımlar. Belirli otomotiv ve motor yatırımları. Eğitim yatırımları. Enerji verimliliğine yönelik yatırımlar. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları. Karbon elyaf veya entegre kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar. Atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimi yatırımları. Yerli kömüre dayalı termik santraller. Demiryolu taşımacılığı. Denizyolu taşımacılığı. Uluslararası fuar alanı yatırımları.
Direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimine yönelik entegre yatırımlar. Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri’nde veya termal turizm konusunda yapılacak turizm konaklama yatırımları. Yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör ile rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları. Lisanslı depoculuk yatırımları. Nükleer enerji santrali yatırımları. Havayolu taşımacılığı.
Asgari 5000 büyükbaş kapasiteli süt yönlü, asgari 10.000 büyükbaş kapasiteli et yönlü hayvancılık yatırımları. Belirli nitelikteki laboratuvar yatırımları. Asgari 6 milyon TL tutarında 50 dekar ve üzeri yerli aksam ihtiva eden otomasyona dayalı sera yatırımları. Asgari 5 milyon TL tutarında atık geri kazanım ve bertaraf tesisi yatırımları. Yaşlı-engelli bakım köyleri ve wellness yatırımları. Asgari 500 milyon TL tutarında orta-yüksek teknolojili yatırımlar.” 
LOGO Yazılım Satış Müdürü Cem Cengiz Yılmaz, “Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile yeni iş modelleri ortaya çıkıyor, yerleşik kuruluşlar bozulmaya uğruyor, üretim, tüketim, ulaşım ve sevkiyat sistemleri yeniden biçimleniyor” dedi.
Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 konusunda çarpıcı örneklere yer veren Yılmaz, robotlar ve algoritmaların artan ölçüde emeği sermaye ile ikame ettiğini söyledi. Dijital dönüşümde ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmayı artırmadaki en önemli kaynağın büyüyen veriyi doğru analiz edebilmek olduğuna değinen Yılmaz, Büyük Veri’yi (Big Data) iyi analiz etmek gerektiğini kaydetti.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi arasına adını yazdıran LOGO Yazılım’ın 45 ülkede, 800’den fazla iş ortağı, 8 ofis ve 1000’in üzerinde çalışan ile KOBİ’lerin yanında olduğunu ve onlara özel hizmetler sunduğunu dile getiren Yılmaz, merkezlerinin Kocaeli’de GOSB’da (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) olduğunu anlattı. 
TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, 1501 Sanayi Ar-Ge-1507 KOBİ Ar-Ge-1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Desteği Programları ile TEYDEB’in yalnızca Ar-Ge projelerini desteklediğini söyledi. TEYDEB destekli projelerin ürün ve süreç yeniliğini kapsadığını kaydeden Özbay, 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile harcamaların yüzde 70 oranında TÜBİTAK tarafından KOBİ’ye geri ödendiğini anlattı.
1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği ve 1509 Programları ile verilen desteklerden de söz eden Özbay, 2018’de Kocaeli’den 2774 proje başvurusu geldiği, 1700 proje ve 549 firmanın desteklendiği, 1 milyon TL’ye yakın hibe destek verildiği bilgisini paylaştı. Özbay, TEYDEB desteği alınabilmesi için 3 kriter bulunduğunu aktardı: “Projenin Ar-Ge içermesi. Projenin ve ekibin mantıklı ve tutarlı olması. Ulusal yarara dönüştürülebilmesi.” 
KGF A.Ş. Kocaeli Şube Müdürü İbrahim Sinan Aklar, TOBB, KOSGEB, bankalar, TOSYÖV ve TESK olmak üzere karma bir ortaklık yapısı bulunan KGF’nin toplamda 290 milyar TL’ye varan kefalet gücüne sahip olduğunu söyledi. Bankalarla ortak veya sadece KGF olarak kefalet verebildiklerini paylaşan Aklar, 3 milyar TL’lik bir özkaynak kefalet limitleri olduğunu, 35 ilde 40 şubeleri bulunduğunu aktardı. Kocaeli’de KSO’da ve Gebze Ticaret Odası’nda olmak üzere 2 şube ile hizmet verdiklerini ifade eden Aklar, “Biz şube olarak sizleri ziyaret ediyoruz. Sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz” dedi.
KOSGEB Kocaeli Müdürü İbrahim Ustaömer, cari açığı azaltma hedefiyle işletmeler arası işbirliği kültürünü artırarak KOBİ’lerin düşük maliyetli finansmana erişimi için yola çıktıklarını söyledi. Bölgesel, sektörel ve işletmeye özgü, çağrı esaslı İşletme Geliştirme Destek Programı’ndan söz eden Ustaömer, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, İşbirliği Destek Programı’nı anlattı.
İşletmelerin proje ortaklığı modeliyle 10 milyon TL’ye kadar destek alabildiğini belirten Ustaömer, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı 1 Ocak 2019’da güncellediklerini ve teknoloji girişimcilerini destekleyeceklerini açıkladı. Geleneksel girişimcilere uygulamalı girişimcilik eğitimleri verdiklerini, kadın, genç, engelli ve şehit yakını girişimcilere artı 5 bin TL daha destek sağladıklarını aktaran Ustaömer, Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı’nı da anlattı. Yerli ve milli KOBİ’ler oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Ustaömer, KOBİ Teknoyatırım programı ile orta ve yüksek teknolojili Ar-Ge ve yenilik projesi olan KOBİ’lerin projelerini ticarileştirme konusunda 5 milyon TL’ye kadar desteklediklerini kaydetti. Şu anda bu programın revizyonda olduğunu aktaran Ustaömer, yakında programın tekrar açılacağını müjdeledi. Stratejik Ürün Destek Programı’na KOBİ’lerin tek başına değil, büyük işletmeyle birlikte müracaat edebildiğini, 5 milyon TL’ye kadar, yüzde 100 desteklendiğini kaydeden Ustaömer, Kredi Faiz Destek Programı hakkında da bilgi verdi.

Yorumlar (0)