banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

2030’da 200 milyar TL sürdürülebilir kredi vermeyi hedefliyor; Akbank, girişimcilik ekosistemini büyütüyor

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “2022’yi 60 milyar 26 milyon TL konsolide net kâr ile tamamladık. 2023’ün ilk 6 ayında da net kârımız 31 milyar TL oldu. Bu güçlü performansta KOBİ Bankacılığı önemli bir role sahip. Akbank KOBİ Bankacılığı olarak Türkiye genelinde yaklaşık 650 şubemizde 1.200’ü aşkın uzman müşteri temsilcimizle KOBİ’lere hizmet veriyoruz” diyor.

FİNANS 01.11.2023, 00:00 27.11.2023, 08:25
25847
2030’da 200 milyar TL sürdürülebilir kredi vermeyi hedefliyor; Akbank, girişimcilik ekosistemini büyütüyor
banner623

Oğuz, Akbank’ın Eylül itibariyle; 2022 yıl sonuna göre aktif müşteri adedinin 60 bin, dijital müşteri adedinin ise 70 bin arttığını, genel rakamlara bakıldığında KOBİ Bankacılığı olarak müşteri adetlerinde iyi geçirdikleri bir yıldan ve pazarda ivme kazandıkları bir son çeyrekten rahatlıkla bahsedebildiklerini söylüyor: “Bu alanı stratejik bir öncelik olarak görüyoruz çünkü KOBİ’ler ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ekonomimizin gelişiminde kritik bir rol üstleniyor. Bu zorlu görevde KOBİ’lerin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak için çalışıyoruz.”

KOBİ’lere Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ve Akıllı Finans Teknolojisi
Bu bilinçle; 2022’de sektöre önemli yenilikler getiren KOBİ Hareketi’ni başlattıklarını aktaran Oğuz, fark yarattıkları konulardan birinin KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik çalışmaları olduğunu kaydediyor: “KOBİ’lerin ortak ihtiyacı olan işleri hızlandırma konusunda çözüm sunan, öncü olacakları bir yeniliğe de imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile şu anda Akbank mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı veya Ticari Kredi başvurusu yapan KOBİ’lerimiz, tek ürün yerine birden fazla ürün ve bankacılık dışı avantajları içeren 16 farklı paketten anında yararlanabiliyor. KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu sağladık. Bu teknolojiyle KOBİ’lerimiz günlük finansal işlemleri üzerinden oluşturulmuş içgörü ve grafiklerle finansal işlemlerini daha iyi anlayabiliyor, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyorlar.”
Başarının 4 ödüllü tescili: Oğuz, KOBİ Bankacılığı’nda, yeni müşteri kazanımının %37’sinin dijital kanallardan gelen Akbank’ın yüksek dijitalleşmeyle verimlilik göstergelerinde yurt içi ve yurt dışında sektörün çok üzerinde bir performansa sahip olduğunu vurguluyor: “Dünyanın önde gelen finans yayınları tarafından bu yıl farklı programlarda dört ödül kazanarak önemli bir başarıya imza attık. 2023 Euromoney Mükemmellik Ödülleri ülke ve bölge etabı araştırması sonucunda ‘Orta ve Doğu Avrupa’da KOBİ’ler İçin En İyi Banka’ ödülünü aldık. IFC’nin düzenlediği SME Finance Forum ödülünde ‘Avrupa’nın en iyi KOBİ Bankası (SME Financier of the year-Europe)’ seçildik. ‘Stevie International Business Awards’ kapsamında Bülent Bey, ‘Marketing Executive of the Year’ kategorisinde gümüş ödül kazandı. 2023 Quorus ‘Yılın En İyi KOBİ Bankası’ kategorisinde bronz ödül aldık.”

Akbank’tan Kadın KOBİ Paketi
Akbank’ın odaklandığı bir diğer konu da ‘Kadın KOBİ’lerimiz.’ Oğuz, Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’yla 100 milyon dolar EBRD kaynağı ve %80 KGF teminat desteğiyle ‘Kadın KOBİ Paketi’ni teminat yaratmakta güçlük çeken, kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lere sunduklarını açıklıyor: “Paketle hem teminat sorununa çözüm getiriyor hem de finansman ihtiyacı karşılandıktan sonra ihtiyaç duyulan mentörlük, danışmanlık ve eğitimleri de ücretsiz veriyoruz. Ekonomik kalkınma ve toplumsal gelişim için kadınların ekonomiye daha çok ve aktif katılımının öneminin bilincindeyiz. Eşit, adil ve daha mutlu bir toplum için kadın KOBİ’lerimizi farklı işbirlikleriyle desteklemeye devam edeceğiz.”

KOBİ Eko Dönüşüm Paketi ve İhracatçının Gücü Paketi
Akbank’ın gündemindeki bir diğer önemli konu da sürdürülebilirlik. Oğuz, KOBİ’lerin Sınırda Karbon zenlemesi sebebiyle karşılaşacakları riskleri fırsata çevirmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları için harekete geçtiklerini belirtiyor: “Türkiye’nin ilk yeşil dönüşüm paketi olan ‘KOBİ Eko Dönüşüm Paketi’yle KOBİ’lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve enerji giderlerini düşürmeye yönelik tüm faaliyetleri teşvik ve finanse etmeyi hedefledik. ‘Yenilenebilir Enerji Kredisi’, ‘Enerji Verimliliği Kredisi’, ‘Atık Yönetimi Kredisi’, ‘Su Yönetimi Kredisi’, ‘Atık Su Yönetimi Kredisi’, ‘Sürdürülebilir Tarım Kredisi’ ve ‘Temiz Ulaşım Kredisi’ni KOBİ’lere 36 ay vadeyle sunduk ve her projenin sürdürülebilirlik performansına bağlı olarak farklı faiz oranı uyguluyoruz.”
100. Yıl Hazine Destek Paketi ve İGE-Akbank Yeşil Dönüşüm Kefalet Destek Paketi: Akbank’ın temel hedeflerinden biri de Türkiye’nin ihracat gücünü artırmak. Oğuz, finans ve finans dışı hizmetleri içeren ‘İhracatçının Gücü Paketi’yle destekledikleri KOBİ’lerin ülke genelinde yaygın hizmet veren global ticaret uzmanlarının danışmanlığında işlerini büyütme fırsatı yakaladığını ifade ediyor: “İGE (İhracatı Geliştirme A.Ş.)  kefaletiyle 100. Yıl Hazine Destek Paketi kapsamında KOBİ’lere finansman sağlıyoruz. ‘İGE-Akbank Yeşil Dönüşüm Kefalet Destek Paketi’ ile KOBİ’ler, %80 İGE kefalet desteğiyle 18.8 milyon TL ve 24 aya kadar kredi alabiliyor. İGE işbirliğimizle; sektörde ilk defa yeşil dönüşüm için bir kefalet kuruluşuyla bir banka el ele bir ürün çıkardı.”

2030 hedefi; 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı
Sürdürülebilir kredi finansmanında 2030 hedeflerini 200 milyar TL’ye çıkardıklarını ve 105 milyar TL’yi aşan kredi desteğiyle bu hedefin %50’sinden fazlasını şimdiden gerçekleştirdiklerini aktaran Oğuz, sürdürülebilirlik temalı fonlarıyla da çevreye ve topluma faydalı şirketlere yatırım yapılmasını kolaylaştırdıklarını kaydediyor: “Bugün 65 binden fazla müşterimizle bu alanda önemli bir hacim yaratıyoruz; sadece 2023’ün ilk çeyreğinde bu fonlara 1.5 milyar TL yatırım yapıldı. Sürdürülebilir finansmana dayalı borçlanma oranımız %48, neredeyse her 2 işlemden 1’i ve bu oranı hızla yukarı çekiyoruz. Eşzamanlı olarak 2025’e dek kendi operasyonlarımızdan kaynaklı emisyonları sıfırlamak için çalışıyoruz. Kullandığımız elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerjiden sağladık. Çalışma arkadaşlarımızı ISO50001 (Enerji Verimliliği Yönetimi) & ISO14000 (Çevresel Yönetim) eğitimleriyle desteklemeye devam ediyoruz. Çalışmalarımız 2050’ye dek net sıfır banka olma hedefimizi destekliyor.”

Teknogirişimcilere ve start-uplara özel destek
Girişimcilik ekosistemini büyüten banka olma vizyonuyla Akbank Girişim Bankacılığı’nın İstanbul ve Ankara’da hizmet vermeye başladığını kaydeden Oğuz, start-up ve teknogirişimcilere özel müşteri temsilcisi, şube ve ürün yapılanma çalışmalarını tamamladıkları ilk aşama için özelleştirilen şubelerinin İstanbul Maslak ve Batı Ataşehir, Ankara Ümitköy olduğunu aktarıyor: “Akbanklı teknogirişimcilere Teknopark ve Teknokent’lerde faaliyet gösteren girişimlerin kira ve Ar-Ge proje bedeli ödemelerine chip-para desteği, sanal POS’ta avantajlı komisyon oranları, özel maaş anlaşmaları, TÜBİTAK, KOSGEB, AB hibe ve fon desteklerinden yararlanan girişimlere özel teminat mektubu oranları, sıfır faizli artı para gibi birçok ürün paketiyle ihtiyaç duydukları bankacılık ürün ve servisleri sunmaya başladık.”
Girişimcilere Beyond Banking avantajları: Bülent Oğuz, bankacılık ürün ve hizmet gruplarının yanında bankacılık dışı hizmetler olarak farklılaştıkları Beyond Banking avantajlarını da girişimcilerle buluşturduklarını anlatıyor: “Örneğin; Mükellef ve Workhy’den yurt içi ve yurt dışı şirket kurulumu ve büyüme desteği, Kolektif House’tan ortak ve esnek ofis kullanımı, Usemagnetiq’ten dijital pazarlama desteği, Paraşüt’ten ön muhasebe çözümü ve e-fatura hizmeti, Aköde üzerinden e-ticaret ödeme altyapısı, Microsoft üzerinden Azure kredi desteği, Malogra’dan proje ve hibe danışmanlığı, MG Legal’den hukuk danışmanlığı gibi birçok ürün ve hizmetten girişimcilerimiz özel ve indirimli faydalanıyor.”
Bülent Oğuz, 2024’te Girişim Bankacılığı kapsamındaki yaygınlaştırma ve kapsam genişletme çalışmalarının ivmelenerek devam edeceğini söylüyor: “Akbank KOBİ Bankacılığı olarak, KOBİ’lerin sadece finans desteğine değil, pazarlama ve yeni stratejiler geliştirmede desteğe ihtiyaçları bulunduğunu çok iyi biliyoruz. Kendimizi iş ortağı olarak konumlandırdığımız KOBİ’lerin hayatlarını kolaylaştırmak için hem bankacılık alanında hem de bankacılık dışında geliştirdiğimiz çözümleri ve yenilikçi uygulamaları bundan sonra da sunmaya devam edeceğiz.”
“Güzel Yarınlar Hareketi’ni başlattık”: Oğuz, 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen çalışmalara 650 milyon TL katkı ve müşterilere 10 milyar TL değerinde sağladıkları finansman desteğinin yanı sıra Türkiye’nin ilk sosyal temalı sendikasyon kredisini hayata geçirerek depremden etkilenen dış ticaret işlemlerinin finansmanına 500 milyon dolar destek sunduklarını, orta ve uzun vadede iyileşme için Toplum Gönüllüleri Derneği (TOG) işbirliğiyle başlattıkları ‘Güzel Yarınlar Hareketi’yle gençlere geleceğin yetkinliklerini kazandıran bir program tasarladıklarını da ifade ediyor.

Yorumlar (0)