banner565

banner472

banner458

banner457

QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber: “Leasing sektöründe her zaman öncü konumda olduk”

QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber, QNB Finansleasing olarak, sanayi yatırımları ve sürdürülebilirlik alanlarındaki yatırımların finansmanı ve önemli projelerdeki iş ortaklıkları ile leasing sektöründe her zaman öncü konumda olduklarını kaydetti. Karabiber, “2022 yılı başından bu yana leasing sektöründe toplam 3.1 milyar dolar milyon dolar tutarında leasing hacmi yaratılmıştır. QNB Finansleasing olarak 273 milyon dolar hacme ulaştık” dedi.

FİNANS 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:23
21863
QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber: “Leasing sektöründe her zaman öncü konumda olduk”

Leasing sektörü 2021 yılında sözleşme tescil istatistiklerine göre toplam 4.7 milyar dolar hacim yarattı. QNB Finansleasing ise 590 milyon dolar hacme ulaştı. QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber, “2021 yıl sonu itibarıyla leasing sektöründe yaklaşık 4 milyar dolar tutarında yeni üretim hacmi yaratıldı.  QNB Finansleasing olarak biz 468 milyon dolar hacme ulaştık. 2021 yılı yeni işlem-yeni üretim rakamları sektörde yaklaşık 20 bin adetken, QNB Finansleasing olarak bin 700 adet seviyelerine ulaştık” dedi. Karabiber, müşteri adetleri (riski devam eden müşteri adetleri) alanında ise leasing sektöründe yaklaşık 36 bin adet gerçekleşmişken QNB Finansleasing olarak 3 bin 600 adet seviyelerine ulaştıklarını açıkladı. Büyümede 2022 yılı öngörüleri ve hedeflerine ilişkin bilgi veren Karabiber, “Sözleşme tescil istatistiklerine göre, 2022 yılı başından bu yana leasing sektöründe toplam 3.1 milyar dolar milyon dolar tutarında leasing hacmi yaratılmıştır. QNB Finansleasing olarak 273 milyon dolar hacme ulaştık” açıklamasını yaptı.

Yenilebilir enerjiyi destekliyor
QNB Finansleasing olarak, sanayi yatırımları ve sürdürülebilirlik alanlarındaki yatırımların finansmanı ve önemli projelerdeki iş ortaklıkları ile leasing sektöründe her zaman öncü konumda olduklarını kaydeden Karabiber, “Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız yenilikçi iş çözümleri ve ürünlerle de her zaman sektördeki yerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri için gerekli olan tüm ekipman ve inşaat yatırımlarının finansmanını, esnek ve uzun vadeli yabancı fonlar ile finanse edebildiklerini kaydeden Karabiber, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar finanse edilen enerji projeleri arasında güneş enerjisi santralleri (GES), rüzgâr enerji santralleri (RES), biyokütle/ biyogaz projeleri (BES) sayılabilir. Ayrıca enerji verimliliği alanında da üretim alanında faaliyet gösteren firmaların enerji tasarrufu sağlayacak makine/ekipman yenileme yatırımlarında da aktif olarak finansman desteği sağlıyoruz. Gerek pazarlama gerekse kredi ekiplerimiz projelerin başlangıcından bitimine kadar olan süreçte fizibilite ve değerlendirme süreçlerine oldukça hâkim ve deneyimlidir.”

Sürdürülebilirlik alanına yatırım
Ekim 2022’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladıkları 2 yıl vadeli 25 milyon Euro tutarında yeni kredi anlaşmasının yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik için iyi bir kaynak olacağını düşündüklerini kaydeden Karabiber, yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Yeşil dönüşümü destekleyen teknolojilerin ve iş yapış süreçlerinin iyileştirilmesi, KOBİ ‘lerin yeşil enerji kullanımını konusunda yatırım yapması ve kadın girişimcilerin yeşil dönüşüm temelli yatırımlarının finansmanı için Türkiye’deki kaynak verimliliğini genişlettiğimize inanıyoruz.
QNB Finansleasing olarak sürdürülebilirlik alanında iki önemli imza attık. Dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UN Global Compact) imzalayarak dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifinin üyesi olduk. Tüm dünyada 165 ülkede 15 binin üzerinde şirketten oluşan üyeleri sayesinde dünyanın en büyük gönüllü kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifinin üyesi olduk. Sektörümüz özellikle finansman sağladığı firmalar ve projelerle sürdürülebilir bir dünyanın oluşumunda önemli bir itici ve dönüştürücü güce sahip. QNB Finansleasing olarak BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak finansal kiralama sektörünün dönüştürücü gücünü sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kullanmayı taahhüt ediyoruz.”

Kadın istihdamına ağırlık veriyor
Finansal kiralama sektörünün güçlü bir oyuncusu olarak, iki önemli girişimin imzacısı olduklarını kaydeden Karabiber, “İki önemli girişimin Türkiye’de öncüsü olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.  QNB Finansleasing’de çalışanlarımızın yüzde 51’i kadın ve özellikle finans alanında kadın istihdamı ve yönetiminin çok önemli olduğu aşikâr. Bu imzayla da finans alanında kadının üst düzey pozisyonlara gelmesi için QNB Finansleasing’in öncü rolüne daha çok dikkat çekmek istiyoruz.  Şirketimiz, güçlü ekonominin toplumsal cinsiyet eşitliğinden geçtiği inancıyla uygulamalarını geliştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kurum ve kuruluşların atacağı her imza ve yaratacağı farkındalık daha eşit bir dünyanın oluşması için önemli bir adım olacaktır.” Dijital dönüşüm alanında tüm sektörün yatırım sürecinden geçtiğini hatırlattığımız Karabiber, “Planladığımız projelerimiz arasında tüm süreçlere otomasyonun hâkim olduğu, dijital imza yöntemi ile sektörü geleceğe taşıyacak süreçler ve bireylere leasing altyapısı kurarak ürün gamı ve pazar payımızı genişletmek var” bilgisini verdi.

KOBİ’lere uzun vadeli yurtdışı kredi desteği sağlanıyor
Metin Karabiber, Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası ve Dünya Bankası kaynaklı krediler (Acil Durum Şirket Desteği Kredisi ve Kayıtlı İstihdam Yaratma Kredisi) ve Eximbank’ın sağladığı limitler sayesinde, uygun maliyetli kaynaklar ile KOBİ’lerin ve ihracatçıların üretim maliyetlerini azaltmak suretiyle yatırımları için finansman desteği sunmaya devam edeceklerini kaydetti. Tekstil, inşaat, madencilik, gıda, sağlık, tarım ve enerji yatırımlarının gündemde olmaya devam edeceğinin altını çizen Karabiber, şu bilgileri verdi: “QNB Finansleasing olarak ülkemizdeki tüm yatırımları değerlendirerek finansal çözüm ortağı konumunda müşterilerimizin yanında olacağız. Örneğin tekstil sektöründe, küresel hazır giyim grupları Yeşil Mutabakat öncesi üretimde yeşil enerji kullanım şartlarını devreye almaya başladı. Dünya alımları ile Türkiye’den tedariklerinde çevreci üretime yönelik beklentileri arasında enerjide fosil yakıtlardan uzaklaşılması, su kullanımının azaltılması gibi şartları bulunuyor. Geri dönüşüme öncelik verilmesi ve enerji verimliliğini arttıracak yatırımların yapılması bekleniyor. Bu beklenti sadece tekstil sektörü için değil, tüm imalat sanayi için de geçerli olacak.”

FMO kredilerinin yüzde 70’i KOBİ’lere kullandırılacak
Hollanda merkezli uluslararası kredi kuruluşu FMO ile sendikasyon anlaşması imzaladıklarını ve bu çerçevede 3 ve 5 yıl vadeli olmak üzere, toplam 100 milyon Euro kredi sağladıklarını duyuran Metin Karabiber, bu kredinin yüzde 70’i ile KOBİ’leri desteklediklerini söyledi.
Kalan yüzde 30 ile de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sağlayan projeleri finanse ettiklerini anlatan Karabiber, “Sağladığımız sendikasyon kredisiyle müşterilerimizin üretim maliyetlerini azaltmak suretiyle, yatırımları için finansman ihtiyaçlarını karşılayarak, ülke ekonomisine katkı sağlamaktan da büyük mutluluk duyduk.  Yukarıda da belirttiğimiz üzere; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığımız 2 yıl vadeli 25 milyon Euro tutarında yeni kredi ile KOBİ ‘lerin yeşil enerji kullanımını konusunda yatırımlarını ve kadın girişimcilerin yeşil dönüşüm temelli yatırımlarını destekleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)