banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli: “2019, 2018’den daha iyi geçecek”

Türkiye ekonomisi bir darboğazdan geçiyor. Dolayısıyla birçok sektör 2018’in Ağustos ayından bu yana temkinli.  

FİNANS 01.02.2019, 08:47 01.03.2019, 10:26
15132
Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli: “2019, 2018’den daha iyi geçecek”
banner623

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, “Bu dönem geçici Piyasalardaki dengelenme devam etsin ardından kaldığımız yerden büyümeye devam edeceğiz. Yapı Kredi Faktoring olarak bu dönem hiç faktoring ile çalışmamış ihracatçı KOBİ’ye odaklanarak sektördeki liderliğimizi sürdürmek  istiyoruz” diyor.
Sektörde 2001 yılından bu yana liderliğini sürdüren Yapı Kredi Faktoring, 2019’da ihracatçı KOBİ’ye odaklanacak. Toplam müşteri içerisinde yüzde 20 olan KOBİ ağırlığını ise yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.  Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, “Özellikle Ağustos sonrasını baz alırsak zor bir yıl geçirdik. 2018 yılında 3.500 KOBİ ile toplam 1 milyar TL‘lik işlem hacmi gerçekleştirdik.  2019 yılının 2018’den daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Bu yıl 3 bin 500 aktif müşteri sayımızı yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz” diyor.
2018’i değerlendirirken iki farklı değerlendirme yapan Çöteli, yılı Haziran’dan itibaren ikiye ayırıyor. Haziran’a kadar hem müşteri hem işlem hacminde ciddi büyüme göstermelerine rağmen yılın ikinci yarısında tüm sürecin tepetaklak olduğunu hatırlatan Çöteli, “Haziran’da yavaş yavaş tansiyonun çıkmaya başladığını hissettik. İkinci yarıda karlılıkla ilgili problem olmadı ama finansmana erişim çok zor olduğu için cirolar yarı yarıya düştü” değerlendirmesini yapıyor. Faktoring sektörünün de bankacılık gibi sermayeye ihtiyaç duyduğunu bunu da yurtiçinde mevduattan ya da uluslararası piyasalardan karşıladıklarını hatırlatan Çöteli, “2018’in ikinci yarısında faiz oranları çok yükseldi. Yüzde 35-40’ları gören faiz oranlarında müşteriye ulaşmakta çok zorlandık. Nakit akışını idare etmek isteyen müşteriler dışında işlemler yapılamadı. Şu anda faiz oranları yüzde 20’ler seviyesinde. Önümüzdeki dönemde dengelenme süreciyle birlikte oranın daha da düşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“2019’un Ağustos’undan sonra yukarı yönlü ivme yakalanabilir”
2017 yılında ciroda 22 milyar TL’ye ulaşan Yapı Kredi Faktoring, 2018 yılında 24 milyar TL ciro gerçekleştirdi. Yapı Kredi Faktoring aynı zamanda 2018 yılında 3500 adet  KOBİ ile 1 milyar TL‘lik işlem hacmine imza attı. Yeni müşteri kazanımında sektörün genelinde sorun yaşandığını aktaran Çöteli, “Şu anda rakamsal bilgi vermek çok anlamlı değil. Bilanço büyüklükleri yarı yarıya düştü. Ancak her sıkıntının bir de çıkışı vardır. Şu anda ağırlıklı mevcudu korumaya odaklandık. Çünkü ekonomide dengelenme dönemindeyiz. Dış ekonomik riskleri yönetebilirsek 2019’un ikinci yarısına kadar faiz ve kurda dengelenme süreci devreye girecek.  Ağustos’tan sonra ötelenmiş ertelenmiş tüketim taleplerinin piyasayı tekrar hareketlendireceğine inanıyorum” açıklamasını yapıyor.

Hiç faktoring ile çalışmayanlar hedefleniyor
Faktoring sektöründe başarılı bir işletme olmanın iki altın kuralı bulunduğunu aktaran Çöteli, “İlk olarak az gecikmiş alacaklar ikincisi ise ucuz fon bulmaktan geçiyor. Bu iki kritik noktaya dikkat ettiğinizde zarar etmezsiniz. Yapı Kredi Faktoring olarak bu iki alana dikkat ediyoruz. Yapı Kredi Faktoring olarak tedarikçi finansmanı, ihracat faktoringi, yurt içi faktoring, ithalat faktoringi ürünleri, garanti, finansman ve tahsilat hizmetlerimiz ile müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarında yanlarında yer alıyoruz” diyor. Öte yandan Yeni Ekonomi Programı’nın temelindeki cari açığın düşürülmesi hedefine paralel olarak ithalatta düşüş, ihracatta artış beklediklerini kaydeden Çörtü, stratejilerini şöyle aktarıyor: “Dolayısıyla bu programla birlikte ihracat faktoringinde talep artışı yaşanabileceğini düşünüyoruz. Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerde de ihracatın artırılmasına yönelik planlamalar yaptıklarını görüyoruz. Bu çerçevede; beraberinde garanti sisteminin de çalıştığı ihracat faktoringi, firmaların güvenle ihracat faaliyetlerine devam edebilmesine olanak sağlıyor. Dolayısıyla özellikle de dövizle iş yapan kurumlar temel önceliğimiz. İhracat yapan KOBİ’lere daha aktif pazarlama yapacağız.”
Çöteli, 9 şubelerinin bulunduğunu, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde ihracatçı KOBİ’lerle yakın çalıştıklarını ama bu dönem özellikle Anadolu’da faktoring ile hiç tanışmamış ihracatçı KOBİ’lere yoğunlaşacaklarını açıklıyor. Çöteli şu bilgileri veriyor: “Yapı Kredi Faktoring olarak garanti hizmetini de içeren ihracat faktoringinin kullanımının yaygınlaştırılması en temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. İhracat faktoring işlemlerinde her bir fatura özelinde kayıtların tutulması, alıcı nezdinde fatura bazında tahsilat takiplerinin yürütülmesi, olası itirazlarda ihracatçının haklarının korunması ciddi bir bilgi birikimi ve süreklilik arz eden bir hizmet kalitesi gerektiriyor. İhracat Faktoring hizmetimiz sayesinde ihracatçılar mal mukabili satış yaptıkları alıcılarına güvenle satış yapabildiklerinden mevcut müşterilerinde daha fazla büyüme imkanına kavuşuyor. Yeni çalışmaya başlayacakları müşterilerine yönelik faktoring alacak garantisi sayesinde ihracatçılar, açık hesap satışı yapma fırsatı yakalıyor. Ayrıca hizmetlerimizi sunarken 90 ülkede 400 üyesi bulunan dünyanın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International’ın (FCI) muhabirlik ilişkilerinden de yararlanıyoruz. Garanti hizmetimiz sayesinde alacakların tahsil edilmeme riskini ortadan kaldırırken tahsilat hizmetimiz sayesinde çok daha etkin bir alacak yönetimi geliştirmiş olduk. Bunların yanında müşterilerimizin talep etmeleri halinde alacakların vadesini beklemeden finansman sağlayarak nakit akışlarını düzenliyoruz. ‘Mal Mukabili İhracatları’nda sunduğumuz bu hizmetlerimiz sayesinde tahsilat garantisi, tahsilat takibi ve finansman konularını çözmüş olan ihracatçı kendine daha fazla güvenerek pazarlık imkanlarını artırıyor, rekabette öne çıkmaya başlıyor ve ana faaliyet konularına çok daha fazla odaklanabiliyor.”

Faktoring sektörü desteklenmeli
Türkiye’de banka dışı finansmanın hak ettiği noktada olmadığı bir gerçek. Finansal piyasa yüzde 95 bankacılık sektöründen yürütülüyor. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde banka dışı finansmanın büyüklüğü yüzde 12’ler seviyesine ulaşıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’ler seviyesinde. Bozkurt Çöteli’ye göre sektörün önünde bir dizi mevzuatsal eksiklikler de bulunuyor. Damga Vergisi, kaynak bulunduğunda uygulanan KKDF zorunluluğu bunlardan birkaçı. Sektörde büyüme beklentileri olduğunu ancak bazı noktalarda yeterince desteklenmediklerini kaydeden Çöteli, oysa bankacılık dışı finansman modellerinin önemli bir kaldıraç olduğunu paylaşıyor.
Çöteli şu bilgileri veriyor: “Faktoring tüm işletmelerin, üreticilerin, yurt içi veya uluslararası ticaret yapanların kullanabileceği bir finansman aracı... Mal ve/veya hizmet üreten, satan, kısaca ticaret yapan herkes faktoringden yararlanabiliyor. Günümüzde dünya çapında klasik finansman yöntemlerine alternatif olan faktoring geniş bir yelpazedeki birçok sektörde kullanılıyor. Yapı Kredi Faktoring olarak biz de gıda, turizm, kimya, tekstil, dayanıklı tüketim ürünleri gibi birçok farklı sektörü hedefliyoruz. Bu sektörlerle yakından çalışarak firmaların beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde faktoringin olanaklarını sunuyoruz.”
Yapı Kredi Faktoring olarak tedarikçi finansmanı hizmetleriyle KOBİ’lerin en önemli finansal ortakları arasında bulunduklarını açıklayan Çöteli, “Mal veya hizmet sunan, bunların ticaretini yapan tüm kurumlar gerekli koşulları sağladığı takdirde bu ürünümüzden yararlanabiliyor. Tedarikçi finansmanından hem satıcılar hem de alıcılar faydalanabilir. Bu finansman modeli, alıcının bu modele geçmeyi kabul etmesi ile birlikte muhtelif satıcıların herhangi bir ilave teminat vermeksizin vadeli alacaklarına finansman sağlıyor” diyor.

Yorumlar (0)