banner565

banner472

banner458

banner457

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun: “Sektör üzerinde büyüme sağladık”

Yapı Kredi Leasing, 2021 yılında işlem hacminde yüzde 36 büyüyerek 789 milyon dolar işlem gerçekleştirdi. Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, “Yapı Kredi Leasing olarak bu süreçte müşterilerimizin yanında yer alarak onlara destek olmaya var gücümüzle devam ettik” dedi.

FİNANS 01.06.2022, 00:01 24.06.2022, 10:47
23714
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun: “Sektör üzerinde büyüme sağladık”

Finansal Kurumlar Birliği’nin paylaştığı sözleşme rakamlarına göre; 2021 yılında sektör bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir artışla 16.948 adet gerçekleşti. Aynı dönem, Yapı Kredi Leasing, yüzde 34’lük bir artış gerçekleştirerek 3.158 adet işlem gerçekleştirdi. İşlem hacminde ise sektör 4.76 milyar dolar olarak bir önceki yıla göre yüzde 24’lük bir artış gerçekleştirdi. Yapı Kredi Leasing ise 789 milyon dolar işlemle, sektörün üzerinde büyüyerek yüzde 36’lık bir artış gerçekleştirdi. Yapılan işlemlerin ilk sırasında iş ve inşaat makineleri bulunuyor. İkinci sırada ise çeşitli nitelikteki makine ekipmanları yer alıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımları ön plana çıktı
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, son yıllarda yaşanılan çeşitli dalgalanmaların önemli tecrübeler kazanmasını sağladığını belirterek, “Hem finans sektörü hem yatırımcılar, bu sayede riskleri daha iyi yönetmeye başladı. Biz de Yapı Kredi Leasing olarak bu süreçte müşterilerimizin yanında yer alarak onlara destek olmaya var gücümüzle devam ettik. Risk parametrelerini dikkate alarak yatırımlarını sürdürmeleri, özellikle işletmelerinin varlık değerlerini koruyabilmek için yenileme yatırımlarını da devam ettirmeleri lazım. Bu yatırımlara ek olarak, ihracata yönelik yatırımlar ve yenilenebilir enerji yatırımları ön plana çıktı” dedi.
Sürdürebilirlik ve yeşil enerji konularının ne kadar hayati bir mesele olduğunu tüm dünyanın hatırladığının altını çizen Torun, konuya ilişkin şunları söyledi: “Buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerjinin öneminin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Biz de enerji sektörüne ilk günden beri finansman sağlayan, yenilikçi ürünleri ile ön planda olan, yenilenebilir enerji alanında sektörümüzün en fazla iş yapan kurumuyuz. Örneğin; geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk elektrikli şarj istasyonu kredisini çıkarttık. Dünyamıza bu alanda katkı sunmayı oldukça önemsiyoruz. Yenilenebilir enerji alanında 600 MW’ı aşan portföyümüzle bu alandaki işleri finanse etme konusunda son derece yüksek bir motivasyonumuz ve iştahımız var. 2022 yılında Çatı GES projelerinin ön planda olacağını düşünerek yeni işbirlikleri ve ödeme seçenekleri üzerinde çalıştık. Bu alandaki öncü konumumuzu önümüzdeki dönemde de devam ettirmeyi hedefliyoruz.”

Pazar payını artırmaya odaklanıyor
Bu dönem ayrıca dijitalleşmeyi oldukça önemsediklerini ve bu yönde yatırımları gerçekleştirdiklerini aktaran Torun, önümüzdeki dönemde de dijital vizyon doğrultusunda tüm süreçleri dijital ortama taşıyacakları projelere başladıklarını duyurdu: “Son yıllarda ana hedefimiz, leasingin bilinirliğini artırarak sektöre yeni müşteriler kazandırmak ve pazar payımızı büyütmek oldu. Geçmiş yıllardaki hacim artışlarımız, beklentilerimizi karşılasa da konjonktür gereği sınırlı kalmıştı. Önümüzdeki yıla umutla bakarak, yaptığımız iş ortaklıkları ve sektöre kazandırdığımız yeniliklerle hem pazarı hem de pazar payımızı büyütmeyi hedefliyoruz.”

Yapı Kredi Leasing, doğru projeyi destekliyor
Leasing sayesinde firmalar, uzun vadeli finansman ve kira vadesi boyunca sabit taksit ödeme olanağından faydalanabiliyor. Projenin kendini geri ödemesine ve/veya şirketin genel nakit akışına uygun esnek geri ödeme planı seçeneklerini tercih edebiliyor. Ayrıca leasing işlemine ilişkin tüm satın alma, ithalat, yükleme, akreditif, transfer gibi işlemler uzman kadrolar tarafından yönetiliyor. Bu sayede firmalar operasyonel kolaylık imkânına kavuşuyor. Firmalar, kira süresi sonunda kiraladığı mal veya ekipmanı, sembolik bir bedelle satın alabiliyor. Bununla birlikte ‘leasing’i tercih eden firmalar, KDV avantajı sayesinde yatırımın ilk gününden itibaren maliyet avantajı da sağlıyor. Leasing, ürün olarak orta ve uzun vadede sabit faizli finansman sunuyor. KOBİ’lere, ürünlerin birçoğunun teminat değerliliği taşıması ve tüm masrafları kiralara yaygın ödeme imkânı ile büyük fayda sağlıyor. Özellikle anahtar teslim ithal işlemlerde müşteriler sigorta, nakliye, gümrük, teşvik gibi hiçbir operasyonel prosedürle uğraşmadan makine tedarik edebiliyor. ‘Leasing’in imalat, yenilenebilir enerji, madencilik, inşaat ve sağlık hizmetleri gibi geniş bir faaliyet alanı bulunuyor.
Fatih Torun, “Spesifik makine ve ekipman kullanılan inşaat ve taşımacılık, ikinci el piyasa hacmi geniş olan otomotiv, yatırım teşvikleri fazla olan ihracat odaklı imalat sanayi ve teknolojik devinimin yüksek olduğu sağlık hizmetlerinin ‘leasing’den daha fazla yararlandıklarını görüyoruz” dedi. Yapı Kredi Leasing olarak dijital alanda yaptıkları yatırımlar sayesinde müşterilerin işlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Torun, “Bununla birlikte en büyük yatırımımızı insan kaynağımıza yapıyoruz. Sadece leasing işlemlerinin yapılabildiği bir kurum olarak değil, projelere finansal danışman olarak yaklaşarak, en doğru çözümü üretmeye odaklanıyoruz. Bunu da tecrübeli, yenilikçi ve hızlı aksiyon alabilen çalışanlarımız sayesinde yapabiliyoruz” açıklamasını yaptı.
Fatih Torun, Yapı Kredi Leasing olarak, doğru projesi olan ve finansal duruşuna güvenen her sektörden yatırımın finansmanını desteklediklerinin altını çizdi: “Fırsatları müşterilerimiz için değerlendiriyor ve yenilikçi ürünlerimizle ihtiyaç duydukları her anda yanlarında oluyoruz. Bununla birlikte, sektörün lider kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle leasingin bilinirliği için çalışmaya devam ediyoruz.”

Teknoloji müşteri sayısını artırıyor
Pandemi’yle beraber pek çok sektörde fiziksel işlemler hızla dijital ortama taşınmaya başladı. Bu dönüşüm ivmelenerek devam ediyor ve dünya her geçen gün daha fazla dijitalleşiyor. Bu dijital dönüşümün etkileri leasing sektöründe de yakından görülüyor. Torun, şunları ifade etti: “Tüm süreçlerimizi dijital ortama taşıyacağımız projelerimize devam ediyoruz. Tüm şirketlere hizmet verebilme hedefiyle paydaşlarımızın bir araya gelebildiği web sitemizi ve sektörde ilk olan mobil aplikasyonumuzu dijital bir iş platformu olarak tasarladık. Canlı ihale ortamı yarattığımız ikinci el varlık satış platformumuz sayesinde hem mobil aplikasyonumuz hem de web sitemiz yurt dışında da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca işbirliği geliştirdiğimiz satıcılar odaklı bir dijital platformumuz da bulunuyor. Bu platform aracılığıyla satıcılar, Yapı Kredi Leasing ile gerçekleştirdikleri tüm işlemleri takip edebiliyor ve müşterilerini satış ekiplerine yönlendirebiliyor. Yıllar bazında karşılaştırdığımızda ise 2020 yılında dijital kanalımız olan satıcı odasını 3 satıcı kullanılırken, 2021 yılında 25 farklı satıcı tarafından kullanılmaya başlandı.”
Fatih Torun, teknolojinin getirdiği olanaklar sayesinde KOBİ’lere, dijitalleşmeye ve Anadolu’daki projelere daha fazla odaklanmaya devam edeceklerini söyledi. Teknolojinin hayatın her alanına girmesi sektörde müşteri sayısı ve iş hacminde sürdürülebilir bir artışa destek oluyor. Torun, “Önümüzdeki 5 yıla kadar sektörümüzdeki işlemlerin yarısının dijitale taşınacağına inanıyoruz. Satıcı kanal ve banka kanalının da eşit olarak kalan yüzdeden pay alacağını düşünüyoruz. Bu yüzden de önümüzdeki dönemde de dijital yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” diye konuştu.

KOBİ’lere üç başlıkta odaklanıyor
Yapı Kredi Leasing, KOBİ’lere üç ana başlıkta odaklanıyor. Bunların başında uygun fon desteği bulunuyor. Yapı Kredi Leasing, ülke kredilerinden, Exim kredilerine kadar geniş yelpazede yurt içi ve yurt dışı fonlarla, KOBİ’lerin uygun koşullu krediye ulaşımını destekliyor. 2022 yılında da bu desteği artarak devam edeceklerini dile getiren Torun, “Yine KOBİ’lerin enerji verimliliği anlamında özellikle ‘solar’ dönüşümlerine büyük önem veriyoruz. 2022 yılında da yenilenebilir enerji kapsamında da; çatı üzeri güneş enerjileri projelerinin finansmanındaki iştahımız yeni iş ortaklıklarıyla birlikte devam ediyor. Diğer odak noktamız da ihracatçı KOBİ’lerimiz; gerek kaynak gerekse sunduğumuz anahtar teslim çözümlerle destek olmaya devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)