banner565

banner472

banner458

banner457

31.07.2023, 23:59 16958

GELECEĞİN İŞLERİ

Yeni dönemin standart ve paradigmaları ‘Sürdürülebilir Kalkınma’nın da kaldıracı olan yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine eklenen yapay zeka ile ivmeleniyor ve evriliyor. Bazı işler ve meslekler hızla yok olurken; yeni nesil teknolojilerle donanmış yeni işler ve mesleklerle tanışıyoruz. 2027’ye kadar işlerin yaklaşık %23’ünün değişmesi; bunun 69 milyonunun yeni iş, 83 milyonunun da artık mevcut olmayan iş olması bekleniyor.
Belli oldu; hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İç içe geçen krizlerin türbülanslarını ve travmalarını henüz atlamamışken; sadece kuralların değil, oyunun da değiştiği çok hızlı bir dönüşüm yaşıyoruz. Yaşam biçimimizi derinden etkileyen bu transformasyon; iş ve insan ilişkilerimizi temelden sarsıyor ve yeniden tanımlanmasına neden oluyor.
Yeni dönemin standart ve paradigmaları ‘Sürdürülebilir Kalkınma’nın da kaldıracı olan yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine eklenen yapay zeka ile ivmeleniyor ve evriliyor. Bazı işler ve meslekler hızla yok olurken; yeni nesil teknolojilerle donanmış yeni işler ve mesleklerle tanışıyoruz. Öyle ki 2027’ye kadar işlerin yaklaşık %23’ünün değişmesi; bunun 69 milyonunun yeni iş, 83 milyonunun da artık mevcut olmayan iş olması bekleniyor.
Dergimiz KobiEfor’un bu ayki Kapak konusunu; ‘Geleceğin İşleri’ne ayırdık ve Dünya Ekonomik Forumu, OECD ile PwC Türkiye’nin konuyla ilgili raporlarına yer vererek; Fütürist, Ekonomist Sayın Ufuk Tarhan ile de bir söyleşi yaptık.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından geleceğin iş ve becerilerinin haritalandırıldığı ve bu yıl Türkiye’nin, TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu anket yürütücülüğünde ilk kez dahil olduğu ‘2023 İşlerin Geleceği Raporu’na göre; iş alanlarında 2027 yılına kadar en yüksek mutlak büyümenin eğitim, tarım ve dijital ticarette olacağı öngörülüyor.
Forum’un bu yıl dördüncü kez hazırladığı raporda; 2023-2027 yılları arasında makro-trendlerin ve teknoloji adaptasyonunun iş piyasasını nasıl etkileyeceği, işlere ve becerilere olan talebin nasıl şekilleneceği analiz ediliyor. 45 ülkede, 27 endüstriyi kapsayan 803 şirketin üst düzey yöneticilerinin cevaplarıyla oluşturulan ‘2023 İşlerin Geleceği Raporu’nun; Pandemi’nin etkilerinin devam ettiği, ikiz (dijital ve yeşil) dönüşüm, küresel tedarik zincirinin yerelleşmesi, iklim krizinin etkilerinin azaltılması gibi ekonomik, teknolojik ve çevresel birçok değişimin yaşandığı bir dönemde; işverenlerin yetenek ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturacakları stratejileri belirlemekte yol gösterici olması bekleniyor.
Raporda bu değişime iş yaşamlarının ortasında yakalanan bireylerin yeniden eğitim ya da işte eğitim ile yeni becerileri elde etmesi, dijital ve yeşil dönüşüm becerilerini geliştirmelerinin önemli olduğu vurgulanıyor. Teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yeni işlerin oluşumunda en önemli faktörler olarak öne çıkarken; yapay zeka ve makine öğrenimi, sürdürülebilirlik, siber güvenlik uzmanlıkları; hızla yükselecek meslekler arasında ilk 3 sırada bulunuyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nu ‘Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası’ başlığıyla yayımladı. Yapay zekanın işgücü piyasası üzerindeki etkisinin analiz edildiği raporda, firmaların yapay zekayı kullanmasının hala nispeten düşük oranda olmasına rağmen teknolojideki hızlı ilerlemenin, düşen maliyetlerin ve yapay zeka becerilerine sahip çalışanlardaki artışın OECD ülkelerinin bir ‘yapay zeka devrimi’nin eşiğinde olabileceğini gösterdiği aktarıldı. Raporda, yapay zekanın etkisi dikkate alındığında, en yüksek otomasyon riski altında sınıflandırılan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğu bildirildi.

PwC Türkiye’nin ‘Geleceğin İş Gücü; 2030 Yılını Şekillendirecek Rakip Güçler’ raporuna göre; %37 otomasyon sonucunda işini kaybetmekten korkuyor (2014’te bu oran %33), %74 gelecekte işini kaybetmemek için yeni beceriler öğrenmeye veya yeni eğitimler almaya hazır, %60 çok az kişinin gelecekte istikrarlı ve uzun vadeli bir işe sahip olacağını düşünüyor, %73 teknolojinin hiçbir zaman insan aklının yerine geçemeyeceğini düşünüyor.
Benim de altını çizdiğim; Fütürist, Ekonomist Sayın Ufuk Tarhan’ın açıkladığı analiz ve önerilerini paylaşıyorum: “Ancak hangi meslek ya da iş yapılırsa yapılsın asıl önemli olan, şu becerilerin yüksek olması; yaratıcılık, çalışkanlık, disiplin, analitik düşünme, problem çözme, dijital okuryazarlık, adaptasyon gücünün yüksekliği, iyi iletişim, takım oyunculuğu, fütürist bakış açısına + bir vizyona + stratejik gelecek planına sahip olabilmek ve T-İnsan’laşabilmek. Meslekler nasıl olsa gelişecek. Önemli olan, insani becerilerin ve yetkinliklerin güncellemesi, gelişmesi. Dayanıklılık, esneklik, uyumlanabilme kapasitesinin yükseltilmesi. Bunlara odaklanılmasını öneririm. En ama en asıl ve önemli olan; heyecanla, ahlaklı, vicdanlı, etik kurallara sadık kalarak, kesintisiz ve disiplinle “ÇALIŞMAK, YAPMAK”. Gerisi boş laf ve sonuçta da başarısızlık.”

Yorumlar (0)
banner557