banner565

banner472

banner458

banner457

‘Yeni Evim Kampanyası’nda peşinat yüzde 10, 15 sene vade

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen ‘Yeni Evim’ kampanyasının detaylarını açıkladılar. Bakan Nebati, programla tüm bölgelerde asgari peşinat oranının yüzde 10 olarak belirlendiğini, azami 15 sene vadeyle sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranlarının yüzde 0.69’dan başlayan oranlarla uygulanacağını kaydetti.

İNŞAAT 01.02.2023, 00:01 24.02.2023, 09:31
19693
‘Yeni Evim Kampanyası’nda peşinat yüzde 10, 15 sene vade

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen ‘Yeni Evim’ kampanyasını tanıttı. Bakan Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla beraber çalışarak, konunun paydaşlarıyla toplantılar yaparak gelir düzeyi ve konut fiyatlarının genel seyri açısından ülkeyi 3 bölgede ele aldıklarını anlattı: “Programımız kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. Bölge; diğer tüm illerimiz de 3. Bölge olarak belirlenmiştir. Programımız çerçevesinde bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları, 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2. Bölge’deki illerimizde en çok 3 milyon lira, 3. Bölge’deki illerimiz için ise en çok 2 milyon liradır.”
Kimler başvurabilir?: Bakan Nebati, şu bilgileri verdi: “Programdan yararlanabilmek için hanehalkı toplam gelirini dikkate almaktayız. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, 1. (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölge’deki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır. Vatandaşların barınma ihtiyacını uygun koşullarda ve uygun maliyetlerle karşılamasını son derece önemsiyoruz, bu doğrultuda kaynakları etkin bir şekilde kullandık. Orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı faiz/kar payı ve vade yapısı, ilk 3 yıl Bakanlığımız katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hanehalkının geliriyle uyumlu bir ödeme planı sunduğumuz Yeni Evim Programı’nı hazırladık.”
Faiz oranları yüzde 0.69’dan başlayacak: Bakan Nebati, Program kapsamında tüm bölgelerde asgari peşinat oranının yüzde 10 olarak belirlendiğini, azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranlarının yüzde 0.69’dan başlayan oranlarla uygulanacağını bildirdi. Bakan Nebati, vatandaşların ilk 3 yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak üstleneceklerini kaydetti.

“İlk etapta 100 bin aile ev sahibi olacak”
Bakanı Kurum, ‘Yeni Evim Kampanyası’ ile ilk etapta 100 bin aileyi çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapmayı hedeflediklerini söyledi ve şu bilgileri verdi: “Öncelikle yüklenici firmalarımız, yani bu proje kapsamına girmek isteyen, bu finans modelinden faydalanmak isteyen firmalarımız, belirlediğimiz kriterlere uygun yapılan konut projeleriyle kampanyamıza dahil olacaklar. Konut almak isteyen vatandaşlarımız kendi ödeme koşullarına uygun daireleri seçecekler ve bankalarımızın şubelerine başvuru yapacaklar. Bankalarımız da uygunluk durumunda krediyi vatandaşımıza tahsis edecek ve satın alma süreci de böylelikle başlayacak. Vatandaşlar, Türkiye’nin her yerindeki bitmiş projelerden ve yine aynı şekilde belli bir oranda tamamlanmış, inşaat seviyesi belli bir seviyeye gelmiş projelerden de devam eden konutlardan da faydalanabilecekler. İnşaat sektörü lokomotif sektör, bu çerçevede yeni arzları da artırmak durumundayız. Bu çerçevede de bankalarla garantörlük sözleşmesi imzalamış yeni başlayan projelerden istifade edebilecekler.”

Yorumlar (0)
banner557