banner565

banner472

banner458

banner457

01.03.2022, 00:01 14910

İşletmelere; Yönetim, İnsan Kaynakları, İş Etiği ve Liderlik Eğitimi

Başkanlığını Nezih Kuleyin’in, Müdürlüğünü ise Prof. Dr. Mahmut Arslan’ın yürütmekte olduğu TOSYÖV-ALEN Enstitüsü’nün ülkemizde ilk kez bir Vakıf tarafından gerçekleştirilmesini çok önemli ve değerli buluyor, iş dünyamızın, işletmelerimizin, yönetim, insan kaynakları, iş etiği ve liderlik eğitimi alanlarında TOSYÖV-ALEN Enstitüsü ile işbirliği yapmalarını öneriyorum.

Genel tanımıyla ‘Etik’; bireyler, toplum ve örgüt açısından neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda yol gösterici ilke ve standartları tanımlayan bir yaklaşımdır. İş etiği, girişimcilerin, tüm çalışanların, birbirleriyle olan ilişkilerinde, işletmelerin diğer işletme, toplum ve devlet ile olan ilişkilerinde yol gösterici davranış kurallarına dayalı bir sistemdir; hukuka, düşünmeye ve felsefeye dayalı davranış biçimlerini içermektedir. Küreselleşen dünya ekonomisiyle birlikte iş etiği, işletmeler için artık vazgeçilmez bir gereklilik olmuştur.
İnsan kaynakları yönetimi ve iş etiği önemli bir bütün olarak karşımıza çıkmakta ve işletmelerin insan kaynakları uygulamalarında etik ilkelere uygun davranışlar sergilemeleri gerekmektedir.
Bu bağlamda iş etiğinin işletmelerde/iş dünyamızda uygulamalarının bilimsel temellere dayalı öğretiyi eğitim yoluyla yaygınlaştırmayı benimseyen Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), işletmelere; yönetim, insan kaynakları, iş etiği ve liderlik eğitimi vermek amacıyla kurdukları Avrasya Liderlik ve Etik Enstitüsü ‘TOSYÖV-ALEN’i tanıtmak, işletmelerimizin, iş dünyamızın bu anlamda yararlanacakları bir oluşum olarak önermek isterim.
TOSYÖV Başkanı Ş. Nezih Kuleyin’den ‘TOSYÖV-ALEN’i anlatmasını rica ettim. Başkan Kuleyin, Vakfın iş-yönetim etiğine bakış açılarını şu sözleriyle anlatıyor: “TOSYÖV, 2015 yılından bu yana Avrupa İş Etiği Ağı’nın, Türkiye’deki faaliyetlerine destek veren bir vakıftır.
Kuruluş itibari ile ülkemizde küçük ve orta ölçekli girişimciliği, işletme yöneticiliğini desteklemek amacıyla kurulmuş olan Vakfımız, kurulduğu günden beri girişimciliğin ancak etik değerlerle yapılırsa hem yatırımcılara hem de ülkeye katkı sağlayabileceği inancını korumuştur.
Bu nedenle de vakıf olarak Türkiye’de iş etiğine ilişkin faaliyetler hep ilgi alanımızda oldu.
Avrupa İş Etiği Ağı (EBEN) Türkiye Başkanı Prof.Dr. Mahmut Arslan’ın Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 2000’lerin başında başlattığı akademik faaliyetleri de bu amaçla destekledik ve 2015 yılında EBEN’in İstanbul’da yaptığı uluslararası etik kongresine de katkı sunduk. Avrupa İş Etiği Ağı, Avrupa’nın birçok ülkesinde şubesi olan ve 1980’lerde kurulmuş bir akademik organizasyon ve iş etiği alanında dünyanın en büyük ve en etkili şemsiye örgütü. Bu örgütün akademik araştırma faaliyetleri Hacettepe Üniversitesi’nde sürerken 2015 yılından sonra biz de eğitsel ve idari konularda destek vermeye başladık. TOSYÖV olarak EBEN’i Asya ve Türk dünyasına genişletecek bir girişimle vakfımız bünyesinde Avrasya Liderlik ve Etik Enstitüsü ‘TOSYÖV-ALEN’i kurduk. TOSYÖV-ALEN yönetim, insan kaynakları, iş etiği ve liderlik konularında hem bireysel hem de kurumsal eğitim programlarına sahip olan ve bu eğitimleri ülkenin en yetkin bilim insanlarıyla gerçekleştirebilecek potansiyeldedir. Bu enstitünün amacı etik liderlik konusunda alan araştırmaları yapmak, bilimsel yayınlar çıkarmak, bilimsel toplantılar düzenlemek ve eğitim programları yürütmektir. YÖK kamuya yararlı vakıfların enstitülerine üniversitelerle ortak yüksek lisans programı yürütme yetkisi verirse şu anda böyle bir eğitimi verecek kadromuz da mevcuttur.
Enstitümüzün müdürlüğünü üstlenen Prof.Dr. Mahmut Arslan hocamız; 2003 yılından beri Avrupa İş Etiği Ağı’nın (EBEN) Türkiye Başkanlığını yürütmektedir. 2018 ve 2019 yıllarında ABD New Jersey Rutgers Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunan Prof.Dr. Mahmut Arslan, İbn Haldun Üniversitesi’nde iş etiği ve insan kaynakları profesörü olarak görev yapmaktadır. Türkçe’de iş etiği alanında yayınlanan ilk ve kapsamlı ders kitaplarının yazarıdır. Bu alanın en önemli yayını olan Journal of Business Ethics Dergisi’nin hakemleri ve misafir editörleri arasındadır. Türk savunma sanayisinin en önemli ve büyük firmalarına iş etiği danışmanlığı yapan Prof.Dr. Arslan, özellikle dinin iş etiğine olan etkileri konusunda derin bir uzmanlık bilgisine sahiptir. Değerli hocamızla birlikte Türkiye’nin yaklaşık 15 üniversitesinden 30’a yakın akademisyen ve 10 civarında yönetici ve işadamı TOSYÖV-ALEN bünyesinde aktif olarak yer almaktadır. Şu anda TOSYÖV-ALEN eğiticileri tarafından Türkiye’nin en büyük firmalarından birine kurumsal eğitimlerimiz devam etmektedir.”
Başkanlığını Nezih Kuleyin’in, Müdürlüğünü ise Prof. Dr. Mahmut Arslan’ın yürütmekte olduğu TOSYÖV-ALEN Enstitüsü’nün ülkemizde ilk kez bir Vakıf tarafından gerçekleştirilmesini çok önemli ve değerli buluyor, iş dünyamızın, işletmelerimizin, yönetim, insan kaynakları, iş etiği ve liderlik eğitimi alanlarında TOSYÖV-ALEN Enstitüsü ile işbirliği yapmalarını öneriyorum.

Yorumlar (0)
banner557