Kapsam Genişledi: Hibe destekle 82 Kw güce kadar traktör satın alınabiliyor. Süt üreten tarımsal işletmeler için maksimum kapasite 100 süt ineğinden 120 ineğe çıkarıldı. 300 olan koyun ve keçi sayısı ise 500’e çıkarıldı. Süt ve et üreten işletmeler için, yatırım yapılacak yerin kırsal alan listesinde bulunma şartı kaldırıldı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolun, projelerinizi geliştirin. Yatırımı yapacağınız ilin TKDK il koordinatörlüğüne başvurun. 5 bin Avro’dan 3 milyon Avro’ya kadar destek alın. Hibe oranı yüzde 50, bazı alanlarda yüzde 65.

Organik Tarım Destekleri: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Organik Tarım Destekleme Programı” adı altında hibe destek veriyor. Hibe, meyve ve sebze üreticilerine dekar başına 50 TL. Tarla bitkilerinde dekar başına 10 TL hibe ödeniyor. İyi tarım uygulamalarına ise dekar başına 25 TL hibe var. Örtü altı tarım yapanlar ise dekar başına 100 TL hibe alıyor.

Yeni bir gelişme olarak, organik hayvancılığa yatırıma yüksek hibeler veriliyor. Anaç sığır, buzağı, koyun, keçi, manda üreticileri ve arı, alabalık, çipura, levrek, yeni balık türleri ve midye yetiştiricileri hibe yoluyla destekleniyor. Hibe miktarları ise hayvan başına 0.10 ile 175 TL arasında değişiyor.

Başvuruda bulunan çiftçilerin, “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne üye olması şart. Ayrıca “Organik Tarım Bilgi Sistemi”ne (OTBİS) de üye olunmalı.



Ürün Prim Destekleri: Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu alan bazlı ve kilo başına aşağıdaki prim/hibeleri veriyor:



– Pamuk primi          50 kuruş

– Yağlık ayçiçeği      24 kuruş 

– Soya fasulyesi       50 kuruş

– Mısıra                        4 kuruş

– Kanola                    40 kuruş

– Aspire                      45 kuruş

– Zeytinyağına          60 kuruş

– Tahıllar                      5 kuruş

– Baklagiller              10 kuruş



Dekar başına mazot desteği         2.9 TL

Dekar başına gübre desteği         4.0 TL

Koyun ve keçiye hayvan başına    20 TL

Bir litre süte prim desteği              20 kuruş

Sığır başına                                      225 TL

Etçi ırk ve manda başına               350 TL



[Bilgi için: www.tkdk.gov.tr]