banner565

banner472

banner458

banner457

FKB’den Ekonomik Görünüm Endeksi

Ticaretin ve yatırım eğilimlerinin nabzını tutacak: Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Tasarruf Finansman ve Varlık Yönetim şirketlerini tek çatı altında temsil eden Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ile İstanbul Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’; Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik’in de katıldığı lansmanda, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda tanıtıldı. FKB, İstanbul Üniversitesi Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin desteği ve akademisyenlerinin yoğun çalışmasıyla Endeks’i geliştirdi. Ekonominin üretim, satış ve tüketim kanallarında yer alan finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerine ilişkin göstergelerden hareketle oluşturulan ve bu veriler ışığında piyasanın izlenmesini amaçlayan Endeks; her ayın 3. haftasında yayımlanarak, kamuoyuna duyurulacak.

ÖNEMLİ NOTLAR 01.12.2023, 00:01 19.12.2023, 10:31
14716
FKB’den Ekonomik Görünüm Endeksi

Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Bakanlık olarak; FKB’nin kurulduğu günden bu yana gerek reel sektörün gerekse tüm paydaşların yararlanabileceği bir ‘FKB Endeksi’ oluşturma hedefinin sonuca ulaşmasından mutluluk duyduklarını belirtti. FKB tarafından ‘Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ ile ‘Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi’nden elde edilen ve ‘Finansman Sektörü’ işlem hacmi bilgilerini de içeren Endeks’in Türkiye’de ticaretin nabzını ve yatırım eğilimini ölçümleyen öncü bir gösterge olacağına inandığını söyledi. 
FKB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, Endeks’in FKB’nin girişimiyle hayata geçen ve Türkiye ekonomisinin hem bugünü hem de geleceğine ışık tutacak önemli bir proje olduğunu vurguladı: “Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi, Merkezi Fatura Kaydı Sistemi ve Finansman Sektörü işlem hacmi verileriyle birlikte; FKB bünyesinde raporlama ve istatistik faaliyetlerinde kullanılan tüm verilerin analizi ve üyelerimizin beklenti anketleri baz alınarak oluşturulan FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nin, ticaret ve yatırım alanlarında öncü bir gösterge olarak değerli faydalar sağlayacağına inanıyoruz.”
Tanıtım toplantısında, Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem Arıkan da bir konuşma yaparken; endeksin çalışma grubunda yer alan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. r. Murat Şeker, FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nin metodolojisi ve elde edilen ilk sonuçları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)
banner557