banner565

banner472

Teknoloji üreten güçlü Türkiye

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayinin çarklarının hiç durmadan daha hızlı dönmesi için gerekli her türlü adımı atmaya hazır olduklarını belirterek, “Teknoloji üreten güçlü Türkiye hedefimiz doğrultusunda sanayimizi Türkiye Yüzyılı’nın itici gücü yapmakta kararlıyız” dedi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirildi.

OSB 01.08.2023, 00:01 24.08.2023, 09:26
14821
Teknoloji üreten güçlü Türkiye

Bakan Kacır, 60 yıldır başarıyla sürdürülen OSB uygulamasının yıllar içinde ülke kalkınmasına katkı sağlayan, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu altyapı ve üstyapıyı belirli sistem dahilinde planlayan ve kendine ait mevzuatıyla kurumsal bir kimlik kazanmış hatta farklı ülkelerce örnek alınan bir modele dönüştüğünü söyledi.
Bakan Kacır, Türkiye’yi küresel pazarda daha fazla söz sahibi yapmak ve global üretim üssü statüsünü güçlendirmek için sanayicilere dünya standartlarında yatırım ortamı sunmaya çalıştıklarını ifade etti: “OSB’ler bugün ülkemizin ihracat, üretim, istihdam ve yatırım ekseninde büyümemizin anahtarı haline geldi. OSB’ler, firmalar arasında güçlü bir ağ yapısının oluşmasını ve böylece firmaların yenilik potansiyelinin artırılmasını da sağlıyor. OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. 48 bin hektar olan OSB alanı ise 113 bin hektara ulaştı. İstihdam 6 kat artarak 415 binden 2.5 milyonun üzerine çıktı. Mevcuttaki tüm parsellerin üretime geçmesiyle bu rakamın 3.5 milyona ulaşması öngörüyoruz.”
OSB’lerin yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak üzere Dünya Bankası’ndan 300 milyon dolar finansman sağladıklarını anımsatan Bakan Kacır, “Bu finansman modeliyle OSB’lerin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artıracağız. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sanayicilerimize olası etkilerini en aza indirgeyeceğiz” dedi.
Ulusal Sanayi Alanları Master Planı hazırlanacak: Bakan Kacır, mevcut tabloya bakıldığında sanayi alanlarının büyüklüğünün yaklaşık Türkiye’nin yüzde 0.36’sına tekabül ettiğini söyledi. Bakan Kacır, hedeflerinin gelecek 5 yılda bu rakamı iki katına, 10 yılda ise toplam yüzölçümün yüzde 1’ine çıkarmak olduğunu açıkladı: “Bu amaçla büyük bir hızla Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nı hazırlayacağız. Türkiye’nin son 20 yılda gerçekleştirdiği tüm karayolu yatırımlarını, liman yatırımlarını, raylı sistem yatırımlarını dikkate alan ve sektörel kümelenme odaklı bir Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nı inşallah sizlerle birlikte hazırlamayı amaçlıyoruz. Sanayinin çarklarının hiç durmadan daha hızlı bir şekilde dönmesi için gerekli her türlü adımı atmaya hazırız. Sanayici, iş insanları ve girişimcilerle birlikte ‘Teknoloji Üreten, Güçlü Türkiye’ hedefimiz doğrultusunda Türkiye sanayisini Türkiye Yüzyılı’nın itici gücü yapmakta kararlıyız.”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, “OSB’lerimiz tüm zorlu şartlara rağmen yatırım ve üretime odaklanmış durumda. Devletimizden, bakanlığımızdan en öncelikli beklentimiz de, üretimin önündeki engellerin kaldırılması, işletmelerimizin rekabetçiliğini artıracak yeni reformların hızla hayata geçirilmesi yönünde” dedi.

Bakan Kacır, OSBÜK’ü ziyaret etti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü’yü ziyaret etti. Ziyarete Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Muzaffer Barış Morgül ve bakanlık personelleri eşlik etti.

Yorumlar (0)
banner557