Vali Cerrah, ilde ayrıca son yıllarda zeytin ağacı sayısının da önemli oranda arttığı bilgisini veriyor: “Bu artışın, beraberinde zeytin ve zeytinyağı işleme tesislerinin kurulması zorunluluğunu getirmiş olması sebebiyle, Osmaniye Valiliği olarak bu konuda da çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Üreticimize ürün kalitesi ve markalaşmanın önemi konusunda örnek olmak amacıyla Beymail markalı zeytinyağı ve zeytinyağlı sabunu ürettik. Osmaniye Zeytin Üreticileri Birliği’ni kurduk. Zeytin ve Zeytin Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda Osmaniye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkemizde önemli bir söz sahibi olacağına inanıyorum.”
Sanayileşme hızlandı
Osmaniye tarım ürünlerinin yanısıra Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde gelişmeler sayesinde sanayileşme alanında ciddi mesafeler katetmiş. Kara, hava, deniz ve demiryollarına yakın oluşu sebebiyle yatırımcılar için cazip Osmaniye, 5. Teşvik Bölge si’nde yer alıyor. Bölgede, 699 hektar büyüklüğünde bir alanda, 134 parselde 113 tesis faaliyet gösteriyor,
7 tesis inşaat halinde ve 10 tesis proje aşamasında. Toplam istihdam ise yaklaşık 10 bin civarında. Böl gede başta demirçelik sektörü olmak üzere iplik, inşaat, kimya, plastik, ahşap, yem, döküm, suni deri, otomotiv, yem, ayakkabı, gıda gibi çok sayıda sektör faaliyet gösteriyor. Demirçelik sektöründe gösterdiği gelişmelerle diğer bölgeleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşen Bölge, yatırımcı için oldukça cazip ve boş parsel kalmamış.
Cerrah, 600 hektar ilave alanla bölgenin büyüklüğünü yaklaşık 2 katına çıkarmayı planladıklarını, yeni yapılacak yatırımlarla Bölge’nin özellikle demirçelik sektöründe, önemli merkezlerden biri haline ge leceğini ifade ediyor. Bölgede Tosyalı, Yolbulan, Cansan, İlhanlar gibi büyük çelik firmalarının yanı sıra irili ufaklı çok sayıda firma bulunuyor. Bölgenin yarattığı çevre kirliliğini en az düzeye indirmek için bölgede ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Bölgeye 25 bin ağaç dikilmiş.
Kalkınma hamlelerini KOBİ’ler taşıyor
Osmaniye’de KOSGEB’e kayıtlı 2666 adet KOBİ ölçekli işletme bulunuyor. Katılım Öncesi Avrupa Bir liği Mali Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında, “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı”nda Osmaniye Valiliği tarafından hazırlanan ve hibe kazanan “Osmaniye İş Geliştirme ve KOB‹ Des tek Merkezi” adlı projeyle Bölge’de, 16 adedi 125 metrekare, 16 adedi 250 metrekare ve 6 adedi 500 metrekare büyüklüğünde metal, gıda, tekstil, mobil ya ve diğer sektörlerde faaliyet gösterecek 38 adet işlik yapılacak. İŞGEM’de yaklaşık 400 kişinin istih dam edilmesi ve bölgedeki işsizlik sorununun çözü müne önemli bir katkıda bulunulması öngörülüyor.
Hayvancılığa ihtisas yatırımları
Son dönemlerde geliştirilen bir başka proje ise Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurul ması yönünde. Cerrah, “Bölgemizin tarım ve sanayi alanında kaydettiği gelişmelere hayvancılık sektörü nü de eklemek istiyoruz. Bölgenin kurulması için çalışmalar devam etmektedir” diyor.
Eğitimde yerel seferberlik
Celalettin Cerrah, son 3 yılda başlattıkları Eğitim Seferberliği sayesinde ilin 94 okul kazandığını anlatıyor. Bu okullar içerisinde anasınıfları, anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liselerin yanısıra Sosyal Bilimler Lisesi ve engelli çocuklar için yapılan Eği tim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi de önemli bir yer tutuyor. Ayrıca yapılan pek çok projeye destek sağlayan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi de açılan yeni bölümleriyle öğrenciler için tercih edi len saygın bir akademik kurum haline gelmiş.
İnovasyonun bereketi göründü
Osmaniye’yi gel tanı veya tanı da gel
Osmaniye, çok eskilere dayanan tarihi ve sahip olduğu kültürel mirasla turizm için önemli bir potan siyele sahip. Kastabala Antik Kenti, Aslantaş Açık Hava Müzesi, kaleleri, yaylaları yeterince tanınma mış. Cerrah, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla Osmaniye’nin sahip olduğu tarihi ve kültürel değer leri tanıtmaya çalıştıklarını söylüyor: “Bastırdığımız broşür ve tanıtım ‘cd’leri ile uluslararası fuarlarda yaptığımız tanıtımlarla ilimizin sahip olduğu kültürel mirasın yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmesini sağlamayı planlıyoruz.”