banner565

banner472

banner458

banner457

DEİK, Karadağ Cumhurbaşkanı ile Türk iş dünyasını buluşturdu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Karadağ heyeti ile Türk iş dünyasının önde gelen isimlerini İstanbul’da bir araya getirdi.

PAZAR/ÜLKE 01.07.2022, 00:00 27.07.2022, 11:06
12852
DEİK, Karadağ Cumhurbaşkanı ile Türk iş dünyasını buluşturdu

DEİK/Türkiye-Karadağ İş Konseyi tarafından Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic’in onuruna verilen çalışma yemeği, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Karadağ İş Konseyi Başkanı Naser Alim evsahipliğinde, Türk iş insanlarının ve Karadağ heyetinin katılımıyla gerçekleşti. Çalışma yemeğinde, Türkiye ile Karadağ arasındaki karşılıklı yatırım, ticaret ve ekonomik işbirliği fırsatları ele alındı.
Dukanovic, “Yeni fırsatları birlikte yaratmak istiyoruz. Türkiye ile Karadağ arasındaki yatırım ve ticaret hacmini en üst seviyeye taşımak için birlikte çalışmayı arzuluyoruz. Gıda, tarım, sanayi, enerji, iletişim ve lojistik alanlarında yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.
Karadağ’ın sanayisini geliştirme atağı içerisinde olduğunu belirten Olpak, “Bu noktada firmalarımızın elde ettiği tecrübe ve imkanlarını daha fazla beraber kullanabiliriz” dedi. Türkiye ve Karadağ arasındaki son karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısının 2019’da gerçekleştirildiğini hatırlatan Olpak, bu alanda yeni bir organizasyonun iki tarafa da önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Alim, “Türkiye ile Karadağ arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin artırılması yönünde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Otel ve konut inşaatları, altyapı, inşaat malzemeleri, turizm, ev tekstili, beyaz eşya üretimi ve enerji alanlarında iş insanları için önemli fırsatlar barındırıyor” açıklamasını yaptı.

Gaziantep, Arap ülkelerine köprü
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gaziantep Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası İş Forumu (IBF), 2. Türk-Arap İş Zirvesi’nde, Gaziantep’in Arap ülkelerine uzanan önemli bir ticaret ve sanayi hattının merkezinde olduğunu, Arap ülkeleri ile ticarette adeta bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.
Gaziantep’in 10.3 milyar dolarlık ihracatının yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık 4 milyar dolarını Arap ülkelerine gerçekleştirdiğini belirten Muş, “Bu ticaret rakamları düşük, bizim için yetersiz” dedi.
Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin yüzde 30’unun Arap ülkelerinde olduğuna işaret eden Muş, “Türk müteahhitlerinin Arap ülkelerinin kalkınmasına önemli katkı sağladığını rakamlar ifade ediyor. Buralarda birçok altyapı, üst yapı, sanayi tesisi, liman, enerji santralleri gibi yatırımların olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Muş, şunları ifade etti: “Türkiye’ye ve ekonomisine duyulan güven çerçevesinde, ülkemiz geçtiğimiz Mart ayı itibarıyla kümülatif olarak yaklaşık 242 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmiştir. Güçlü altyapısı, birikimi, nitelikli insan kaynağı, hukuki mekanizması ve coğrafi konumunun sağladığı avantaj ile Türkiye, büyük bir üretim ve ihracat üssü durumundadır. Ülkemiz, yatırımcılar için yenilenebilir enerji, kimya, turizm, sağlık, altyapı ve üst yapı projeleri, iletişim teknolojileri, bilişim, otomotiv de dahil olmak üzere çok geniş bir alanda fırsatlar sunmaktadır.”
Türkiye’nin stratejik konumunun, Tokyo’dan New York’a kadar 16 farklı saat dilimindeki pazarlara kolay ve aynı gün erişim olanağı sunduğunu ifade eden Muş, “Tüm bu özellikler Türkiye’yi yatırımlar için önemli bir merkez haline getirmektedir. Aynı zamanda Türkiye bir Gümrük Birliği ülkesidir” bilgisini verdi.

Yorumlar (0)
banner557