banner565

banner472

banner458

banner457

Macaristan’da ekonomi buluşması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’na başkanlık etti.

PAZAR/ÜLKE 01.02.2023, 00:04 24.02.2023, 09:57
19816
Macaristan’da ekonomi buluşması

Bakan Varank, Macaristan’ın gündeminde yer alan ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemiyle ilgili “HIMARS’a alternatif ürünleri biz Türkiye’de üretiyoruz bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa biz bu ürünlerle ilgili gerekli desteği vermeye hazırız” dedi. Bakan Varank, savunma sanayisinin son zamanlarda iki ülke arasında işbirliğinin arttığı bir alan olduğunu, Macaristan’ın yurt dışından aldığı zırhlı araçların bir kısmını Türkiye tedarik etmeye başladığını ifade etti.
Macaristan’ın, Türkiye’nin AB üyelik sürecine başından beri en güçlü desteği vermeyi sürdürdüğüne dikkat çeken Varank, iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle 2024’ün Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlanacağını, 2025’in ise Teknoloji Yılı olarak planlandığını aktardı.
Varank şöyle devam etti: “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığımız (KOSGEB) ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) arasında bir mutabakat zaptı imzaladık. Ardından teknik heyetlerimizin uzun süredir üzerinde çalışıp mutabık kaldıkları Karma Ekonomik Komisyonu mutabakat zaptını imzaladık. Karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik hizmetlerinden üçüncü ülkelerdeki işbirliklerine, bilim ve teknolojiden yeşil dönüşüme, enerjiden tarıma, sağlıktan turizme daha pek çok alanda mevcut iş birliğimizi daha da güçlendireceğiz.”
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise İki ülke arasındaki ikili ticaretin geçen yıl rekor kırdığını belirterek, Macaristan’da 100 Türk şirketinin yaklaşık 2 bin 200 kişiyi istihdam ettiğini kaydetti. Szijjarto ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine yönelik umut veren tek adımı tahıl koridoru ile Türkiye’nin attığını söyledi.
Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da katıldı.
Bakan Varank, Macaristan’daki Türk iş insanlarıyla da görüştü. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt’un yanı sıra Macaristan’daki Türk iş insanları katıldı.

Yorumlar (0)
banner557