banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Malezya arasında, savunma sanayisi, sanayi ve teknoloji, sağlık, iletişim ve medya alanında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Malezya Başbakanı  ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

PAZAR/ÜLKE 01.08.2022, 00:01 22.08.2022, 00:48
21089
Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma imzalandı

istanbul depolama, istanbul depolama, Geneva,sans-serif;">Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Malezya aynı zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3.5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor” diye konuştu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması’nın hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin ekonomik ve ticari bağları daha da güçlendireceğine inandığını söyledi.
Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ise Türkiye ve Malezya arasında çok büyük bir ticaret potansiyeli olduğunu belirterek, “Her iki ülke de şu anda yatırım, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişletmenin son aşamalarındadır” dedi.
Yapılan anlaşmalar: TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. ile Silterra Malaysia Arasında Mutabakat Muhtırası’nı TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Elagöz ile Silterra Malaysia Yönetim Kurulu Eş-Başkanı Abidin bin Said Muhammed Tahir imzaladı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki Niyet Beyanı’nı TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Tacüddin Ali imzaladı.
• TUSAŞ ile NS Corporation Arasındaki Mutabakat Muhtırası’na TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ile NS Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Rafi bin Malek imza attı.
Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) ile MA Analytics Arasında Mutabakat Muhtırası, MKE Genel Müdürü Yasin Akdere ile MA Analytics Genel Müdürü Rasyad Anwar tarafından imzalandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki İşbirliği Mutabakat Muhtırası’na TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Eş-Başkanı Dr. Zakri Abdulhamid imza attı.
• Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.
• Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası’nı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.

BAE heyeti yatırım için Türkiye’de
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yatırım alanında yeni bir sayfa açıldı. İki ülke arasında Uzayın Barışçıl Kullanımı, Uzay Bilimi, Teknolojileri ve Uygulamaları Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Dr. Sultan Ahmed Al Jaber ile BAE’li diğer bakanların refakatindeki imzalar, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile BAE Uzay Ajansı Genel Müdürü Salem Butti Al Qubaisi tarafından atıldı.
İmzalanan anlaşmayla uzay araştırmaları, teknolojileri ve uygulamaları alanında iki ülke insan kaynağı yetiştirecek, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacak. Yörünge altı uçuşlar, fırlatma, roket, görüntüleme uydu sistemleri alanlarında ortak Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirecek. Şehir ve bölge planlama, afet yönetimi, doğal kaynak tarama konularda sosyoekonomik alanda uzay çalışmaları yapacak.
BAE’nin Türk ekonomisine yapmayı planladığı yatırımlar, İstanbul’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. BAE’den üç bakan ve çok sayıda CEO’nun katıldığı çalıştayda Varank, bu çalıştay ile yeni bağlantılar ve somut projeler için ortam oluşturduklarını belirterek, “Sanayi, yatırım ve teknoloji alanlarındaki işbirliğimize önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Yorumlar (0)
banner557