banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye ile Pakistan arasında Mal Ticaret Anlaşması imzalandı

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen ‘Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu’nda Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in Türkiye’yi ziyaretinin ikili ilişkileri olumlu etkilediğini ifade eden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu kapsamda Mal Ticareti Anlaşması’nın imzalandığını ve Ortak Görev Gücü’nün kurulduğunu kaydetti. Anlaşma, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Başbakanlık konutunda Bakan Muş ve Pakistan Ticaret Bakanı Seyid Navid Kamar arasında imzalandı.

PAZAR/ÜLKE 01.09.2022, 00:01 23.09.2022, 09:53
18755
Türkiye ile Pakistan arasında Mal Ticaret Anlaşması imzalandı

Bakan Muş, iki ülke arasında hedeflenen 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak için anlaşmanın, ikili ticaretin genişlemesi ve çeşitlendirilmesine hizmet edeceğini aktardı. Muş, Pakistanlı mevkidaşı Navid Kamar ile görüşmesinde anlaşmanın hizmet, yatırım ve e-ticaret sektörüne genişletilmesi için müzakerelerin başlatılmasında mutabık olduklarını belirtti.
Muş, Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu’nda Türkiye’nin dış ticaretinin tarihsel coğrafi dağılımı göz önüne alındığında Avrupa’nın en büyük paya sahip olduğunu, dünya nüfusunun yüzde 60’ına ev sahipliği yapan Asya-Pasifik bölgesiyle de ticari ilişkileri geliştirmeye odaklandıklarını söyledi.
Bu bağlamda bölgedeki diğer ülkelere nüfuz etmek için karşılıklı ticaret ve bölgesel merkez olarak Pakistan’ın en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Muş, iş insanlarından sadece Pakistan’a ihracat yapmalarını değil, burada değer oluşturarak Asya’daki ülkelere yatırım ve ihracat yapmalarını beklediklerini ifade etti.
Bakan Muş, mevcut durumda Türkiye’nin Pakistan’daki yatırımının 1 milyar doların üzerinde bulunduğunu hatırlattı.

Slovenya Cumhurbaşkanı ile iş insanları Ankara’da buluştu
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor onuruna gerçekleştirdiği Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Slovenya heyeti ile Türk iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaž Han, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ve Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdür Danışmanı Ante Milevoj’un katılımlarıyla Ankara’da gerçekleştirdi.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, “Slovenya’da yabancı yatırımlarda ciddi potansiyel var. Türk şirketleri Slovenya’da iki büyük alt yapı işini gerçekleştiriyor. Bu alt yapı işlerinden biri de Kuzey Adriyatik’in Avrupa’ya bağlanmasında büyük önem taşıyor. Slovenya, know-how ve inovatif şirketleri ile işbirliğine hazır” diye konuştu.
Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaž Han ise “Özellikle de yatırım, turizm, ulaştırma, ormancılık, spor, bilgi teknolojileri ve gıda alanlarında potansiyel var” dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Avrupa Birliği denildiğinde hep Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve transit geçiş konuları gündeme gelir. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bu iki konuda desteğini iş dünyası olarak talep ettiğimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasını yaptı.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat, Eylül sonlarına doğru iki iş dünyasının değerli katkılarıyla iş forumu düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Yorumlar (0)
banner557