banner565

banner472

banner458

banner457

TÜRKİYE-JAPONYA AFRİKA’DA İŞBİRLİĞİ

Afrika 1.3 trilyon dolar ticaret hacmine sahiptir. Türkiye-Afrika toplam dış ticareti 2017 yılı itibarıyla 20.6 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır. Afrika'daki Türk yatırımları 6.5 milyar dolar civarındadır.

PAZAR/ÜLKE 01.07.2019, 07:45 25.07.2019, 11:01
8360
TÜRKİYE-JAPONYA AFRİKA’DA İŞBİRLİĞİ

Japonya’nın Afrika’da 10 milyar dolar yatırımı var ve iki ülke Afrika’da partner oluyor.DEİK İstanbul’da bir panel düzenledi ve “Türkiye ve Japonya’nın Afrika’daki mevcut iş potansiyeli, fırsatlar, öne çıkan sektörler ve olası yeni iş ortaklıkları” ele alındı. DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Japonya Afrika’da İşbirliği Paneli’nde Türk ve Japon iş insanları bir araya geldi. Önde gelen katılımcılar şunlar oldu: “Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Volkan Kazova, JBIC Orta Doğu ve Afrika Bölge Sorumlusu Masayuki Tanimoto.”

Afrika’da 16.5 milyar yatırım gücü
DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, şunları söyledi: “Günümüz ekonomisi küresel ticaret savaşlarına tanık olurken bu dönemde yine tarihsel dostumuz Japonya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmemiz tesadüf değil. Biz Fukuşima’dan Marmara depremine kadar her zaman birbirimize destek olduk ve en kötü anlarda bile yaralarımızı birlikte sardık. DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi olarak, Japonya ile olan ikili ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye odaklanırken Afrika’da da güçlü ortaklıklar kurmaya devam etmek için büyük bir motivasyon taşıyoruz. Türkiye ve Japonya’nın şu anda Afrika’da önemli yatırımları bulunuyor. Türkiye’nin Afrika’daki toplam yatırım miktarı yaklaşık 6.5 milyar dolar iken Japonya’nın da 10 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Japonya, Asya-Afrika Büyüme Koridoru ile de yeni ortaklıklar kurma konusundaki istekliliğini gösteriyor. Biz de Japonya gibi kıymetli ortaklarımızla özellikle enerji, altyapı, inşaat, bilişim teknolojileri ve otomotiv endüstrisi gibi sektörlere iki taraflı yatırım çekiyoruz.
Afrika'daki potansiyelin de artık bizim için sayıların ötesine geçtiğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika’da ortak yatırımlara ve yeni işbirliklerine imza atacağımıza inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl iki ülkenin önde gelen şirket yöneticileri ile 500 üst düzey iş insanını İstanbul’da bir araya getiren Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı ise bu yıl 1 Kasım 2019’da Tokyo’da gerçekleşecek. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz.”

Afrika’da Japon-Türk projeleri
DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Volkan Kazova şu bilgileri paylaştı: “Japonya 3.9 milyar dolarlık ticaret hacminin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren 200 Japon şirketiyle Türkiye için çok önemli bir ticari ortak. Türkiye ile Japonya arasındaki bu güçlü ekonomik ve ticari ilişkiler, Afrika özelinde yeni işbirliklerinin kapısını aralaması açısından büyük önem taşıyor. Afrika dünyada en hızlı büyüyen 10 ülke ekonomisinden 7’sine ev sahipliği yapan ve büyük iş fırsatları bulunduran bir cazibe merkezi. Ortaya konulan yeni işbirliği vizyonumuzla birlikte Türkiye ve Japonya, Afrika’da çok daha büyük ölçekli projelere birlikte imza atacaklar. İnşaat, enerji, gıda, altyapı ve sağlık gibi alanlarda Afrika’daki işbirliğimizin güçlü bir sinerjiyle ivme kazanacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin şu an Afrika’da değerli her biri 50 milyon doların üzerinde pek çok inşaat ve altyapı projesi bulunuyor. Gelecek dönemde özellikle Türk müteahhitlerimiz ve enerji şirketlerimizin, Japon ortaklarıyla birlikte akılcı ve kazan-kazan anlayışına dayalı pek çok yeni ortaklığa imza atacağına inanıyoruz.”

Afrika’da birlikte kazanmak
Japon Uluslararası İş Birliği Bankası (JBIC) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Sorumlusu Masayuki Tanimoto, şu vizyonu çizdi: “İki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliğini dünyanın başka bir bölgesine taşıyacak tarihi bir toplantıdayız. Türkiye ile Afrika gibi bir coğrafyada ekonomik ve ticari açıdan karşılıklı kazanımlar getirecek bu işbirliği vizyonunu çok önemsiyoruz. Bu sene Japonya’da Türkiye yılı ilan edildi. Afrika’daki altyapı projelerini teşvik etmek için Türk inşaat firmaları ile birlikte çalışmamız gerekiyor. Ağustos ayında özel sektör katılımcılarının da yer alacağı ve Afrika’daki potansiyel iş imkanlarının konuşulacağı Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı (TICAD) düzenlenecek. Yakın zamanda JBIC olarak İstanbul’da temsilcilik ofisi açmayı planlıyoruz.”

Türkiye Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanacak
Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, “Türk ve Japon şirketlerinin ekonomik işbirliğinin artarak güçleneceğine inanıyorum” diyerek görüşlerini paylaştı: “Türkiye, bu bölgenin istikrarı için uzun süredir kilit rol oynuyor. İkili ilişkilerimiz son derece iyi seyrediyor. Bu nedenle, Japon şirketleri Türkiye’de uzun vadeli yatırımlarını sürdürüyor. JBIC yönetim ofisinin açılması bu pozitif ilişkilerin en güzel örneklerinden biri. Japonya, Türkiye’nin önde gelen projeleri; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Marmaray ve ardından Osmangazi Köprüsü inşa edilmesinde Türkiye’nin yanında oldu ve bu projelere büyük bir destek verdi. Japonya ve Türkiye, ekonomik ve ticari ortaklıklarını daha önce de pek çok üçüncü ülkeye taşıdılar. Şimdi de Afrika ülkeleri özelinde, yeni işbirlikleri ve büyük ölçekli ortaklıklar açısından yeni bir sayfa açıyoruz. Bu iki değerli ülkenin dünyanın pek çok ülkesinde üstlendiği birlikte iş yapabilme misyonu geleceğimiz için büyük bir avantaj sağlıyor. Türkiye ve Japonya arasında imzalanacak Ekonomik Ortaklık Anlaşması da yakın zamanda sonuçlanacaktır.”
Açılış konuşmalarının ardından panelde gerçekleştirilen ‘Türkiye ve Japonya Firmaları Başarılı İş Birliği Örnekleri” başlıklı oturumda, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu’nun moderatörlüğünde Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Burak Talu, İstanbul Japonya Topluluğu Başkanı Kazuo Inada, Türk Eximbank Uluslararası İlişkiler ve Reasürans Daire Başkanı F. Zehra Sayar ve JBIC İstanbul Temsilciliği Hazırlığı Danışmanı Ryuta Suzuki bir araya geldi.
İki ülke arasındaki ticari diplomasi ilişkileri kapsamında Kasım ayında Tokyo’da gerçekleştirilecek Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’na paralel olarak Afrika Paneli düzenlenecek. Ayrıca TİCAD Konferansı çerçevesinde bir CEO Yuvarlak Masa Toplantısı yapılacak.Yararlı AdresJaponya İstanbul Başkonsolosluğu:
Adres: Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No.209, Tekfen Tower Kat 10 4.Levent/Şişli 34394 İstanbul, Türkiye
Ekonomiyle İlgili Konular için E-Posta: ekonomi@an.mofa.go.jp
Tel: +90 212 317 46 00

Yorumlar (0)
banner557