banner565

banner472

banner458

banner457

31.05.2021, 23:59 19947

POZİTİF REHBERLİK

YER-SİS’in  en özgün çıktılarından birisi; oluşturulan internet tabanlı karar destek sistemi. Araştırmanın, ulusal ve bölgesel kalkınma politikalarının belirlenmesi, kamu ve özel sektör yatırım karar süreçleri, kent ve kır entegrasyonuna yönelik uygulamalar ve akademik çalışmalar başta olmak üzere pek çok alana katkı sağlaması bekleniyor.

‘Tam Kapanma’ tedbirleri nihayet yerini ‘Kademeli Normalleşme’nin ikinci aşamasına bıraktı. Tekrar başa, aynı noktaya dönmemek için; aşı olmuş olsak bile iyi havanın sunduğu cazibeye kapılmadan, tedbirleri bir an olsun bile elden bırakmadan ‘Maske-Mesafe-Temizlik’ kurallarına özenle uymalıyız. Koronavirüsü hayatımızdan çıkarmanın başka yolu yok.

Haklısınız, ağır ve yorucu olan bu dönemde çok bunaldık. Pandemi sürecinin alışkın olmadığımız insani koşulları dayatması sosyolojik, psikolojik ve fiziksel etkileriyle oluşturduğu hasarlar, toplumsal ve bireysel yaşamımızı derinden etkiliyor. Sürecin uzadıkça artan ekonomiye etkileri de nefesimizi ve dayanma gücümüzü azaltıyor. Ama dönüp baktığımızda tarih de bunu kanıtlıyor. Her gecenin mutlaka bir sabahı var. İnsanlık nice badireler atlatarak bugünlere ulaştı. Bugünleri de geride bırakacağız. Yaralarımızı dayanışmayla birlikte saracak, birlikte iyileştireceğiz. HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.

Herkese farklı bir payın düştüğü ve etkilendiği Pandemi’nin sıkıntılı, çok zorlu, olumsuz ekonomik koşullarıyla mücadele ediyoruz. Kamu ve özel sektör insanı öncelikleyen proaktif bir muhasebe, program ve uygulama yapmak zorunda. Son tablo Pandemi sonrası bütün açıklığıyla ortaya çıkacak.

Türkiye iş dünyası ülkemizin büyüme ve kalkınması için ihtiyaç duyulan ve taahhüt edilen demokrasi, hukuk ve ekonomi reformlarının acilen ve hızla gerçekleştirilmesini bekliyor. Güven ve istikrar temelinde belirsizlikleri gideren, öngörülebilirliğe ve finansal dengelenmeye duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Yabancıların da yatırım arayışlarını sürdürdüğü bu süreçte böyle bir hamle, ülkemizin sorunlarını çözecek ve aşacak potansiyelini ve gücünü harekete geçirecek, cesaretlendirecek, sinerji yaratıp etkili olacaktır.

Pandemi sürecinde ve sonrasında ekonomide özellikle karar alma süreçlerimizde bize faydalı olacak çeşitli proje ve çalışmalar gerçekleştiriliyor. Odaklandıkları konularda yol haritası çizen, rehber olan ve bizlere sunan bu rapor ve etkinlikleri dergimizde işledik. İçinden geçtiğimiz bu zorlu koşullarda yapılan değerli çalışmalara emeği geçenleri kutluyor, teşekkür ediyorum. Haberleştirdiğimiz çalışmalarda öne çıkan değerlendirmeleri ve vurguları paylaşıyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’deki en kapsamlı coğrafi çalışma olduğunu belirterek, YER-SİS’i (Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması) açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü YER-SİS Projesi, literatüre girecek nitelikte yenilikçi ve özgün bir hibrit model kullanılarak; 81 il, 973 ilçe, 37.036 köy, belde ve kırsal mahallede muhtarlar ve belediye başkanları ile yüzyüze yapılan anketlerle hayata geçirildi. Çalışma sonuçları 3 farklı yayında toplandı. Bakan Varank, bu yayınların pek çok politika ve uygulama için referans olabileceğini kaydetti ve “YER-SİS, mekânsal veri tabanı sağlayan bilgi kaynağı olarak mekana bağlı karar aşamalarında önemli bir karar destek mekanizmasıdır” dedi. Araştırmanın en özgün çıktılarından birisi de oluşturulan internet tabanlı karar destek sistemi. Araştırmanın, ulusal ve bölgesel kalkınma politikalarının belirlenmesi, kamu ve özel sektör yatırım karar süreçleri, kent ve kır entegrasyonuna yönelik uygulamalar ve akademik çalışmalar başta olmak üzere pek çok alana katkı sağlaması bekleniyor.

Japonya Hükümeti’nin finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Bakanlık ve Kalkınma Ajansları işbirliğiyle yürütülen ‘COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi’ kapsamında hazırlanan ‘COVID-19’un Kırılgan Sektöre Etkileri Raporları (Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu)’ da açıklandı. Bakan Varank, salgının etkilerinin çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındığı projede, kırılgan sektörlerin toparlanmasına katkı sağlayacak çok detaylı bölgesel analizler yapıldığını aktardı: “Geliştirilen bölge ve sektör bazlı bu analizler politika yapım süreçlerimizde önemli bir girdi teşkil edecek. Ayrıca KOBİ’lerde teknik kapasite artırımından genç işsizlerin becerilerinin geliştirilmesine kadar birçok alanda nitelikli çıktılar ortaya konuldu. KOBİ’ler ve gençlerin salgın sonrası döneme hazırlanmasına yönelik kapsamlı eğitim programları düzenlendi” değerlendirmesini yaptı.

TBV, TÜBİSAD ve TESİD işbirliğiyle kurulan Dijital Türkiye Platformu’nun KPMG Türkiye ile birlikte hazırladığı ‘Dijitalleşme Yolunda Türkiye’ Raporu da açıklandı. Dijitalleşme trendlerini analiz eden Türkiye için yol haritası ve hedeflerle ilgili önerilerde bulunan rapora göre; dijital dönüşüm için artık kaybedecek vakit yok. Şu anda bir kabuk değiştirme sürecindeyiz. Devlet kuruluşları, özel sektör ve bireysel olarak vatandaşların, yeni gerçeklikte başarılı olmak ve farklı küresel tehdit karşısında kullanmak için dijital direnç geliştirmesi gerekiyor.

Yorumlar (1)
Ş.Nezih Kuleyin 3 yıl önce
Yalçın Bey yazınızı okudum. Hem Dijital Türkiye Platformu'nun hem de Sanayi Bakanlığın ürettiği raporların KOBİ'lere yönelik tratejilerin geliştirilmesinde çok büyük katkı sağlayacağına inanıyor yasıdan dolayı kutluyorum.
banner557