banner565

banner472

banner458

banner457

ARUS 60 firmayı Aselsan ve EGO yetkilileriyle buluşturdu

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN ile Yerlileştirme İşbirliği Toplantısı düzenledi.

REEL SEKTÖR 01.12.2018, 08:00 29.12.2018, 11:40
4739
ARUS 60 firmayı Aselsan ve EGO yetkilileriyle buluşturdu

OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, 2012 yılına kadar 2 bin 866 aracın yabancı markalardan herhangi bir yerli katkı olmadan alındığını ARUS’un kurulumuyla raylı sistemlerde yerli katkı oranının yüzde 51’e ulaştığını kaydetti.
Pektaş, “Amacımız raylı sistemlerde sadece yerli katkıyla kalmayıp milli markalar da çıkartmak. İthalata dur deyip kendi ürünlerimizi kendimiz üreteceğiz” dedi.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölge olarak işbirliğine açık olduklarını belirtti. Raylı sistemler sektöründe merhum Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan ile Ankara Metrosu’nun yerlileştirme çalışmalarına başlayarak adım attıklarını anlatan Aydın, yaptıkları çalışmalar neticesinde Ankara Metro ihalesine yüzde 51 yerli katkı şartı eklendiğini ve bunun sektörde milat olduğunu ifade etti. Aydın şu noktaların altını çizdi: “Yeterli değil ama büyük bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Hafif metro, hızlı tren hepsini ülkemizde yapabiliriz. Bunun için kamu, üniversite, sanayi hep birlikte bir sinerji oluşturmalıyız. Firmalarımızın yapamayacağı bir şey yok. Biz buna inanıyoruz. EGO’nun bütün ihtiyaçlarını, bütün kullanılan araçları yapabiliriz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 50 kardeş şehri var. Bir şehir için ne lazımsa 50 kardeş şehre de bu sistemleri götürebiliriz. Alt yapı, ulaşım, raylı sistemler, haberleşme gibi bütün işlemlerini yapabiliriz. 50 şehre otobüs satabiliriz. Belediye burada bir misyon üstlenmeli, proje üreten bir belediye olmalı. Sadece satın almacı değil.”
ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar, Milli Sinyalizasyon Geliştirme Projesi’ni yürüttüklerini ve projeyi Türkiye’deki bütün metro hatlarına yaygınlaştırmayı hedeflediklerini anlattı. EGO Raylı Sistemler Daire Başkanı Sinan Yılmaz, Ankara’da toplu taşımada EGO’nun bir otorite olduğunu belirtti.
TCDD Genel Müdürü ve ARUS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Apaydın, 2003’ten sonra demiryollarına 60 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, şehir içi raylı sistemlerle bu rakamın 100 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Yorumlar (0)