banner565

banner472

banner458

banner457

31.03.2023, 23:59 23519

SEVGİ, VİCDAN, BARIŞ...

Türkiye’nin en büyük uluslararası etkinliklerinden ve entellektüel platformlarından biri olan; Marmara Grubu Vakfı tarafından, dergimiz KobiEfor’un 2004 yılından beri çözüm ortaklığı ve basın / medya sponsorluğu işbirliğiyle gerçekleştirdiği Avrasya Ekonomi Zirvesi, çeyrek asrı aşan başarı hikayesine imza atmayı sürdürdü. Sevgi, vicdan ve barışa duyulan ihtiyacın vurgulandığı 26. Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul’da, ‘Güvensizliği Bitir, İşbirliğine Başla’ ana temasıyla; 44 ülkeden 18 Cumhurbaşkanını buluşturdu.
Henüz acımız dinmedi. 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya ve iyileştirmeye çalışıyoruz. Toparlanmanın uzun zaman alacağı bu süreçte, sivil toplumun, özel sektörün, kamunun ve çözümün bir parçası olarak herkesin duyarlılığına, desteğine, işbirliğine ve dayanışmasına ihtiyaç var. Hep birlikte deprem bölgemizi tüm değerleriyle yeniden hayata döndüreceğiz.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayımladığı ‘2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu’nda; önemli bilgiler verildi: “Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşeni yüzde 54.9 oranıyla konut hasarı oluşturmaktadır (1.073,9 milyar TL / 56,9 milyar dolar). İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise kamu altyapısı ve hizmet binalarından oluşmaktadır (242,5 milyar TL / 12,9 milyar dolar). Konut hariç özel kesim hasarı ise 222,4 milyar TL / 11,8 milyar dolar (Bu kalem içerisinde imalat sanayi, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar yer almaktadır). Ayrıca sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıplarıyla makro ekonomik etkiler dikkate alındığında, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık %9’una ulaşacağı öngörülmektedir... Bölgede gerçekleşen depremler, depreme dirençli kentler ve altyapılar kurulmasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Depremlerde yaşanan ağır insani kayıpların yanı sıra zarar gören fiziki sermaye oldukça maliyetlidir. Şehirlerin tekrar faaliyete geçmesi için harcanacak kaynakların yükü de oldukça ağırdır.”
Bu koşullarda ve böyle bir süreçte; Türkiye’nin en önemli uluslararası etkinliklerinden ve entellektüel platformlarından biri olan; Marmara Grubu Vakfı tarafından 26 yıldır aralıksız düzenlenen, Dergimiz KobiEfor’un da 2004 yılından beri çözüm ortaklığı ve basın / medya sponsorluğu işbirliğiyle gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirvesi, çeyrek asrı aşan başarı hikayesine imza atmayı sürdürdü. 26. Avrasya Ekonomi Zirvesi, ‘Güvensizliği Bitir, İşbirliğine Başla’ ana temasıyla 13-14-15 Mart 2023’te, İstanbul’da düzenlendi.  44 ülkeden 4’ü aktif, 1’i Özerk Bölge Başkanı, 13’ü önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere 18 Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan, Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Belediye Başkanı düzeyinde üst düzey katılım gösterilen 26. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde siyaset dünyasının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, iş ve akademi dünyası temsilcileri ve din adamları da konuşmacı olarak yer aldı. Zirve’de 15 Cumhurbaşkanı’nın katıldığı, ‘Bilge İnsanlar Oturumu’nda, ‘Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 1. Yılında Kutuplaşmış Dünya’nın Analizi’ konusu değerlendirildi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na ve Azerbaycan önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in 100. Yaşı’na özel oturumların yapıldığı Zirve’de, iklim, ekonomi krizleri, Ukrayna-Rusya Savaşı, enerji arzı ve güvenliği, gıda güvenliği, global tedarik zincirindeki aksamalar, yeni dünya düzeninde teknoloji yönetimi, kadın hakları ve politikalara etkileri, savaş ve doğal afetlerde insani sorumluluklar, barış, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılarla, demokrasinin korunması konuları ele alındı.
Dünyadaki bütün ülkelerin ve tüm insanlığın derinleşen ekonomik kriz, iklim değişikliği, savaşlar ve doğal afetlerle mücadelesinde acilen ihtiyaç duyduğu barışa ve işbirliğine hemen başlaması gerektiği mesajı vurgulandı. Sevginin, vicdanın, merhametin başat olduğu, sürdürülebilir, adil, eşit, güvenli, huzurlu ve mutlu bir dünyanın; evrensel temel insan hak ve özgürlüklerinin hukuksal üstünlüğüyle sağlanabileceği dile getirildi.
Ben de Zirve’de, BM Dünya Barış ve Sevgi Federasyonu’nun barış çanını çalarak; büyük Şairimiz Nazım Hikmet’in; “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim” dizeleriyle, tüm dünya için barış ve sevgi diledim. Türkiye’nin itibarına ve imajına serbest kürsüsü ile stratejik katkı sağlayan 26. Avrasya Ekonomi Zirvesi, ülkemize gösterilen ilgi ve saygınlık açısından başarıyla gerçekleştirildi. Başta Marmara Grubu Vakfı Başkanı değerli dostum Dr. Akkan Suver olmak üzere tüm değerli Vakıf yöneticilerine, üyelerine, Zirve konuşmacılarına, emeği geçenlere, sponsorlara ve katılımcılara saygıyla çok teşekkür ediyorum.

Yorumlar (0)
banner557