banner565

banner472

banner458

banner457

01.03.2022, 00:01 24698

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN FİNANSMANI

Dergimizin bu ayki Kapak konusunda; Dünya’da yoksulluğun ortadan kaldırılması, gezegenin korunması ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için bir yol haritası sunan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ve döngüsel ekonomiye ulaşmak için ‘Sürdürülebilir Finans’ı işledik.

Pandemi’de vaka ve vefat sayılarının yüksek olduğu zorlu bir dönemden geçiyoruz. Buna rağmen Koronavirüs’ün Omicron varyantı kaynaklı hastalığın; kronik hastalar, direnci düşük yaşlılar ve aşısız olanlar dışında genelde hafif atlatılması rehavete neden oluyor. Koronavirüs’ün yayılmasını önleyerek, kendimizi, sevdiklerimizi ve çevremizdekileri koruyabiliriz. Özellikle aşı, hastalığın etkilerini azaltıyor; aşılarımızı dozlarını da aksatmadan olmalıyız. Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. ‘Maske-Mesafe-Temizlik-Havalandırma’ tedbirlerine özenle uymalıyız. HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.
Birini atlatamadan diğerinin başlayıp içiçe girdiği sıkıntılı sarmal bir türbülanstan geçiyoruz. Pandemi’nin olumsuz etkisinden henüz kurtulamamışken; iklim, ekonomi ve savaş krizleriyle karşılaştık. Süreçte ivmelenen dijital dönüşümle birlikte iş ve insan ilişkilerindeki paradigmaları değiştiren bir transformasyon yaşıyoruz. Oyunun sadece kuralları değil, kendisi de değişiyor. Biz de istesek de istemesek de bu yeni kurallara ve koşullara uymak zorundayız. Türkiye bu doğrultuda yaptığı uluslararası anlaşmalarla ve hazırladığı strateji ve eylem planlarıyla gerekli sorumluluğu üstlenmiş ve ilk adımları atmıştır. Sürdürülebilir yaşam için duyarlı, farkındalık oluşturan, örnek çalışmalarını gözlemlediğimiz ve takdir ettiğimiz; sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası, KOBİ ve girişimcilerle özel sektör ve kamu işbirliği ihtiyacımız olan kamuoyu bilincini ve başarılı uygulamaları sağlayacaktır.
Elbette bu yeni süreç risk ve tehditler kadar fırsatlar da içeriyor. Başarılı olmak için değişip dönüşüp yenilenmek zorundayız. Sürdürülebilir döngüsel ekonomi bağlamında belirleyeceğimiz vizyon, standart ve koşullarıyla verimli yeni üretim ve yaşam biçimimizi bize gösterecektir.
Ülke olarak işimiz kolay değil, uluslararası konjonktürde olumsuz koşullar baskın. Dünya ekonomisinin enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya gittiği, tedarik zincirlerinin kırıldığı ve ağın yeniden yapılandığı bir süreçte Türkiye’nin ekonomik, ticari, sosyal ve siyasi ilişkilerinde önemli iki ülke olan Ukrayna ve Rusya geriliminin savaşa evrilmesinin sonuçları, ülkemizi de derinden etkileyecek. Özellikle turizm, enerji, inşaat ve tarımda ciddi hasarlar oluşabilir. Bir an önce diyalogla barışın sağlanmasını umuyor ve bekliyoruz.
Dergimizin bu ayki Kapak konusunda; Dünya’da yoksulluğun ortadan kaldırılması, gezegenin korunması ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için bir yol haritası sunan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ve döngüsel ekonomiye ulaşmak için ‘Sürdürülebilir Finans’ı işledik. OECD tahminlerine göre; SKA’ya ulaşabilmek için yıllık 6.9 trilyon dolar yatırım gerekiyor. Mevcut yıllık küresel yatırımların 4 trilyon dolar civarında olduğunu düşünürsek 3 trilyon dolara yakın ilave finans ihtiyacı ortaya çıkıyor. Finans sektörünün bu ihtiyacı sürdürülebilir karşılamada önemli bir sorumluluğu ve rolü bulunuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı’nda (2022-2025), “Başta karbon emisyon piyasası olmak üzere ortaya çıkmakta olan yeni pazar, ürün ve araçlar, çevresel ve sosyal duyarlılığa sahip kesimlere yönelik tasarlanacak özel ürünler sayesinde erişilebilecek ilave fon ve likitide imkanları kamu tarafından sağlanabilecek olası teşvikler ve destekler de finansal sektörün bu süreçte dikkate alması, değerlendirmesi gereken fırsatlar arasında yer alıyor. Ülkemizde tüm bileşenleriyle sürdürülebilir bir finans sisteminin oluşturulabilmesi amacıyla ulusal düzeyde bir ‘Sürdürülebilir Finans Stratejisi’nin belirlenmesi ve bu stratejinin bir lider kuruluş koordinasyonunda işbirliği içerisinde yürütülmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir” analizi yer alıyor.
Hem finansman sağlayan kuruluşların kredilendirme süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkelerini gözetmeleri, hem de finansmanı projelerinde kullanan şirketlerin bu ilkeler çerçevesinde iş yapmaları risklerin daha iyi yönetilerek sürdürülebilir kalkınmaya yapılan yatırımları artırmaktadır. Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finans Çalışma Grubu, Türkiye finans sektörü başta olmak üzere reel sektörde sürdürülebilirlik olgusunu yaymayı ve SKA’lara ulaşmak için ihtiyaç duyulan finansal kaynağın yaratılmasında özel sektörü harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Yorumlar (0)
banner557