banner565

banner472

banner458

banner457

30.04.2023, 23:59 24323

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ

Ülkemiz; Dünya’da yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, gezegenin korunmasını ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını hedefleyen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na duyarlı ve katkı veriyor. Döngüsel ekonomide adil değer paydaşlığıyla yarınlarımız daha iyi ve mutlu olacak. Hepimize sürdürülebilir bir gelecek diliyorum.
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu (önceki Orman ve Su İşleri Bakanı); tüm bakanlık ve belediyelerde Afet ve Acil Durum Yönetimi birimleri, valiliklerde ‘Üst Kurul’ kurulması ve yeni bir imar kanunu hazırlanmasının gerektiğini belirten; Komisyon’un 935 sayfalık raporunu açıkladı. Sosyal donatılarıyla birlikte, sağlam zeminlerde, kaliteli malzemeler kullanarak, iyi bir mühendislik ve işçilikle sağlam binalar inşa edilmesinin zaruret olduğunu söyleyen Eroğlu, raporda 165 tespit ve öneride bulunduklarını açıkladı. Depreme ve afetlere dirençli kentler ve altyapılar kurmanın önemini acı bedeller ödeyerek öğreniyoruz. Bir an önce hatalardan çıkardığımız derslerle etkin ve verimli, güvenceli ekosistemi oluşturmak zorundayız. Deprem bölgemizi yeniden hayata döndürmek için herkesin duyarlılığına, desteğine, işbirliğine ve dayanışmasına ihtiyaç devam ediyor. Hep birlikte yaralarımızı sararak, iyileştireceğiz.
Her şeyin üst üste geldiği, yaşam biçimimizi; insan ve iş ilişkilerimizi değiştirip dönüştüren çok zorlu ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Son dönemde hayatımıza hızlıca giren, iklim değişikliği krizine çözüm sağlamak için uygulamaya konan Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’nın uyum sağlamak zorunda olduğumuz yeni standart ve kurallarıyla da karşı karşıyayız. Risk ve tehditleri içeren bu sürecin elbette çözüm ve fırsatları da bulunuyor.
Dergimiz KobiEfor, bu konuda farkındalığın ve bilincin oluşmasına katkı sağlayacak; ‘Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm’ ana temalı XVIII. KOBİ Zirvesi’ni KAPAK Dosyası’nda işledi. Dergimizin çözüm ortağı ve medya sponsoru olduğu Zirve; Denetim Kurulu Üyesi olduğum, önceki dönemlerde Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığım TOSYÖV’ün; TİM, TOBB, KOSGEB ve İOSB işbirliğiyle; İstanbul İkitelli OSB’de (İOSB) gerçekleşti. ‘Yeşil Finansman ve Destekler’ oturumunun moderatörlüğünü yaptığım Zirve’de; Hakan Güldağ; ‘Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm’ oturumunun, Celal Toprak ‘Yeşil Dijital Dönüşüm’ oturumunun ve Hilmi Develi ‘Yeşil Çözümler’ oturumunun moderatörlüğünü yaptılar. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de açılış konuşması yaptığı Zirve’ye emeği geçen; değerli konuşmacılara, işbirliği ve sponsorluk yapan değerli kurum ve kuruluşlara, değerli TOSYÖV yöneticilerine, üyelerine, çalışanlarına, değerli katılımcılara saygıyla çok teşekkür ediyorum.
Zirve; AB Yeşil Mutabakatı’nın uygulamaya koyduğu; ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizerek; Türkiye’nin açıkladığı 2053 net sıfır karbon emisyonu hedefi doğrultusunda; emisyon azaltımı çalışmaları, yeşil yatırımlar, yeşil dönüşümü mümkün kılacak teknoloji atılımı ve mevcut işgücü dönüşümünün hızlıca tüm sektörlerde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Tekstil, hazır giyim, makine, otomotiv ve tarım sektörlerinin ‘Sürdürülebilirlik Eylem Planları’nı açıkladığı, sene sonuna kadar 22 sektörün de açıklayacağı belirtildi. ‘Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm’ için ihtiyaç duyulan finansmana erişimin önündeki engellerin kaldırılması, süreci kolaylaştıracak hibe destek sağlayan fon ve programlarla finans araçlarının zenginleştirilmesi değerlendirildi. KOBİ’lerin yeşil dönüşümünde Yeşil OSB’lerin önemli olduğu; çevreye saygılı, üretim ve tedarik zincirinin yeşil, dijital ve döngüsel ekonomiyle bütünleşmesi gerektiği dile getirildi; bireylerin yeşil iş ve mesleklerde becerilere sahip olmaları ve yönetimde yer almaları önerildi. Sorumlu üretim ve tüketim istendi; çevre, sosyal, ekonomik, kurumsal, teknolojik ve kültürel sürdürülebilirliğin birlikte olması savunuldu.
Konuyla ilgili OSB’lerin planlama, kuruluş ve kamulaştırma süreçlerini hızlandıran bir gelişme de oldu. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) Kanunu’nda değişiklik yapıldı; ‘Yeşil OSB’ tanımı yasalaştı. Yeşil OSB; TSE tarafından sertifikalandırılan OSB’leri kapsayacak. Yeşil OSB olmak için hazırlanan projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kredilendirilecek ve öncelikli olarak değerlendirilecek.
Ülkemiz; Dünya’da yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, gezegenin korunmasını ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını hedefleyen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na duyarlı ve katkı veriyor. Döngüsel ekonomide adil değer paydaşlığıyla yarınlarımız daha iyi ve mutlu olacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ramazan Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı) ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Hepimize sürdürülebilir bir gelecek diliyorum.

Yorumlar (0)
banner557