banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Gazi Teknopark, kuluçka merkezlerine odaklandı; BİGG Anahtar ile ekosistemde farkındalık yarattı

Gazi Teknopark, kuluçka merkezi, ön kuluçka ve açık kuluçka destekleriyle bölgesindeki yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyor. Teknopark, BİGG Anahtar programı ile 2017’den bu yana 76 girişimcinin toplamda 20 milyon TL’ye yakın hibe alarak şirketleşmesini sağladı.

TEKNOPARKLAR 01.01.2023, 00:02 25.01.2023, 12:05
28866
Gazi Teknopark, kuluçka merkezlerine odaklandı; BİGG Anahtar ile ekosistemde farkındalık yarattı
Advertisement

Gazi Teknopark Mayıs 2008 itibariyle faaliyetlerine Gazi Üniversitesi’nin Gölbaşı Yerleşkesi içinde yaklaşık olarak 20.000 m2 üzerinde kapalı alana sahip bir teknopark binasında başladı. 1000’in üzerinden çalışanın faaliyet gösterdiği bina, yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezi, yönetim birimleri, toplantı salonları, kafeteryası ve çeşitli sosyal alanları ile Ar-Ge firmalarının her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. Bugün itibariyle firma sayısının 141 olduğu bölgede 2 yıl önce yüzde 85 olan doluluk oranı 2022 yıl sonu itibariyle yüzde 100’e ulaşmış durumda. Gazi Teknopark Genel Müdürü Dr. S. Tuğrul İmer, bölgede başarıyla sonuçlanan 1067 proje bulunduğunu, mevcutta 260 Ar-Ge projesi yürütüldüğünü, 1000’in üzerinde personelin yüzde 25’nin lisansüstü mezuniyete sahip olduğunu açıkladı.
Gazi Teknopark’ın firma sayısının yüzde 30’unu kuluçka firmaları oluşturuyor.  İmer, Gazi Teknopark’ın kuruluşundan beri yeni girişimcilere daha çok önem veren bu gruplara yönelik sürdürülebilir programlar geliştirmeyi misyon edindiğini belirterek, “Bölgede 32 firma kapasiteli Açık Kuluçka Merkezi ve 12 firma kapasiteli Akademisyen Kuluçka Merkezi bulunuyor. Ön kuluçka ve kuluçka destekleri kapsamında birçok girişimcilik programı yürüten Gazi Teknopark’ın lokomotif programı ise 5 yıldır uygulayıcı kuruluş olduğu BİGG Anahtar programıdır” dedi.
İmer, teknolojik ve yenilikçi iş fikrine sahip öğrenci, mezun ve akademisyenlerin, bugüne kadar yüzde 51 başarı oranına ulaştıklarını, BİGG Anahtar Programı ile TÜBİTAK’tan aldıkları 450.000 TL hibe desteğinin yanında, nitelikli eğitim ve mentorluk hizmetleri alarak şirketleşebildiklerini kaydetti. İmer, program ile 2022 yılında 20 girişimcinin bu destekten yararlanarak şirketleştiğini, 2017 yılından bu yana 76 girişimcinin toplamda 20 milyon TL’ye yakın hibe alarak şirketleştiğini açıkladı.
Gazi Teknopark’ın TÜBİTAK tarafından 2020 yılında iyi uygulama örneği olarak seçildiğini paylaşan İmer, şu bilgileri verdi: “Lider uygulayıcı kuruluş olarak başta Ege Teknopark, Hacettepe Teknokent, Erzurum Ata Teknokent ve Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirdiği kapsamlı işbirliklerine çok çeşitli üniversite TTO’su ve teknoparkını da bu süreçte dahil ettik. Amacımız kurumlar arası araştırma güçlerinin birleştirilmesi, tecrübe ve bilgi değişiminin sağlanması, üniversitelerin farklı uzmanlık alanlarından karşılıklı faydalanılması, Gazi Üniversitesi programlarının ülke çapında yaygınlaşması, bilinirlik ve görünürlülüğün artırılması, girişimcilere ilişkin girdi ve çıktıların hem nicelik hem de nitelik olarak güçlendirilmesidir. Bu maksatla 2023-2025 yılları için de Ege Teknopark, Bahçeşehir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Kuzey İzmir Tekmer ve İnci Holding ile yeni bir konsorsiyum kurmuştur.”
Şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için birçok program yürüttüklerini kaydeden İmer, şunları söyledi: “2017 yılında başlattığımız ve Türkiye’de bulunan çatı kuruluşlarla firmalarımızı bir araya getirdiğimiz G-Tech Partner isimli programla firmalarımızı potansiyel müşteri ve partner ile buluşturuyoruz.  Bunun yanında, bölgemizde bulunan girişimcilerin uluslararası pazarda rekabet güçlerini arttırmak amacıyla uluslarasılaşma desteğimizi, 2015 yılından bugüne kadar kesintisiz olarak başarı ile devam ettiriyoruz. Bugüne kadar ABD, Kanada, Tayvan ve İsveç ticaret heyeti ziyaretleri organize edilmiş olup, bu faaliyetlere Gazi Teknopark bünyesindeki firmaların yanı sıra diğer teknoparklarda faaliyet gösteren bilişim firmaları da katılmışlardır.”
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği günümüzde çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen yeşil büyüme kavramı ve bu yönde yapılan çalışmaların büyük önem arz ettiğini aktaran İmer, Gazi Teknopark’ta ‘Akıllı Enerji Farkındalık Sistemi’ projesi ile kurulu 264kW güce sahip güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten sayılı teknoparklardan biri olmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
banner557