banner565

banner622

banner472

İTÜ ARI Teknokent; Yıllık; 600 Ar-Ge projesi, 1 milyar dolar ihracat

İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki 334 Ar-Ge şirketi, yılda ortalama 600 Ar-Ge projesi ve 1 milyar dolar ihracat ile Türkiye ekonomisine katmadeğer sağlıyor. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Attila Dikbaş, “Bu yıl, ‘Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hibrid bir modelle kurup bünyemizdeki girişimleri doğrudan destekleyeceğiz. Fransa, İngiltere, Almanya ve Hollanda ile girişimci değişimci dolaşım programı başlatmayı hedefliyoruz” diyor.

TEKNOPARKLAR 01.08.2023, 00:00 24.08.2023, 09:23
17814
İTÜ ARI Teknokent; Yıllık; 600 Ar-Ge projesi, 1 milyar dolar ihracat

Prof.Dr. Gülsün Sağlamer’in girişimiyle 2002’de kurulan İTÜ ARI Teknokent, İTÜ’nün 250 yıllık geçmişi ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren üstlendiği görevi model alarak Türkiye’de teknoloji ve Ar-Ge tabanlı kalkınma seferberliğinde öncü bir rol oynuyor. 2011’de İSTKA’nın güdümlü projesi olarak hayata geçen ‘İTÜ Çekirdek’ ise Türkiye’de Yenilikçilik ve Girişimcilik Ekosistemi’nin gelişiminde önemli bir yapı taşı. İTÜ ARI Teknokent’teki 334 firmanın toplam cirosu 1.5 milyar, toplam ihracatı ise 1 milyar dolara ulaştı. Firmaların %50’si ‘Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri’ alanında teknoloji geliştirirken, onu sırasıyla; ‘Elektrik-Elektronik, Sağlık ve Medikal, Bankacılık ve Finans ile Geri Dönüşüm’ alanları takip ediyor. Bugüne kadar 5268’in üzerinde Ar-Ge projesi, 992 patent ve 2.810 akademisyen işbirliğinin yanında sadece son 3 yılda İTÜ ARI Teknokentli firmaların toplam cirosu 27 milyar TL’ye ve toplam ihracatı 296 milyon dolara ulaşırken; 1.747 akademisyen ile de işbirliği yapıldı.
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Attila Dikbaş, “İTÜ ARI Teknokent, teknoloji ve Ar-Ge tabanlı girişimcilerin gelişimine odaklanan ve ‘global etki’ yaratmaya hedeflenerek kurulan teknoloji ve Ar-Ge tabanlı girişimcilik ekosistemimiz ve ilgili programlarımız hızla büyümeye devam ederek ulusal ve uluslararası başarılarını her yıl artırmakta ve bünyesindeki 334 Ar-Ge şirketi, 9.000’e yaklaşan personeli ve yılda ortalama 600 Ar-Ge projesiyle ülkemiz adına değer üretmektedir” diye konuşuyor.
Prof.Dr. Dikbaş, Dünya Teknoparklar Birliği toplantısında dünyada dikkat çeken ilk 5 Teknopark arasında İTÜ ARI Teknokent’in yer aldığının belirtildiğini ve girişimlerinin toplam değerlemesi 1.5 milyar doları bulan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nin UBI Global tarafından ‘Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi’ seçildiğini paylaşıyor: “2022’de de etki yaratacak farklı programlar ve işbirlikleri yapmayı sürdürdük. Bu kapsamda, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) ile ‘Enerjim Sensin’, İstanbul Havalimanı (İGA) ile, ‘Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği’ alanında yenilikçi fikirleri ve teknolojik girişimleri destekleyen programları hayata geçirdik. Aynı zamanda Otomotiv İhracatçıları Birliği ile Otomotiv Programı, sektörün öncü kurumlarıyla InsurTech programlarını devam ettirmekteyiz.”
Prof.Dr. Dikbaş, Türkiye dışından gelen girişimlere veya Türkiye dışında çalışan bilim insanlarına ve girişimcilere İTÜ Arı Teknokent’in imkanlarını kullandırarak; ofis, mentorluk  ve yatırım ağlarını destekleyerek, globaldeki iş ortaklarıyla buluşturarak, ülke ekonomisine katmayı planladıklarını anlatıyor: “Ülkemizin teknoloji odaklı girişimcilik ekosistemini geliştirme hedeflerimiz başta enerji, tarım ve gıda teknolojileri, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevre teknolojileri olmak üzere genişlemektedir. Bunun yanı sıra küreselleşme ve dünyanın her yerinde olan beyin gücümüzü kullanmak, katmadeğeri yüksek programlar ve işbirlikleri yaratmak diğer hedefimizdir. İTÜ ARI Teknokent olarak önümüzdeki dönem de Türkiye’nin tüm teknoparklarının girişimcilik ekosistemlerine destek vermeye, küresel bir hub olmaya ve öncü girişimlerimizle milli kalkınma seferberliğinde önemli rol oynamaya devam edeceğiz. 2023’te ‘Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hibrid bir modelle kurup bünyemizdeki girişimleri doğrudan destekleyeceğiz. 2023’te girişimlerimizi uluslararası iş ve yatırım dünyasıyla buluşturmayı ve teknolojik dikey açılımlarımızı küresel ölçekte de duyurmayı hedefliyoruz. Fransa, İngiltere, Almanya ve Hollanda ülkeleriyle girişimci değişimci dolaşım programı başlatılması hedeflenmektedir. İlgili ülkelerin güçlü teknoparkları ve girişimcilik merkezleriyle yapılan işbirliği anlaşmalarıyla ikili işbirliği programları yürütülecektir. Bu işbirliğimizle hem bölgemizdeki firmalar ve girişimciler hem de oradaki girişimciler değişim programı kapsamında teknopark imkanlarından yararlanabilecek.”

Yorumlar (0)
banner557