banner565

banner472

banner458

banner457

Zonguldak Teknopark, Karadeniz gazının Ar-Ge çalışmalarında yer almak istiyor  

Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Karadeniz doğal gazının karaya çıkartılması, dağıtılması amacıyla yapılacak Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapmak istiyor. Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Ferdi Kesikoğlu, “Bu kapsamda ek alan çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bakanlığımızın tensiplerinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ülkemize katmadeğeri, ihracat potansiyeli yüksek ürünler, nitelikli projeler kazandırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

TEKNOPARKLAR 01.02.2023, 00:01 24.02.2023, 09:28
19753
Zonguldak Teknopark, Karadeniz gazının Ar-Ge çalışmalarında yer almak istiyor  

Zonguldak Teknopark, Türkiye’nin 59. teknoparkı olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak TSO, Kdz. Ereğli TSO, Alaplı TSO, Devrek TSO ve Çaycuma TSO ortaklığında kuruldu. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Üzülmez Kampüsünde, 3334 m2 arsa alanı bulunan, 750 m2 taban alanına sahip binada 2018 yılında faaliyetlerine başlayan teknopark bünyesinde 30 firma, yazılım, bilgisayar teknolojileri, elektronik, makine ve teçhizat üretimi, hayvancılık ve orman ürünleri üzerine 45 proje ile faaliyet gösteriyor. 20 proje ise başarı ile sonuçlanmış durumda. Yüzde 60 oranında lisans, yüzde 35 oranında lisansüstü personel projelerde görev alıyor. Teknopark firmaları tarafından 1 patent, 1 faydalı model, 1 tasarım tescil, 10 adet marka tescil yapıldı.
Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Ferdi Kesikoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı destek ve teşvikler ile girişimcilerimizi buluşturuyoruz. Bünyemizde faaliyet gösteren firmalarımızın Ar-Ge personelleri SGK işveren hissesi indirimi ve gelir vergisi muafiyetinden yararlanmakta. Bunun yanında, teknoparkta üretilen yazılımlarda KDV istisnası ile satılabilmekte. Bunlar ve benzeri teşvik ve destekler bölgemiz için büyük önem taşımaktadır” dedi. Ar-Ge, inovasyon ekosistemini Zonguldak’a tanıtmak amacıyla kuruluşlarından bugüne kadar akademisyen ve sanayicileri eğitimler, toplantılar ile biraraya getirdiklerini belirten Kesikoğlu, şunları söyledi: “Sanayinin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge faaliyetinin bünyemizde gerçekleşmesi için özveriyle çalışıyoruz. Bu kapsamda bünyemizde faaliyet gösteren akademisyen bir hocamıza ait firmamız, Zonguldak sanayisinde büyük önem taşıyan Taş Kömürleri Kurumu’na bir lokomotif, başka bir akademisyen firmamız ise metal sanayisinde öne çıkan bir firmamızın ihtiyaçlarına yönelik Ar-Ge projeleri sunmuş başarıyla tamamlanmıştır. Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odalarımızla ile iş birliği içinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”
Zonguldak Teknopark olarak binalarını bugüne kadar efektif bir şekilde kullandıklarını aktaran Kesikoğlu, Ar-Ge firmalarına, kuluçka girişimcilerine ve ön kuluçka girişimcilerine çalışma alanları sağladıklarını kaydetti. Kesikoğlu, “Binamız 2022 yılı itibariyle yüzde 97 doluluğa sahip, Kuluçka Birimimizde bu durum yüzde 100’dür. Yeni bina çalışmalarına başladık. Bu kapsamda 2023 yılında hemen yan parselimizde olan yine üniversitemize ait 1000 m2 alana sahip binayı da bünyemize dahil ederek girişimci sayımızı arttırmak istiyoruz. Yürütmeye başlayacağımız Ön Kuluçka Programımızla yarının girişimcilerini yetiştireceğiz. Onlara proje yazma, yatırımcı sunumları, mentorlük ve fikri mülkiyet desteği sağlayarak ülkemizin Ar-Ge ekosistemine katkı sağlamayı amaçlamaktayız” diye konuştu.
Aynı zamanda ülkemizin en önemli projelerinden biri olan Filyos Vadisi Projesi’nin üniversitenin Çaycuma Kampüsü’nün 20 dakikalık mesafesinde gerçekleştiğini hatırlatan Kesikoğlu, şu bilgileri verdi: “Karadeniz açıklarındaki doğal gaz keşfi ülkemizin hem bölgesinde hem de dünya genelinde stratejik önemini daha da artırmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda doğal gazın karaya çıkarılma noktası Filyos olarak belirlenmiş ve ülkemizde şu an en geniş kapsamlı çalışmalar bölgemizde hayata geçirilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak, doğal gazın karaya çıkartılması, dağıtılması vb. amacıyla yapılacak Ar-Ge çalışmalarına evsahipliği yapmak istemekteyiz. Bu kapsamda da ek alan çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bakanlığımızın tensiplerinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ülkemize katmadeğeri, ihracat potansiyeli yüksek ürünler, nitelikle projeler kazandırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Yorumlar (0)