banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Vakıf Üniversitesi; Sabancı Üniversitesi

TÜBİTAK’ın ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’, 2022 sonuçlarına göre; Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Vakıf Üniversitesi; Sabancı Üniversitesi oldu. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Leblebici, esnek, gelişime imkan veren, teşvik eden eğitim sistemi ve güçlü eğitim programlarıyla; büyüyen ülke ekonomisine katkı sağlayacak yetkin bireyler yetiştirmeye devam edeceklerini söylüyor.

ÜNİVERSİTE 01.06.2023, 00:01 21.06.2023, 09:43
13489
Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Vakıf Üniversitesi; Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Leblebici, “Üniversitemizin kuruluş kararı Sabancı Topluluğu tarafından 1994’te, Türkiye’nin en büyük aile vakfı olan Sabancı Vakfı önderliğinde alındı. Türkiye’de bir ‘dünya üniversitesi’ kurma hedefiyle, Ağustos 1995’te, 22 ülkeden, farklı disiplinlerde çalışan 50’nin üzerinde bilim insanı, araştırmacı, öğrenci ve iş insanı İstanbul’da düzenlenen bir arama konferansında bir araya geldi. Özgün bir üniversite kurmak amacıyla; Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de program seçme özgürlüğü sunan tek üniversite olarak, ‘birlikte yaratmak ve geliştirmek’ prensibini temel alarak Ekim 1999’da eğitim faaliyetlerine başladı. Bugün de gerçek anlamda program seçme özgürlüğü sunan tek üniversite olmayı sürdürüyor” diyor.
2022-2023 Akademik Yılı itibarıyla; 437 akademik, 412 idari personele sahip Sabancı Üniversitesi’nde, 4330’u lisans ve 982’si lisansüstü olmak üzere 5312 öğrenci öğrenim görüyor. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Nano Mühendislik, Mekatronik Mühendisliği, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik; Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Ekonomi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde ise Yönetim Bilimleri olmak üzere toplam 11 lisans programı bulunuyor. Leblebici, “Disiplinlerarası eğitim ve araştırma misyonumuzu daha da ileri taşıyacak şekilde, 3 fakültemizden derslerle tasarladığımız; Veri Bilimi ve Analitiği lisans programını da 2023-2024 Akademik Yılı itibariyle hayata geçirmeyi planlıyoruz. Toplamda 45 yüksek lisans, 17 doktora ve 12 yan dal programımız mevcut. Öğrencilerimize çok kapsamlı çift ana dal olanakları da sunuyoruz” açıklamasını yapıyor.
Esnek, gelişime imkan veren, teşvik eden eğitim sistemi: Rektör Leblebici, şu bilgileri veriyor: “Sabancı Üniversitesi olarak sadece Türkiye’de değil, dünyada anılan ve takdir edilen bir araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Fakültelerimizde ve merkezlerimizde, Türkiye’nin en öncü ve fark yaratan araştırma faaliyetlerini hayata geçiriyor ve bu çalışmalar için yurt içi ve yurt dışında önemli işbirliklerine imza atıyoruz. Sabancı Üniversitesi kurulduğu günden bu yana üniversite-sanayi işbirliklerini çok önemsiyor. Üniversitemiz bünyesinde şu anda aktif yürütülen projelerin yüzde 15’ini doğrudan iş dünyasından kurumlarla işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Projelerimizin yüzde 32’sini oluşturan TÜBİTAK destekli çalışmaların bir bölümü de sanayi kurumlarıyla ortak yürütülmektedir. Araştırma proje portföyümüzde AB destekli projelerin payının sürekli artıyor olmasından mutluluk duyuyoruz. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimizin (SUNUM) TEMSA ortaklığında Yeni Enerji Teknolojileri Birimi kurması; Üniversitemizin Ericsson ile 6G komünikasyon teknolojileri üzerine, TEI ile de kompozit motor parçaları geliştirme üzerine işbirlikleri imzalaması 2022’nin hayata geçirdiğimiz sanayi işbirliklerine güzel örnekler.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ortaklığında düzenlenen ‘Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması’ programına dahil olan 3 vakıf üniversitesinden biriyiz. Mart 2023 verilerine göre Üniversitemiz bünyesinde, halihazırda toplam bütçesi 681 milyon lira olan 260 proje aktif yürütülüyor. Projelerimizin yüzde 52’si uluslararası çerçevede gerçekleştiriliyor. Araştırma faaliyetlerimiz öğrencilerimize verdiğimiz eğitimin kalitesi için de büyük öneme sahiptir. İlgi duydukları alanda çok boyutlu gelişim olanakları sunduğumuz öğrencilerimiz evrensel seviyede güncel bilgi üreten akademisyenlerden dersler alarak, kendileriyle çok yakın çalışarak gelişiyorlar. Esnek ve dersler dışında araştırmalar ve projelerle gelişime imkan veren, teşvik eden bir eğitim sistemi uyguluyoruz.”
Sabancı Üniversitesi’nin dar alanda uzmanlaşma sunan ‘bölüm’ anlayışı yerine, disiplinlerarası geçişe izin veren ve çok yönlü eğitimi destekleyen ‘program’ anlayışını benimsediğini söyleyen Leblebici, eğitimi; bölümler üzerine değil; öğrencilerin üniversiteye girişinden sonra, ilk iki senede kendi yönelimlerine göre seçebilecekleri diploma programları üzerine kurguladıklarını paylaşıyor: “Her 3 fakültemizin de yapılanması, öğrencilerimizin diledikleri programı seçmeleri, farklı programlardan da dersler alarak ‘çift ana dal’ veya ‘yan dal’ sahibi olmalarının önünü açıyor. Bu nedenle Türkiye’de tam anlamıyla program seçme özgürlüğü sunan ve uygulayan, disiplinlerarası geçişin mümkün olduğu ilk ve tek üniversiteyiz. Sunduğumuz program seçme özgürlüğü sayesinde eğitim alanını, üniversiteye geldikten sonra bilinçli olarak seçen öğrencilerimiz, dünya standartlarında gördükleri yükseköğrenim sayesinde mezun oldukları alana göre kariyerlerine yön verebiliyorlar. Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 94’ü diplomalarını aldıktan sonra bir yıl içinde diledikleri sektörde iş bulabiliyor veya diledikleri üniversitelerden kabul alabiliyorlar. İşverenlerin, işe aldıkları mezunlarımızdan memnuniyet oranı da yüzde 94 gibi oldukça yüksek düzeyde. Mezunlarımızın yüzde 22’sinden fazlası şu anda yurt dışında, farklı ülkelerde başarılı çalışmalar yapıyor. Dünyanın en değerli markaları olan Amazon, Google, Apple, Meta şirketlerinin Amerika ve Avrupa merkezlerinde çalışan mezunlarımızın sayısı 100’e yakın. Türkiye’nin en beğenilen şirketlerinde çalışan mezun sayımız ise çok daha yüksek.”
İş dünyasına yönelik yüksek lisans programları: İş dünyasının yetkinlik beklentilerini karşılamak üzere profesyonellere yönelik sundukları yüksek lisans programlarının sayısını her geçen yıl artırdıklarını belirten Leblebici, Executive MBA, Profesyonel MBA, Finans, Profesyoneller İçin İş Analitiği, Bilişim Teknolojileri, Veri Analitiği, Siber Güvenlik ve Enerji Teknolojileri programlarının yer aldığı Profesyonel Yüksek Lisans Programları’na bu yıl ‘Pazarlama’ ve ‘Endüstride Dijital Dönüşüm’ programlarını eklediklerini, mevcut programları da ihtiyaçlara göre güncellediklerini, eğitim ve araştırmada sürekli daha iyiyi hedeflediklerini ve bu yönde çalıştıklarını açıklıyor.
TÜBİTAK’ın yıllık bazda hazırladığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’, 2022  sonuçlarına göre; Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Vakıf Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi oldu. Rektör Leblebici; gelecek dönem hedeflerini şöyle özetliyor: “TÜBİTAK’ın hazırladığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ sıralamasında her yıl en üst sıralarda yer alan bir vakıf üniversitesi olarak hem eğitim hem de araştırma alanında öncü çalışmalarımızı sürdürmek; bilime, topluma ve ekonomiye katkı sağlayabilecek projeleri hayata geçirmek, gelecekte de öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Özellikle yeni teknolojiler, yapay zeka, veri bilimi gibi alanların ülkemizde ve dünyada ekonomiye önemli bir katkı sunma potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji gibi çevresel ve toplumsal açıdan önemli alanlarda yüksek hedeflerimizi koruyoruz. Tuzla Kampüsümüzü karbon salımında net-sıfır noktasına taşımak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sabancı Üniversitesi olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni destekleyen öncü çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2023-2028 stratejik plan hedeflerimizin önemli bir bölümünü bu doğrultuda belirledik. Güçlü eğitim programlarımızla, büyüyen ülke ekonomisine katkı sağlayacak yetkin bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz.”
Güçlü bir kampüs üniversitesi: Teknolojik altyapısı, öğrencilerine sunduğu geniş yeşil alan, öğrencilerinin yarısından fazlasının kampüste yaşamalarına olanak tanıyan yurt kapasiteleriyle güçlü bir kampüs üniversitesi olduklarını kaydeden Leblebici, teknolojik altyapı ve araştırma imkanlarını desteklemek üzere gerekli yatırımları düzenli gerçekleştirdiklerini vurguluyor: “Pandemi’de İstanbul Altunizade’de hayata geçirdiğimiz dijital kampüsümüzle de yükseköğretim alanında önemli bir yeniliğe imza atarak öğrencilerimize sunduğumuz fiziki koşulları ileri taşımayı sürdürüyoruz. Bugün Tuzla’daki ve Altunizade’deki kampüslerimizde dünya standartlarında eğitimi öğrencilerimizle buluşturuyoruz.”
“SuCool Kuluçka Merkezimizi açıyoruz”: 2006’da Türkiye’nin ilk teknoloji ticarileştirme ve çekirdek fon şirketi olarak Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan İnovent A.Ş., fikir aşamasındaki girişimci adaylarından hızlı büyüyen start-up’lara, ticari teknolojiler geliştiren akademisyenlerden fon arayan orta büyüklükte işletmelere kadar teknoloji ticarileştirme alanında A’dan Z’ye hizmetler sağlamayı ve projeler yürütmeyi sürdürüyor. Leblebici, Üniversite bünyesinde girişimciliği ve teknoloji gelişme süreçlerini desteklemek üzere yürüttükleri birçok çalışmayı önümüzdeki dönemde de sürdürmeyi hedeflediklerini açıklıyor: “Tuzla Kampüsümüz’de 2023’te hayata geçirdiğimiz SuCool Kuluçka Merkezi binamızı, kendi girişimlerini oluşturmayı amaçlayan öğrenci ve öğretim üyelerimizin kullanımına açıyoruz. Bu çalışmaları desteklemeye yönelik uluslararası bir girişim fonunu da yine 2023’te hayata geçiriyoruz. 

Yorumlar (0)