banner565

banner472

banner458

banner457

Yeni nesil bir üniversite; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye ve Japonya arasında ikili anlaşmayla özel statüde kurulan üniversitede kısa sürede büyük yol kat edildiğini belirterek,  ilk öğrencilerin bir sene sonra eğitime alınacağını açıkladı.

ÜNİVERSİTE 01.12.2023, 00:01 19.12.2023, 11:58
14741
Yeni nesil bir üniversite; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye ekonomisini yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmekte kararlı olduklarını vurgulayarak, “Bakanlık olarak, Türkiye’nin yeni yüzyılının daha da güçlü biçimde sürdürülmesi ve insanlığa hizmet için akademik işbirliklerini her zaman önemsiyoruz” dedi. Yozgatlıgil, Türkiye ve Japonya arasında ikili anlaşmayla özel statüde kurulan üniversitede kısa sürede büyük yol kat edildiğini ve ilk öğrencilerin bir sene sonra eğitime alınacağını söyledi.
Türkiye-Japonya işbirliği: Yozgatlıgil, “Bilim ve teknoloji alanında Türkiye’nin başta savunma sanayi, sağlık ve eğitim alanları olmak üzere Türk ve Japon akademisyenlerin birlikte geliştirdikleri teoriler, projeler ve gerçekleştirdikleri Ar-Ge ile yüksek impact faktörlü dergilerde yapılacak yayınların, ulusal ve uluslararası kongrelerde akademisyenlerin öğrencileri de çalışmalarında olacak şekilde sözlü ve poster bildirilerinin, patentlerin alınacağı, bu alınan patentlerin de Türkiye’deki sanayi bölgelerinde üretime geçirileceği, ürünlerin insanlığın faydasına kullanıma geçtiği çalışmalarında hızla gerçekleşeceğini şimdiden görüyoruz” dedi.
Yeni nesil teknolojiler ve inovasyonlar: Yozgatlıgil, insanlığı ileriye taşıyacak inovasyonların geliştirileceğini, yeni nesil teknolojilerle donatılmış mezunların yetiştirileceğini kaydetti: “Yapılan akademik çalışmalarla Nobel ödülleri alacak akademisyenlerin olacağı, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde üst sıralarda yer almasını beklediğimiz üniversitemizde geliştirilen inovasyonların, ürünlerin sadece Türkiye ve Japonya’da değil tüm dünyada kullanılacağı günleri gururla paylaşacağız.”
Yapay zeka, yapay organlar, nesnelerin interneti, robotik sistemler, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, blockchain, büyük data, sensörlü sistemler, nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler eşliğinde büyük bir değişim içerisinde olduğumuza dikkat çeken Yozgatlıgil, “Üniversitelerde bilgi/ tecrübe üretilirken; sanayide de bunlar üretime dönebilmektedir. Üniversitelerde üretilen varolan halihazırdaki patentlerin sanayiyle buluşması bu anlamda çok mühim olduğu gibi şirketlerin ürünlerinin tasarım ve tekniksel geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılmaktadır” dedi.
Yüksek katmadeğer: Endüstri destekli üniversite araştırmalarının genellikle topluma fayda sağlayan pratik uygulamalara dönüştürüldüğünü aktaran Yozgatlıgil, üniversite-sanayi ortaklıklarının, küresel çapta rekabet avantajını artıran yeni endüstriler de yaratabileceğini vurguladı: “Üniversite laboratuvarları en son teknolojik ekipmanlara, cihazlara sahiptir. Bu altyapı, fakültenin verimliliğine katkıda bulunan araştırmalar yapmayı sağlarken siz değerli iş dünyası için de ürünlerinizin test analiz ve benzeri çalışmaları için yatırım yapmadan sadece hizmet almak suretiyle kullanabileceğiniz sistemlerdir. Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden büyük beklentilerimiz var. Ülkemizin patent sayılarını, ülkemizin ihracat değerlerini artıracak. Girişimci akademisyen ve öğrencileri ile global markalar oluşturacak. Şirketlerimize ve akademi dünyamıza daha da değer kazandıracak. İnovasyonlara imza atacak. Sanayimizle işbirlikleriyle yapılan araştırmalar ve üretilen yüksek katmadeğerli ürünlerin olacağı yeni nesil bir üniversite.”
Yozgatlıgil, sanayi ve teknoloji alanındaki potansiyelin en üst düzeye çıkarılacağını, uluslararası işbirliklerinin daha da güçlendirilmesi, Türkiye’nin zeka ve yeteneklerinin keşfedilip doğru yönlendirilmesiyle birlikte geleceğe daha teknolojik, daha inovatif ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme yolunda her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.

Yorumlar (0)