banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

2024’te ihracat destekleri artacak

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından, İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliği ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (İstanbul Fashion Connection-IFCO) İstanbul’da düzenlendi.

HABER 01.09.2023, 00:00 21.09.2023, 10:13
21985
2024’te ihracat destekleri artacak
banner623

Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat fuarın açılışında, ‘IFCO’ya Bakanlık olarak hem tanıtım hem yüzde 50 katılım hem de alım heyetleri desteği veriyoruz. 26 ülkeden 94 alım heyetini katılımcılarla görüşmek üzere Türkiye’ye getirdik” dedi. 2024’te ihracat desteklerini daha fazla artıracaklarını açıklayan Bakan Bolat, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Daima bu sektörün, bütün üretimin ve yatırımın yanında yer alacağız. Bakanlık olarak ihracat desteklerimizi sonuna kadar sizlerin istifadesine sunacağız” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı  Mustafa Gültepe, “Orta vadede hazır giyimde 40, tekstilde 20 olmak üzere 60 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Üretimde marka kimliğimizle, tasarım gücümüzle, yetişmiş insan kaynağımızla, markalarımızla, bu potansiyele sahibiz. Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle yola devam ediyoruz. 2028 vizyonumuz bu yolculukta ilk büyük sınav olacak” dedi. Gültepe, hazır giyim ve tekstilin, katmadeğerli üretimi, istihdama ve ihracata katkısı ile en kritik sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, iki sektörün toplamda 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu üretim üssü yapmayı hedeflediklerini hatırlattı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün rekabetçiliğini koruyabilmesi için markalaşmadan, tasarımdan, katmadeğerli üretim ve donanımlı insan gücünden taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı: “İHKİB IFCO ile sektörü diri tutuyor.”

AB ile ticarette yeni diyalog dönemi başladı
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat ve Avrupa Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis arasında gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıda, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda işbirliği imkanları ele alındı.
AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2022’de rekor kırarak 200 milyar dolara ulaşmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, ticari ilişkileri daha da ileri taşımanın önemi vurgulandı.
Taraflar, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılması öncesinde, Türkiye ile AB arasında ticaret diyaloğunun güçlendirilmesi için bir yol haritası üzerinde mutabık kaldı.

Mersinli esnaf ve sanatkara yeni finans desteği
Mersin’de esnaf ve sanatkarlara Kovid-19 süreci dahil yoğun desteklerde bulunduklarını anlatan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, esnafın özellikle finansman sıkıntısı çektiğini dile getirerek şunları kaydetti: “Hem Halk Bankası Genel Müdürü hem de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanı Abdülkadir Akgül Bey ile görüştüm. Finansman konusunda desteklerini artırmalarını istedim. İkisi de bana şu müjdeyi vermemi söylediler; ‘Mersin’de esnaf ve sanatkara finansman kanallarımızı açıyoruz. Yarından itibaren 100 milyon liralık bir yeni esnaf sanatkar kredisi tahsis ettik.’ dediler. Bu finansman da 5 yıl vadeli, yıllık sabit değişmeyen sadece yüzde 12.5 faizli ve 6’şar aylık taksitlerle ödemeli çok özel bir finansman paketi.”

‘Temyiz Organı’ işlevselliğini yeniden kazanmalı
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, ‘Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek’ temasıyla yapılan Hindistan Jaipur’da gerçekleştirilen G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı’nda refahın ancak herkesi kapsayacak ortak çabayla yükseltilebileceğini bildirdi.
Dünya Ticaret Örgütü reformuna ilişkin Türkiye’nin kurallara bağlı bir ticaret sisteminin daima destekçisi olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, DTÖ hukuk sisteminin en önemli bileşenlerinden ‘Temyiz Organı’nın bir an evvel işlevselliğini yeniden kazanması gerektiğini, bu konunun Türkiye için öncelikli olduğunu anlattı.
Gerekli politikaların şekillendirilmesinde önemli bir platform olan G20’nin rolüne işaret eden Bakan Bolat, hayata geçirilmesi planlanan politikaların mutlaka kamu-özel sektör işbirliğini de kapsaması gerektiğini bildirdi. Bakan Bolat, G20 temasları kapsamında Umman Sanayi, Ticaret ve Yatırım Teşvik Bakanı Qais Mohammed Al Yousef ile bir araya geldi. Bakan Bolat, “İkili yatırım, ticaret, müteahhitlik hizmetleri, lojistik ve serbest bölgelerde işbirliği konularında atılabilecek adımları değerlendirdik” dedi.
Fransa Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakanı Olivier Becht ile Türkiye ve Fransa arasındaki ikili ticaret ve yatırım konularını ele aldıklarını aktaran Bakan Bolat, 2024 başında JETCO toplantısını Türkiye’de yapmak üzerinde uzlaştıklarını söyledi.
Bakan Bolat, DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala ile DTÖ’nün işleyişine ilişkin gündemdeki konuları ele aldıklarını ifade etti.

Serbest bölge sayısı 24’e çıkıyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ‘Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve OVP Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek’ ana gündemiyle gerçekleştirilen Ağustos olağan toplantısında Bakan Bolat, ihracat süreçlerini dijitalleşme, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma faaliyetleriyle desteklediklerini kaydetti.
İSO özelinde ise Oda tarafından 5 adet tamamlanmış Ur-Ge projesi ile bir adet aktif Ur-Ge projesini desteklediklerini aktaran Bakan Bolat, Bakanlık olarak üretimi ve ihracatı desteklerken yerli üreticileri ithalat kaynaklı zarar ve tehditlere karşı, DTÖ kurallarına uygun şekilde, ticaret politikası savunma araçlarıyla korumayı sürdürdüklerini vurguladı.
Bakan Bolat, “19 adet serbest bölgemiz bulunmakta. Yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesini de hizmete alacağız. Hükümet olarak, ihracatçılarımıza yeni pazarlar açmak için Avrupa Birliği’nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ülkelerle de biz kendi menfaatlerimizi de önceleyerek STA’lar yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Bakan Bolat, geçen yıl uygulamaya konulan Uzak Ülkeler Stratejisi’ne ilave olarak, İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi doğrultusunda ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi ve geleneksel pazarlarda da Türkiye’nin payını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şöyle konuştu: “Orta Vadeli Plan’dan (OVP) en büyük beklentimiz, makro-finansal istikrarımızı güçlendirmek için bir yol haritası ortaya koyması, finansmana erişim sorununda gerçekçi çözümlere zemin hazırlaması ve belki de en önemlisi, mevcut küresel rekabet ortamında sanayici ve ihracatçımızın ihtiyaç duyduğu yapısal reformları içermesidir.”

KOOP-DES başvuru süresi uzatıldı
Ticaret Bakanlığı’nca sürdürülen Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) başvuru süreleri uzatıldı. Türkiye genelinde hibe desteklerinden faydalanmak için tüm il ve ilçeler (Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslâhiye ilçeleri hariç) başvuru 15 Eylül’e kadar yapılabilecek. Ayrıca, depremden yoğun şekilde etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde başvurular 31 Ekim’e kadar alınmaya devam edecek.

Yorumlar (0)