banner565

banner472

banner458

banner457

“2024’te küresel talep hızlanacak, ihracatımız artacak”

Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla Konya’da Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde Bakan Bolat; 2024 ortalarında küresel talebin hızlanacağını düşünüyorum. Bu da ihracata olumlu etki yapacaktır” dedi. 

HABER 01.11.2023, 00:01 27.11.2023, 08:29
24683
“2024’te küresel talep hızlanacak, ihracatımız artacak”

Bakan Bolat; “Gazze’de yaşananlara karşı İslam dünyasının haklı tepkisi ve onların vurdumduymaz çifte standartlı politikaları yeni siyasi gerginliklere yol açmadığı takdirde siyasi ve ekonomi düzleminde çalışma için AB ile ilişki başladı. Ama biz Gümrük Birliği’nin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Hizmet sektörünün önünün açılmasını istiyoruz. Tam üyelik müzakerelerinin hızlandırılacağı ya da başlayacağı gibi bir gelişmeyi yakın vadede beklemiyorum. İsveç protokolü olumlu katkı yapar ama ne kadar yapar göreceğiz” açıklamasını yaptı.
İslam ülkeleriyle son dönemde yapılan serbest ticaret anlaşmaları kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri anlaşmasının yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Bolat, Katar ile STA’nın yılsonuna kadar Meclis’ten onay çıkarsa devreye gireceğini, Suudi Arabistan’ın ise STA yapma niyeti olduğunu vurguladı. Bakan Bolat, Uzak Doğu ülkeleriyle de planları olduğunu, ancak temkinli olduklarını kaydetti.
E-ihracatın artırılmasına ilişkin çok önemli adımlar attıklarını ve toplam ihracat içindeki payını 2028 sonunda yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Bolat şöyle devam etti: “8 Kasım’da Türkiye e-ihracat Zirvesi yapacağız. Zirveyi Ticaret Bakanlığı düzenliyor. Ayrıca Türkiye e-ihracat platformunu hazırladık. Özel sektörün iki çatı kuruluşuyla görüşüyoruz ve ortak şirket kurulumuyla beraber platformu devreye alıp yol gösterici olacağız. Desteklerin içine e-Turquality’yi de aldık.”
Gıda perakendecileriyle görüşmeleri sonunda indirimlerin başladığını daha fazlasının da olmasını istediklerini söyleyen Bakan Bolat, enflasyonu tek haneye düşürme hedefinin olduğunu ve OVP’de 2026 yılında bu hedefe ulaşmanın amaçlandığını kaydetti.
İndirim yapanları Ticaret Bakanlığı web sitesinde yayınladıklarını ifade eden Bakan Bolat; “Vatandaşlar firmaları görebilirler. Bilinçli tüketim yoluyla fiyat indirimlerini sağlayabiliriz. Tüccarlar da kazançlı çıkacaklar. Mobilyacılarla da görüştük ve yılsonuna kadar zam yapmama kararlarını tebliğ ettiler. Tekstil ve konfeksiyondan da aksiyon bekliyoruz“diye konuştu.

“Türkiye günde1.5 milyar dolar ihracatla çok büyük bir ekonomi”
Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar; “Türkiye artık günde 1.5 milyar dolar ihracat yapan çok büyük bir ekonomi haline geldi. Dolayısıyla 2024 için de bundan sonrası için de bundan öncesinde olduğu gibi ihracat Türkiye’nin en önemli kalemlerinden birisini oluşturmaya devam edecek” diye konuştu.
Ağar, geçtiğimiz yıl 254.2 milyar dolar olan ihracat rakamımızın, bu sene sonunda 255 milyar dolar olmasının hedeflendiğini ifade etti.
Sözlerine Konya genelinde devam eden Ağar; “2022 yılında 3.3 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Konya’nın bu sene Ocak-Eylül döneminde 2.4 milyar dolarlık ihracatı var. Konya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 230’lar civarında. Konya gibi diğer şehirler de dış ticaret fazlası vermeli ve Türkiye de dış ticaret fazlası veren bir ülke haline gelmeli. Konya’da 2002 yılında 519 tane ihracatçı firma varken, bugün bu sayı 3 bin 609’a yükseldi; 125 ülkeye ihracat yaparken, bugün 185 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Dolayısıyla bu yönde Konya ilimize tebriklerimizi sunuyoruz” açıklamasını yaptı.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, şöyle konuştu: “Biz 2001 yılında Türkiye ihracatının 1000’de üçünü yapıyorduk, bugün yüzde 1,7’sini yapmaya başladık. Dışarıdan bakıldığında en büyük yargı şudur ki ihracatımızın tarım ve gıda ürünlerinde olduğu düşünülür. Ancak Konya’nın ihracatının yüzde 32’si makine ve aksamlarıdır, ikinci önemli kalem yüzde 18 ile otomotiv yedek parçadır. Bu kapsamda 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Anadolu’ya inanılması, yatırım yapılması, bizleri bu noktaya getirdi.”
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, geçen yıl bir açılım daha yaptıklarını KOBİ’ler uygun bir danışman firma ile çalışırlarsa bu alanı da kolaylaştırdıklarını, ihracatçılar konsorsiyum kurmak isterlerse de güçlü bir destek verdiklerini ifade etti.
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşmeleri neredeyse tamamlanma noktasına gelen 3 milyar dolarlık kaynağın da Eximbank üzerinden geleceğini, 2024’ün ihracatçının finansmana erişimi için çok daha iyi bir yıl olacağını ifade etti.
İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ihracatçı KOBİ’lerin ne kadar önemli olduğuna işaret ederek, kefaletlerle ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı, maliyetini azaltmayı, sürdürülebilir kılmayı hedeflediklerini vurguladı.

Yorumlar (0)