banner565

banner472

banner458

banner457

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. 8 Mart 1857’de ABD’deki bir tekstil fabrikasında 40 bin kadın işçinin ‘daha iyi çalışma koşulları’ için başlattıkları grevde, polisin fabrikaya kilitlediği kadın işçilerden 129’u içeride çıkan yangında can verdi. O kadınların anısına 8 Mart, önce Dünya Kadınlar Günü, sonra Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başladı, son olarak 1977’de BM, 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmasını kabul etti.

HABER 01.04.2023, 00:01 26.04.2023, 09:22
21871
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Deprem bölgesindeki kadın üreticilere Halkbank’tan destek
Halkbank, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen depremler sonrasında bölgede faaliyet gösteren kadın kooperatifleri ve kadın girişimcilere yönelik finansal destek paketi oluşturdu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıklanan destek paketinde; Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi ve KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi yer alıyor.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi ile depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde faaliyet gösteren 143 kadın kooperatifine işletme harcamalarında kullanılmak üzere üst limiti 50 bin TL olan sıfır faizli kredi verileceğini açıkladı. Kredi, bir yıl geri ödemesiz dönem olmak üzere; toplam 36 aya yayılan vadede ve aylık eşit taksitle geri ödenebilecek. Depremzede kadın girişimciler için oluşturulan KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi ise; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayacak. Kadın girişimciler, KGF teminatlı olarak bir yıl geri ödemesiz; toplam 36 ay vadeli işletme kredisinden ve toplam 60 ay vadeli yatırım kredisinden yararlanabilecek.

Kadınlar için yollarda
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirak şirketleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde deprem bölgesindeki kadınları unutmayarak dayanışma gösterdiler. Samandağ ve Hatay merkezde kurulan İBB Kadın çadırlarında kadınlara yönelik psikolojik ve sosyal destek, sağlık ve anne bebek danışmanlığı gibi konularda hizmet sunulurken; kadınların ihtiyaçları için kırsal alanlara da gidecek olan Mor Otobüs ile şampuan, hijyenik ped, diş fırçası gibi en temel ihtiyaçların bulunduğu on binlerce hijyen paketinin dağıtımı gerçekleştirildi. İBB, Mor Otobüs’ün dışında toplamda 8 araçla Hatay’ın 5 farklı ilçesi olan; Erzin, Hassa, Arsuz, Altınözü ve İskenderun’un köylerine hijyen paketi dağıtımına devam ediyor. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile imzalanan mutabakat metni ile Mor Yerleşkeler kuruldu. Şiddetten arınmış güvenli alanlar olan Mor noktalarda; her yaş grubuna yönelik psikososyal destek sağlanıyor. Mor Otobüs’le İBB Kadın çadırlarına giden İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Enif Yavuz Dipşar, kadın meslek elemanlarıyla beraber geldiklerini, bir kadın dayanışması örneğini göstermek ve bunu Hatay’da yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

2023 Kadın-Erkek Eşitliği Proje çağrısı
Fransa, depremin ilk gününden itibaren bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edilmesi ve özellikle de Adıyaman Gölbaşı’na sahra hastanesinin konuşlandırılması yoluyla Türk halkının yanında yer aldı. Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği, STK’na yönelik geleneksel kadın-erkek eşitliği projeleri çağrısı vesilesiyle ve bir dayanışma göstergesi olarak, bu yıl doğrudan etkilenen kadınlara yardım etmeyi amaçlayan bir veya daha fazla proje seçecek.
Yapılan açıklamada 2023 ‘kadın-erkek eşitliği’ proje çağrısı için Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği çalışan kuruluşlara desteğini yinelediği ifade ediliyor. Buna göre; sübvansiyonun toplam tutarı 36.000 Euro. Proje başına 12.000 Euro’ya kadar sübvansiyon sağlanacak. 3-6 proje seçilecek. Dosyanın son teslim tarihi: 15 Nisan 2023.

8 pilot ilde kadınlara eğitim verilecek
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) tarafından eğitim ve istihdamın dışında kalan genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme getirmek, çözümler üretmek üzere hazırlanan ‘Anadolu Kadınları Haklarını Konuşuyor’ Projesi’nin ‘Eğitici Eğitimleri’ tamamlandı. GİFED bünyesindeki 8 farklı ilden, 8 dernek üyesi 24 iş kadını 5 gün eğitim aldı.  Eğitimci kadınlar Kasım’a kadar bu eğitimleri kendi şehirlerindeki ne iş ne de eğitim hayatında yer alan NEET (ne istihdamda ne eğitimde olmama) kadınlara verecekler. GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, 6 milyon civarında NEET gençliği olduğunu bunun 4 milyonunu genç kadınların oluşturduğunu söyledi.

‘Umut Dolu Yarınlara’ destek oluyor
Kütahya Porselen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ithafen gerçekleştirdiği kampanya kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ burs projesine katkı sağlıyor. Online alışverişlerde geçerli olacak kampanya kapsamında, internet sitesindeki ilgili kategoriden yapılacak alışverişlerden elde edilecek gelirin tamamı bağışlanacak.

“Kadın çalışan oranı yüzde 50’yi aştı”
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bankacılık sektöründe kadın istihdamının önemine değinerek bu alandaki güncel verileri paylaştı. Çakar, “Bankacılık sektörü çalışanlarının demografik yapısını yakından takip ediyoruz. 1963 yılında yüzde 27 olan kadın çalışan oranı 2022 Eylül sonu itibarıyla yüzde 50’yi aştı. Birliğimiz’de de sektöre benzer bir demografik yapı var. Çalışanlarımızın yüzde 52’si kadın” diye konuştu.

PentiPembe Destek Hareketi’ni başlattı
Penti, başlattığı uzun soluklu projesi ‘Pembe Destek Hareketi’yle atacağı her adımı kadınlara adıyor. Penti Pembe Destek Hareketi, deprem bölgesi başta olmak üzere kadın ve çocukların eşit şartlarda barınma, güvenlik, eğitim, temel ihtiyaç ve hijyen malzemelerine erişim olanaklarını sağlamak adına hareket ediyor. Hareket ilk etapta, dernek ve STK’larla görüşerek kadınların giyinme, barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılama ve finansal destek sağlıyor.

Bizimköy’ün üreten kadınları unutulmadı
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) dünyaya örnek ödüllü sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar unutulmadı. Merkezin Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar, merkezde dünyaca ünlü markalara tekstil üretimi yapan Metraco A.Ş. firmasının Genel Müdür Yardımcısı Begüm Okcu, Metraco A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mürşide Okcu ve Dr. Kazım Ahmet Zorlu, üretim alanlarındaki kadın çalışanların gününü kutlayarak çiçek takdim etti. Okçu, kadınların ülkemizin geleceğine büyük katkı sunduğunu söyledi.

İş Bankası’ndan kadının güçlenmesine destek
Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan ve 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (GEI) yer alan İş Bankası, yayımladığı ‘Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ ile kadın işletmecilere 5 yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman sağlayacağını taahhüt etti.İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı stratejilerin oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Yorumlar (0)