banner565

banner472

banner458

banner457

AB’ye ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleme’ çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yakın vadede AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

HABER 01.08.2023, 00:01 24.08.2023, 09:25
14814
AB’ye ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleme’ çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen ‘Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek’ başlıklı panelde konuştu. Neue Zürcher Zeitung muhabiri Ivo Mijnssen’in moderatörlüğünde düzenlenen panele, Singapur Devlet Bakanı Sinn Ann, Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Başkanı Borge Brende, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya Yönelik Yardımlar ve Yeniden İnşadan Sorumlu Özel Temsilcisi Pierre Heilbronn katıldı.
Bakan Mehmet Şimşek, “Bence bugünün bağlamında, Türkiye’nin Avrupa’nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar sizin (AB) de Türkiye’ye ihtiyacınız var. AB ve Türkiye küresel ortak değerlere sahip. Bu nedenle Türkiye, AB ile sıkı ilişki içinde olmak istiyor. Türkiye, önde gelen en güçlü NATO üyelerinden biri ve güvenilir bir ülke olmuştur. Türkiye, Batı’nın güvenliği için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle uzun vadeli güvenlik, Avrupa Birliği enerjisi gibi alanlarda birçok yönden çözümün bir parçası olabiliriz. Yenilenebilir enerjiden yeşil enerjiye geçiş için çok zorlayıcı bir durum olduğunu biliyorum” açıklamasını yaptı.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin geleneksel enerji sahaları ve yeşil enerji açısından önemli bir coğrafyada yer aldığına dikkati çekerek, “Türkiye yine enerji arz güvenliğinde kilit bir ortak olmaya devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu. “Biz üzerimize düşeni yapmak istiyoruz ve AB entegrasyon sürecini sağlamak istiyoruz” diyen Bakan Şimşek, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin hem birlik hem de Türkiye için son derece faydalı olacağına inandığını söyledi.
Bakan Şimşek, yakın vadede de AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Birkaç sene önce Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Sonucunda bunun AB’ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı. Ağacın alçaktaki dallarındaki meyvelerinden (yakın vadeli hedeflerden) başlayarak yeniden görüşebiliriz” diye konuştu. Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri açısından önemli rolü olduğunu vurgulayan Şimşek, şunu ifade etti: “Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi meselesine bakınca açıkça görülüyor ki Türkiye en güçlü adaylardan biri.”

“Türkiye BAE ile ticarete açık”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan Körfez turu kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından hayata geçirilmesi planlanan iş forumlarının üçüncüsünde Bakan Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki bağları daha da güçlendirmek için yaklaşık 50.7 milyar dolar değerinde, çok sayıda mutabakat zaptı ve stratejik anlaşmalar imzalandığını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da katıldığı Abu Dabi’deki BAE-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Bakan Şimşek, Eylül’de Orta Vadeli Ekonomik Program’la birlikte yapısal reform gündemini de açıklamayı planladıklarını kaydetti: “Türkiye’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna ve hükümetimizin makroekonomik zorlukların üstesinden gelme vaadinin bu potansiyeli açığa çıkaracağına inanıyoruz. Bu sebeple de bu başarı öyküsünün bir parçası olmanızı istiyoruz. BAE’li meslektaşlarımızın programımıza inandığını duymak cesaret verici. Bu zirveye hazırlanmak için çok yakın çalıştık. Öncelikli sektörler ile karşılıklı yarar sunan yatırım fırsatlarını halihazırda belirledik. Hazine ve Maliye Bakanı olarak Türkiye’nin ticarete açık olduğunu bilmenizi isterim. Türkiye’de iş yaparken yardımcı olabileceğimiz her konuda kapımız hepinize açık.”

Yorumlar (0)