banner565

banner472

Bakan Mehmet Fatih Kacır: “Uzayda bizde varız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve işbirliği namına, Türkiye olarak, “Uzayda biz de varız!” diyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken artık uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor, uzayın tüm insanlığa fayda sağlayacak şekilde kullanılması için daha fazla işbirliği gerçekleştiriyoruz” dedi. 

HABER 01.10.2023, 00:00 25.10.2023, 09:27
21366
Bakan Mehmet Fatih Kacır: “Uzayda bizde varız”

Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM ve Bursa Business School organizasyonuyla 70’ten fazla astronot ve kozmonot Bursa’da buluştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle hayata geçirilen GUHEM, Uzay Kaşifleri Derneği’nin (Association of Space Explorers-ASE), Bursa’da düzenlediği Planetary Congress’e evsahipliği yaptı. Kongre’de 5 gün boyunca uzayda yaptıkları çalışmalarla adını duyurmuş astronot ve kozmonotlar uzay farkındalığını artırmak için çalışmalarda bulundu.
Açılışa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, ASE Başkanı Reinhold Ewald ile BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve işbirliği namına, Türkiye olarak, “Uzayda biz de varız!” diyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken artık uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor, uzayın tüm insanlığa fayda sağlayacak şekilde kullanılması için daha fazla işbirliği gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere, 2018’de Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduklarını, Milli Uzay Programı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021’de tüm dünyayla paylaştığını anımsatan Bakan Kacır, “2030’a kadar gerçekleştirmeyi planladığımız 10 hedefimiz var. Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında, ülkemizin insanlı ilk uzay görevini tasarladık. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk Türk uzay yolcumuz, tıptan malzeme bilimine kadar 13 farklı bilimsel deneyi icra edecek. Eğitimleri devam eden ilk Türk uzay yolcularımız bu programda bizlerle birlikteler” dedi.
Uzay ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacak: İki aşamalı Ay Araştırma Programı, yerli ve milli yer gözlem uydumuz İMECE hakkında bilgiler veren Kacır, yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A önümüzdeki yıl devreye alındığında, Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacağını, uzay girişimlerine evsahipliği yapacak Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni önümüzdeki dönemde Ankara’da kuracaklarını açıkladı.

Sanayi ve teknoloji işbirlikleri görüşüldü
Birleşik Krallık Başbakan Özel Ticaret Temsilcisi Lord John Hutton ve beraberindeki heyet Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı ziyaret ederek, Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda iki ülkenin ticaret hacminin artırılmasıyla sanayi ve teknoloji alanında işbirliğinin geliştirilmesi için potansiyel alanlar ele alındı. Görüşmede, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki köklü ilişkiler ve başta NATO olmak üzere, iki ülkenin birlikte yer aldığı uluslararası örgütler içerisindeki işbirliğinin önemi vurgulandı. Bakan Yardımcısı Yozgatlıgil, Türkiye’nin otomotiv, yenilenebilir enerji, dijital dönüşüm ve Ar-Ge konusundaki yatırımlarını anlatarak, geleceğe dair planları aktardı.

ABD’li yatırımcıların da dikkatini çekiyor
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye), Türkiye’de yetişen ve daha sonra yönetici rollerinde görev alan ‘1.000 Global Türk’ün yetenek haritasının ortaya konulduğu ‘Global Turks par Excellence’ projesinin uluslararası tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Citibank işbirliğinde Citi’nin New York’taki genel merkezinde düzenlenen etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Citi Kamu Sektörü Global Başkanı Julie Monaco ve AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun yanı sıra iş dünyası temsilcileri katıldı.
AmCham Türkiye’nin, ülkenin ekonomik büyümesini destekleme, Türkiye ile ABD’nin ticari ve ekonomik bağlarının geliştirilmesi konusunda önemli bir rol oynadığına işaret eden Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üretim ve inovasyon merkezi rolünü güçlendirdikleri Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek birçok stratejik ve kritik projeyi hayata geçirdiklerini söyledi: “’Türkiye Yüzyılı’nı inşa ettiğimiz bu dönemde ülkemizin teknolojik kapasitesini yükselteceğiz ve Togg gibi paradigma değişimlerine odaklanacağız. Türkiye’yi, bataryalardan uçan akıllı arabalara, akıllı tıbbi cihazlardan yeni nesil uydu girişimlerine kadar yenilikçi ve çığır açıcı teknolojiler için küresel bir merkez olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Milletimizin kritik teknolojilerde üretme ve yenilik yapma yeteneğini güçlendireceğiz.”
Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladıklarını anımsatan Kacır, OVP’de ülkenin makroekonomik ve finansal istikrarını artıracak adımların yer aldığını, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için ikiz dönüşümlerin ve yüksek teknoloji odaklı üretimin öneminin de vurgulandığını kaydetti: “Katmadeğerli üretim ve girişimciliğin adresi Türkiye olacak. Türkiye’nin potansiyelini temsil eden Global Turks projesi, ülkemizin  beşeri sermayesini güçlendirmek adına gelecek dönemde hayata geçirilecek yeni projelerin ipuçlarını da veriyor.”

Güney Koreli yatırımcılara seslendi
Bakan Kacır, Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin biraraya geldiği 24. Dünya Bilgi Forumu’nda, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine duyduğu güven ve güçlü yatırım ortamı sayesinde Türkiye’nin, otomotiv sektöründe önemli bir üretim üssü haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin 31.5 milyar dolara ulaşan otomotiv ihracatı, mobilite ekosistemi, batarya üretimi, elektrikli otobüs üretim ekosistemi, mobilite araç ve teknolojileri stratejisi, akıllı ulaşım sistemleri ve çevreci yaklaşımları hakkında bilgiler veren Kacır, yabancı yatırımlara şöyle seslendi: “Türkiye, sağlam finansal altyapısı, elverişli makroekonomik koşulları ve geniş mobilite ekosistemi sayesinde en güvenli ve en karlı destinasyonlardan biri olmaya devam ediyor. Türkiye’ye yatırım yapan herkes kazandı ve kazanmaya devam edecek, bundan emin olabilirsiniz. İhtiyacınız olan desteği size sağlamak için durmaksızın çalışıyoruz. Gelin birlikte çalışalım ve kazanalım.”

Türk öğrenciler olimpiyatlardan madalyalarla döndü
Türk öğrenciler, Uluslararası Astronomi ve Astrofizik Olimpiyatı’nda (IOAA 2023) 1 gümüş, 3 bronz madalya; Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda da 1 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Bakan Mehmet Fatih Kacır, “TÜBİTAK BİDEB bünyesinde yürütülen 2202 Bilim Olimpiyatları programı kapsamında Astronomi ve Astrofizik dalında ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek üzere yetiştirilen genç bilim insanlarımız katıldıkları olimpiyatta bayrağımızı gururla dalgalandırdı. TÜBİTAK olarak ilk kez katıldığımız olimpiyatta, Tuna Tülümen Gümüş Madalya, Egemen Sarıtekin, Mehmet Öztürk ve Yiğit Karaca Bronz Madalya, Kaan Üstün Mansiyon Ödülü kazandı. 89 ülkeden 355 öğrencinin katıldığı 35. Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda Fatih Solak Gümüş Madalya, Cengiz Eray Aslan, Çağan Ahmet Yanmaz ve Berke İnan Tol’un Bronz Madalya kazandı.”

Yorumlar (0)