banner565

banner472

banner458

banner457

“Biz birlikte güçlüyüz”

Teknolojide Kadın Derneği olarak; gençlerin ve özellikle de kadınların teknoloji sektörüne kazandırılmasını ve sürece dahil olmaları yönündeki motivasyonlarını kazanmaları için çalışmalarımızı sürdürmekte, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. ‘Yapay Zeka Eğitim Projesi’ ile yapay zekada geleceğin kadın liderlerini yaratmayı hedefliyoruz.

HABER 01.12.2021, 00:20 26.12.2021, 21:29
21045
“Biz birlikte güçlüyüz”

Zehra Öney
Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı


Dijital kanallarda hayatımıza katılan pek çok yeni ürün ve servis ile birlikte, içerik tüketimi hızla artmış durumda. Ancak dönüşen teknolojinin değişim alanlarında; vasıflı, uzman ve yetkin insan kaynağında eksiklikler ve kadın erkek oranında çeşitsizlik hakim. Forbes’in paylaştığı 2020 verilerine göre bilim ve mühendislik alanlarında işgücünün sadece yüzde %28’ini kadınlar oluşturuyor. Bu oran, söz konusu alanlarda üniversite diploması alan kadın sayısı göz önüne alındığında oldukça düşük. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda gösterilen verilere göre Yapay Zeka profesyonellerinin sadece %26’sı kadın. Deloitte’in Türkiye özelinde, ‘Teknoloji Kapsamında Kadın’ başlığı ile hazırladığı son rapora göre ise kadın istihdamının sadece %7’si ‘Bilgi Teknolojileri’ alanında.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu 2020 raporuna baktığımızda mevcut ilerleme hızına bağlı olarak küresel cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının neredeyse 100 yıl alacağını görmekteyiz. Ekonomik alandaki eşitlik için gereken süre ise 200 yıl. Trustradius’un 2020 Teknolojideki Kadınlar Raporu’nda kadınların %60’ı şirketlerinin liderlik ve yönetici kadrosunda yer bulma şanslarını maksimum %25 ihtimal olarak görmekteler.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bu yıl açıklamış olduğu ulusal yapay zeka stratejilerini incelersek; özellikle küresel GSYİH’mızın, yapay zeka ekonomimizi güçlendirdiğimizde %14 oranında arttığını görebiliriz. Bunun da rakamsal olarak 170 milyar dolarlık bir çap oluşturduğunu düşündüğümüzde; kadınların yapay zeka teknolojisinde üretime katılımlarını sağlamak ve onları istihdama kazandırmak, kendimize koyduğumuz en önemli hedeflerden bir tanesi olmalı.

Biz de Teknolojide Kadın Derneği olarak; kuruluşumuz itibariyle; start-up seviyesindeki birçok derneğe kıyasla; hızlı, odaklı ve disiplinli çalışma prensibi ile birbirinden başarılı projelere imza atmaya başladık. Bu noktada gençlerin ve özellikle de kadınların teknoloji sektörüne kazandırılmasını ve sürece dahil olmaları yönündeki motivasyonlarını kazanmaları için çalışmalarımızı sürdürmekte, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız.
Dernek olarak ilk odağımız olan ‘eğitim’ noktasında çok önemli çalışmalar yürütmekte, projeler gerçekleştirmekteyiz. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işbirliği ile düzenlediğimiz bir diğer eğitim programımız Genç Dönüşüm Akademisi’nde ise iki dönemi tamamladık.

Bir diğer önemli projemiz olan ‘Yapay Zeka Eğitim Projesi’ kapsamında, kadınları önceliklendirerek, dünyanın en güçlü çevrimiçi eğitim kurumlarından olan Udacity ile yapay zeka başarısı için ihtiyaç duyulan temelleri attık. Bu program kapsamında şu anda aktif olarak çalışan 30 kadın yönetici ve 32 yeni mezun genç kadın eğitim almaya başladılar. Süreç sonunda tüm katılımcılarımıza uluslararası geçerliliğe sahip Nanodegree Sertifikalarını vererek ve 32 yeni mezun öğrencimizin istihdamını gerçekleştirerek, yapay zekada geleceğin kadın liderlerini yaratmayı hedefliyoruz.
Teknolojide Kadın Derneği olarak geleceğin olumlu, güçlü ve sürdürülebilir bir dünya olması için üzerimize düşen görevler olduğunu biliyoruz.

Kariyer yapan, ilerleyen gençlerimizi bu konuda güçlendirerek uzmanlaştırırken, biz de dernek olarak onların sürecini kolaylaştıracak her türlü imkânı kendilerine sunuyoruz. Aldığımız sonuçlar çok olumlu, gençlerimiz aldıkları eğitim sonrası bizim desteğimizle istihdam edildikleri işlerde başarı ile çalışırken, diğer tarafta kendi girişimlerini hayata geçirmelerinin olumlu sonuçlarının haklı mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz, çalışmalarımızı bu enerji ve motivasyonla devam ettiriyoruz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz.

Yorumlar (0)