banner565

banner472

banner458

banner457

Çip üretim tesisi yatırımı

Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve ‘IDEA Incubation’ Kuluçka Merkezi, Kocaeli’de açıldı. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen açılışta Bakan Varank, çip endüstrisinin küresel pazar büyüklüğünün 600 milyar dolara ulaştığını aktararak, bugün evlerde bulunan hemen her cihazda bir çip yer aldığını, ortalama bir otomobilde 1000’den fazla çip bulunduğunu dile getirdi. 2030’a kadar çip pazarı büyüklüğünün 1.5 trilyon dolara yaklaşacağına işaret eden Varank, burada pazar payından daha önemli hususların da olduğuna dikkati çekti.

HABER 01.05.2023, 00:01 24.05.2023, 09:17
19712
Çip üretim tesisi yatırımı

Bakan Varank, savunma sanayinin ihtiyacı olan bu fotodedektör çiplerinin, kilogram başına ihracat değerinin 388 bin dolar olduğuna işaret ederek, burada büyük bir katmadeğer olduğunu, ülke için büyük fırsatlar bulunduğunu kaydederek, çip üretim hattının kurulabilmesi için gerekli olan ve 30 milyon doları bulan makine ve ekipmanların, Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından temin edileceğini bildirdi. TÜBİTAK BİLGEM’in ise temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacağını aktaran Bakan Varank, “Makine ekipmanların Gebze Kampüsü’ne getirilmesinden sonra 12 ay içerisinde Türkiye’de ilk defa 65 nanometre çipleri üretmeye başlayacağız” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmad Hasnah, çip üretim yatırımıyla ilgili protokolü imzaladı. Programa, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katıldı.

Yorumlar (0)