banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD ile hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır”

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği ve Yuvarlak Masa Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile ticaret hacminde yakalanan artış eğiliminin memnuniyet verici olsa da 100 milyar doları yakalamayı hedeflediklerini açıkladı: “Amerika ile ilişkilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomik alandaki işbirliğimizi de çeşitlendirmeliyiz.”

HABER 01.10.2023, 00:00 25.10.2023, 09:27
21563
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD ile hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır”
banner637

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği ve Yuvarlak Masa Toplantısı, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BM Nezdinde Büyükelçimiz Sedat Önal, T.C. Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan ve Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun katılımlarıyla DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın evsahipliğinde 20 Eylül 2023’te, New York’ta gerçekleştirildi.
Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle birlikte dünyanın önde gelen ABD’li yatırımcı şirketlerin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 180’e yakın konuğun katıldığı Gala Yemeği’nde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekilerek işbirliği çağrısında bulunuldu.

“Ekonomik alandaki işbirliğimizi çeşitlendirmeliyiz”
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İki ülke arasında, yeni ve çığır açan teknolojilerden kritik sektörlere, inovasyondan imalata, yapay zekâdan siber güvenliğe büyük bir potansiyel bulunduğunu görüyoruz. Amerika ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. İkili ticaret hacmimiz son 10 yılda 1.5 katına çıktı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke oldu. 2022 yılı sonu itibarıyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15’in üzerinde artışla 32 milyar doları geçti” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ticaret hacminde yakalanan bu artış eğiliminin memnuniyet verici olduğunu belirtti: “Ancak hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır. Bunun için karşılıklı olarak gayretlerimizi artırmamız gerekiyor. Bu bağlamda sizlerden beklentimiz yüksektir. Amerika ile ilişkilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomik alandaki işbirliğimizi de çeşitlendirmeliyiz. ABD ile çelik ve alüminyum sektöründeki ilave gümrük vergileri gibi tek taraflı uygulamalardan kaynaklanan sorunları aşmayı ümit ediyoruz. Aynı şekilde savunma sanayii alanındaki işbirliğimizin geliştirilmesinin önüne çıkarılan engellerin de bir an evvel ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Bölgesinin istikrar abidesi olan Türkiye’nin jeopolitik öneminin ve ekonomide sunduğu fırsatların buralarda tanıtılmasında sizlere de önemli görevler düşüyor. Türkiye-Amerika ilişkilerinin ilerletilmesi için özel sektörün, siz değerli iş dünyasının ve iş konseylerinin çabalarını her zaman takdirle karşılıyoruz. Bu alandaki gayretlerinizin artarak sürmesini temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizin yanı sıra büyükelçiliklerimizin, konsolosluklarımızın, ticaret müşavirliklerimizin ve devletimizin tüm kurumlarının sizlere her türlü desteği vermeye hazır olduğunu tekrar ifade ediyorum.”

“ABD’li yatırımcı şirketlere göre, Türkiye bir üretim ve ihracat üssü”
T.C. Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sayısının 2002’de 6 bin civarındayken bugün 80 bini aştığını kaydetti: “Bu noktada ABD’li şirketlerin ülkemize son 20 yılda göstermiş olduğu ilgi özellikle dikkat çekicidir. ABD’li yatırımcı firmalar, Türkiye’yi bir üretim ve ihracat üssü olarak konumlandırmış ve Türkiye’mize 14.5 milyar dolarlık yatırım yapmışlardır. Bu minvalde Hollanda’dan sonra en büyük dış yatırımcı ülke olan ABD’li firmalardan 2 bin firma Türkiye’de 110 bin kişilik istihdam sağlamıştır.”
Bakan Bolat, dijital ve yeşil dönüşüme dönük yatırım alanları dahil olmak üzere Türkiye’nin jeostratejik konumu, gelişmiş üretim kabiliyetleri, uluslararası serbest ticaret ağları, donanımlı ve vasıflı işgücüyle çok uluslu şirketler için tedarik zinciri ve tedarik kanallarını çeşitlendirme anlamında güçlü bir ortak olduğunu söyledi: “Türkiye’nin ticaret ve yatırımlarda temel vizyonu, dijital ve yeşil dönüşümü tamamlayarak, rekabet gücü yüksek bir üretim ve ticaret üssü haline gelmektir. Bu anlamda ABD’li yatırımcıları da önemli bir ortak olarak görüyoruz.”
Türkiye-ABD ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da ileri seviyelere taşınmasının önemine dikkat çeken Bolat, temel hedefin iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması olduğunu anımsattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’de yatırım yapan, istihdam oluşturan, ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan uluslararası şirketlere daima destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini aktaran Bolat, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin geçmişi ve ülkelerin potansiyeli dikkate alındığında içinde bulunulan dönemi iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri her alanda daha da geliştirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.
Verimli görüşmeler yapıldı: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “19 Eylül’de 13. Türkiye Yatırım Konferansımızı Goldman Sachs evsahipliğinde, T.C. Ticaret Bakanımız Prof.Dr Ömer Bolat, T.C. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, 120’si Amerikalı 200 katılımcıyla çok güzel bir program gerçekleştirdik. Programımızda sunumların ardından 2.5 saat karşılıklı görüşmeler devam etti. Bu süre de görüşmenin verimliliğini gösteriyor.  Bundan sonraki sene de aynı format içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“2 ülke iş dünyasına aktif ve müttefik bir karşı kanat yapılanmasını kazandırıyoruz”: DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Türkiye pazarı, yetenekli işgücü ve stratejik konumuyla 2.000’den fazla Amerikan şirketine evsahipliği yapıyor. Küresel boyutlara ulaşmış Türk girişimciliği, dekakornları ve Nasdaq’a kote edilen teknoloji şirketleriyle büyük bir başarı öyküsü ortaya koyuyor. İş dünyası temsilcileri olarak, girilen bu süreci hızlandırmak için üzerimize düşen her türlü çabayı sarf etmeye hazırız. Siyasi alanda hangi meseleler yaşanırsa yaşansın, görüyoruz ki karşılıklı ticaretimiz bunlardan etkilenmeden istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. 100 milyar dolarlık ticaret hedefi uzak bir hedef değil. Bütün proje ve çalışmalarımızla bu hedefe yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz. Türk-Amerikan ilişkilerine değerli desteğini vermekten hiçbir zaman çekinmeyen, kıymetli dostumuz General Jim Jones ile bu akşam burada, bu işbirliğini sizlerin huzurunda bir üst boyuta taşıyarak kurumsallaştıracağımızın da müjdesini vermek isterim. İki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerine yön verecek aktif ve müttefik bir karşı kanat yapılanmasını iki ülke iş dünyasına artık kazandırıyoruz.”

DEİK/TAİK ile ATBR işbirliği anlaşması
Yuvarlak Masa Toplantısında, DEİK/TAİK ile American Turkish Business Roundtable (ATBR) ile işbirliği anlaşması imzalandı. 13. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği ve Yuvarlak Masa Toplantısı’na, Boeing, Borusan, Çalık Holding, Eczacbaşı, Fiba, Hepsiburada, Kibar Holding, Koç Holding, Kontrolmatik Technologies, Meta, Sabancı, TAV, TEB Holding, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom sponsor oldu.

Yorumlar (0)