banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız”

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Afrika’daki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 10 milyar doları aştı. Yapacağımız işler ve alacağımız kararlar ile Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız” dedi.

HABER 01.11.2023, 00:00 27.11.2023, 08:24
25231
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız”

T.C. Ticaret Bakanlığı evsahipliğinde, Afrika Birliği işbirliğiyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (IV. TABEF) kapanış töreni T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Komorlar Birliği Devlet Başkanı ve Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Azali Assoumani, T.C. Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Afrika Birliği Komisyonu (AfB) Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi ve Madencilikten Sorumlu Komiseri Büyükelçi Albert Muchanga, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Afrika İş Konseyi Başkanı Dr. Amany Asfour, Türkiye ile Afrika ülkelerinin ekonomi ve iş dünyası temsilcilerinden 4 bine yakın temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.

“Doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 10 milyar doları aştı”
Forum’un kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Afrika’daki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 10 milyar doları aştı. Yapacağımız işler ve alacağımız kararlar ile Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız” dedi.
Afrika kıtasının küresel sistemde hak ettiği yeri alması için gereken her türlü katkıyı sağlayacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Kıtayla 2003’te 5.4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yılsonu itibarıyla 41 milyar dolara yaklaştı. Afrika’daki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 10 milyar doları aştı. Firmalarımız, enerjiden inşaata, tarımdan beyaz eşya ve gıdaya kadar farklı alanlarda iş yaparak Afrika’nın alt ve üstyapı eksikliklerinin giderilmesinde çok önemli vazifeler üstleniyor. Şirketlerimiz, işgücü ihtiyaçlarının büyük bölümünü yerelden karşılayarak Afrika ülkelerinde istihdama ve üretime katkı sağlıyorlar” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendiği projelerin toplam değeri 85.5 milyar doları geçti. Ziyaretlerimizde, Türk şirketlerinin Afrikalı ortaklarıyla beraber inşa ettikleri yollara, stadyumlara, havalimanlarına, fabrikalara rastlıyoruz. Afrika’daki büyükelçilik sayısını 44’e çıkardık. Ankara’da 38 Afrika ülkesinin büyükelçisine evsahipliği yapmaktan ayrıca gurur duyuyoruz. Ticaret müşavirliklerimizin sayısı yakında 31’e ulaşacak. Toplam 48 Afrika ülkesiyle İş Konseyleri kurduk. Ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmamız olan ülke sayısı 48’i buldu. Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması olan ülke sayısı 32’ye çıktı. Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının ticaret ve yatırımlar bakımından önemli fırsatlar doğuracağını değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı.

“Afrika’yı umut kıtası haline getirmeli, bunun için birlikte hareket etmeliyiz”
Başkan Assoumani; “Afrika ile ortaklığın başlamasından bu yana Türkiye bu fırsatları her zaman en doğru şekilde değerlendirdi. Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle 2024’teki ticaret hacminin 75 milyar dolara ulaşmasını bekliyor ve Türkiye’nin bu konudaki desteklerini görmekten mutluluk duyuyoruz. Afrika’nın altyapı ve enerji alanında çok büyük yatırımlara ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Kıtadaki özel sektöre kendi tecrübelerini aktarma konusunda Türkiye’ye güveniyoruz” dedi.

“Afrika’nın geleceğini Afrikalıların belirleyeceği yaklaşımını destekliyoruz”
Bakan Bolat şöyle konuştu: “Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimiz 2022’de 40.7 milyar dolara ulaşırken, bu yıl 9 aylık dönem itibarıyla 27 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamış durumdayız. Uluslararası işbirliğine daha da çok ihtiyaç duyulan mevcut konjonktürde düzenlediğimiz Türkiye-Afrika IV. İş ve Ekonomi Forumu’muz da Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gündem konularını ele almak ve yeni işbirliği alanlarını tespit etmek için önemli bir imkan sundu. İki gün süren Forum kapsamında Afrika ülkelerinin temsilcileri ve Afrika ülkelerini temsilen katılan 24 bakan ile bir araya gelmekten memnuniyet duyuyoruz. TABEF kapsamında iki gün boyunca gerçekleştirilen toplantılarda, tarım, tarıma dayalı sanayi, turizm, sağlık, imalat, altyapı, tekstil ve kadın girişimciliği alanlarında işbirliğinin nasıl daha ileri taşınabileceğini ele aldık. Afrika’nın geleceğini Afrikalıların belirleyeceği yaklaşımını desteklerken, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada Afrika’nın yanında olmaya devam edecek, Afrika ülkeleriyle eşit ortaklar olarak birlikte kalkınmak için kararlı adımlar atmayı sürdüreceğiz.”

“Ticaretimizi önce 50 sonra 75 milyar dolara çıkaracağız”
Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmini önce 50 milyar dolar, ardından 75 milyar dolara çıkarmak için titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Olpak, “Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’muzda 1 misafir Cumhurbaşkanını, 24 Afrika ülkesinin Bakanlarını, Afrika Birliği Komisyonu Komiseri ve İş Konseyi Başkanını, 32 Büyükelçiyi, 19 iş dünyası başkanını, 1700’ü Afrika’dan olmak üzere 3 bin 900 Türk ve Afrikalı iş insanını ağırladık” bilgisini verdi.
Program kapsamında 9 bin 800 iş görüşmesi gerçekleştirildiğini belirten Olpak, “DEİK olarak, 48’i Afrika’da faaliyet gösteren 152 İş Konseyimizle, yatırım ve ticaretimizi artırmak için ‘Ticari Diplomasi’ çalışmalarımıza, işimizin ruhunu yakalayarak devam ediyoruz. Afrika ülkeleri ile ticaret ve yatırımlarımızı güçlendirmek için kararlı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Olpak şöyle devam etti: “Hedeflerimize ulaşmak için vize sorunlarının aşılması, çifte verginin önlenmesi anlaşmaları, yatırımların karşılıklı tanınması ve korunması anlaşmaları, STA’lar, bankacılık imkanlarının geliştirilmesi, teknoloji ve start-up alanlarında işbirliğimiz son derece önemli. Tek bir prensibimiz var, o da kazan-kazan ilkesi.”

Rakamlarla TABEF
Katılan ülke sayısı: 53
Toplam katılımcı: 4 bine yakın
Türkiye-Afrika ticaret hacmi: 40.7 milyar dolar
Afrika’daki doğrudan yatırımların toplam değeri: 10 milyar dolar üzeri
Türkiye’nin Afrika’daki Büyükelçilik sayısı: 44
Afrika ülkelerinin Ankara’daki Büyükelçilik sayısı: 38
Afrika ülkeleriyle kurulan iş konseyi sayısı: 48

Türkiye-Afrika İş Dünyası’nın EN’leri ödüllendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Türkiye ile Komorlar Birliği arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat ile Komorlar Birliği Posta, Telekomünikasyon ve Dijital Ekonomi Bakanı Kamalidine Souef imza attı. Ardından Erdoğan ile Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali, Afrika kıtasını kapsayan projeler geliştiren ve kıtayla ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan 6 firmanın yöneticilerine ödüllerini verdi.
Miller Holding CEO & Milvest Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Mildon, Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Kazancı, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Doğanlar Holding Başkan Vekili Adnan Doğan, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ve Tusaş Genel Müdürü Prof.Dr. Temel Kotil’e ödülleri takdim edildi.
Miller Holding, Aksa, Albayrak, Doğanlar, Kolin, Nurol, TUSAŞ, Selpak, Taypa Tekstil, Koluman, Ford Truck ve Afrika Finance Corporation’ın sponsorluğunda gerçekleşen Türkiye-Afrika IV. İş ve Ekonomi Forumu, TABEF Töreni kapsamında düzenlenen Türkiye-Afrika İş Dünyası Ödül Töreni’nin ardından ikili iş görüşmeleri ile sona erdi.

Yorumlar (0)