banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Ekonomi Koordinasyon Kurulu OVP hazırlıklarını değerlendirdi; Yapısal reformlar güncellenecek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada, önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedefin, enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olduğu vurgulanarak, Orta Vadeli Program (OVP) ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarında değişiklik olacağı, kamuda tasarruf anlayışıyla güçlendirilerek elde edilecek mali alanın, vatandaşların refahını artırmak için kullanılacağı ifade edildi.

HABER 01.08.2023, 00:01 24.08.2023, 09:25
14781
Ekonomi Koordinasyon Kurulu OVP hazırlıklarını değerlendirdi; Yapısal reformlar güncellenecek

Yeni dönemin ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin hazırlıklar gözden geçirildi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedefin; enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olduğu vurgulanarak, OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarında değişiklik olacağı bildirildi.
Açıklamada, Haziran’daki ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanmasına, iç talebin dengelenmesine, cari açığın azaltılmasına, rezervlerin güçlendirilmesine ve enflasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar atıldığı belirtildi. Bu dönemde, depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan vergisel düzenlemeler ve alınan tasarruf tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesinin ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
Toplantıda ilk olarak güncel makroekonomik gelişmelerle bütçe görünümünün değerlendirildiği, ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin hazırlıkların gözden geçirildiği kaydedildi.
OVP, ilgili tüm kesimlerin istişaresiyle hazırlanacak: Açıklamada, “OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacaktır. İlgili tüm kesimlerle istişare içinde hazırlanacak OVP’nin, öngörülebilirliği arttırarak yatırım ortamına önemli katkılar sunması beklenmektedir. Mali disiplini esas alan maliye politikamızı, kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır” denildi.
Temel makroekonomik hedef; enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek: Deprem harcamaları hariç tutulduğunda, bütçe açığının milli gelire oranını, AB standartlarında tutacak bir yaklaşımın devam ettirileceğinin belirtildiği açıklamada; temel makroekonomik hedefe de değinildi: “Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan deprem konusunda, ilgili tüm kurumların koordinasyon içinde hareket etmesi ve deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna, bütçe imkanları içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacaktır. Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedefimiz, enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmektir. Bu kapsamda toplantıda, fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası’nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır.”
Tasarrufu ve etkinliği artırıcı kararlar alındı: Açıklamada, para politikasının genel çerçevesiyle son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları konusunda bilgilendirme yapıldığı, Kur Korumalı Mevduat konusunda gelişmelerin değerlendirildiği de kaydedildi. Toplantıda, mesleki eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının etkinliğinin özel olarak değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, tasarrufu ve etkinliği artırıcı kararların alındığı bildirildi. EKK açıklamasında, “Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamalarla bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir” denildi.
Açıklamada, güven ve istikrar ortamında enflasyonla mücadelenin öncelikli olmaya devam edeceği, nitelikli yatırımlarla yüksek katmadeğerli üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artırarak cari işlemler açığında kalıcı iyileşmeyi sağlayacak etkin ve kararlı adımların, eşgüdüm içerisinde hayata geçirileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)