banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

En büyük inovasyon buluşması ‘Türkiye Innovation Week’ vurguladı: Katmadeğerin yolu yüksek teknoloji ve inovasyondan geçiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği ‘Türkiye Innovation Week’te konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inovasyonun önemini vurguladı: “Bizim Türkiye olarak bundan sonra üzerinde asıl yoğunlaşmamız gereken ihracattaki nitelik artışıdır. Rakamsal artışla birlikte bunun da ötesine geçerek yüksek katmadeğerli ürün ihracatına odaklanmamız şart.” TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, “Birim ihracat değerine odaklanmalıyız. Birim değeri artırmanın yolu yüksek teknolojiden ve inovasyondan geçiyor” dedi.

HABER 01.12.2023, 00:00 19.12.2023, 10:23
16029
En büyük inovasyon buluşması ‘Türkiye Innovation Week’ vurguladı: Katmadeğerin yolu yüksek teknoloji ve inovasyondan geçiyor
banner623

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Türkiye Innovation Week (Türkiye İnovasyon Haftası), İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.
25 firmaya ödülleri verildi: İnovaLİG KOBİ ölçeğinde 5 farklı kategorinin birincisi, ikincisi ve üçüncüsü 15 firma ile büyük ölçek kategorisinin ikincisi ve üçüncüsü 10 firma olmak üzere 25 firmaya Bakanlar; Bolat, Işıkhan ve Uraloğlu ile TİM Başkanı Mustafa Gültepe tarafından ödülleri verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnovaLİG şampiyonlarına ödüllerini takdim etti.

“İnovasyon kültürü iş dünyasında kök salmaya başladı”
İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inovasyon geliştirme programına başvuran firmaların sayısının her yıl düzenli olarak artmasının inovasyon kültürünün, iş dünyasında kök salmaya başladığını gösterdiğine işaret etti: “2014’te 460 başvuruyla başladığımız İnovaLİG’de bu sene 64 farklı şehirden 2 bin 3 firma sayısına ulaştık. Bugüne kadar 89 farklı firmamıza ödül verdik. Geçen yıl ödül alan firmalarımızın toplam ihracatı 19 milyar dolara yaklaştı. Bu rakamın daha da artacağına inanıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçılara sağladıkları kolaylıkların başında hususi damgalı pasaport imkanının geldiğini, şimdiye kadar gerekli şartlara haiz 35 bin ihracatçıya hususi damgalı pasaport verdiklerini, Ekim itibarıyla son 12 aylık ihracatın 254.8 milyar doları bulduğunu, yıllık cari dengede son 2 ayda 7.3 milyar dolar iyileşme sağlandığını anlattı: “Bizim Türkiye olarak bundan sonra üzerinde asıl yoğunlaşmamız gereken ihracattaki nitelik artışıdır. Rakamsal artışla birlikte bunun da ötesine geçerek yüksek katmadeğerli ürün ihracatına odaklanmamız şart.”
Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payındaki artış eğiliminin devam etmesini değerli bulan Erdoğan, buna rağmen ortalama 1.2 veya 1.3 dolar civarında seyreden kilogram (kg) başına ihracatı Türk ekonomisine yakıştıramadığını söyledi. Savunma sanayinde kg başına ortalama 57.5 doların üstünü yakaladıklarını, İHA’larda bu rakamın yaklaşık bin dolar olduğunu, bu başarıyı füze, gemi, zırhlı araç, kamera, hava savunma sistemleri ve elektronik harp sistemlerine teşmil etmek istediklerini paylaşan Erdoğan, İHA, SİHA, Togg ve TEKNOFEST ile ulaştıkları başarılara değindi.

“Türkiye’de kurulan Ar-Ge ekosistemini geliştirmeye odaklanmalıyız”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, açılış konuşmasında, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük ve iddialı inovasyon etkinliğini düzenlediklerini belirterek, ihracatın bugün 255 milyar dolara, hizmet ihracatının ise 100 milyar dolar seviyelerine ulaştığını söyledi: “Ama önümüzde hâlâ uzun bir yol, başaracağımız çok iş var. Ülkemizin potansiyelini biliyor, insan kaynağımıza güveniyoruz. Bu özgüvenle ikinci yüzyıla Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Bugün ortalama 1.5 dolara yaptığımız 1 kg ihracatı şayet 3 dolara yapabilseydik, ihracatımız 255 milyar dolar yerine 500 milyar dolar olacaktı. Dolayısıyla birim ihracat değerine odaklanmalıyız. Birim değeri artırmanın yolu; yüksek teknolojiden, Ar-Ge’den, tasarımdan, markalaşmaktan ve inovasyondan geçiyor.”
Gültepe, inovasyonu gençler için yaşam biçimi haline getirmek istediklerini vurguladı: “İnovasyon bir kültür. Bu konuda önemli bir misyon üstlendik. Bugüne kadar 500 bini aşan katılımcımızla; 10 milyon izleyicimizle, Türkiye’nin ve dünyanın yenilik öncülerini bir araya getirdik. 9 yılda 164 üniversiteden onbinlerce öğrencimiz etkinliğimize katıldı. Türkiye İnovasyon Haftası’nın 10. yılına özel inovasyon faaliyetlerinin ticarileşme performansını analiz eden İnovasyon ve İhracat Raporu yayınladık.”
Gültepe, Türkiye’nin, Ar-Ge faaliyetlerini teknolojiye dönüştürmede başarılı bir performans sergilediğine ancak bu çıktıların ticarileştirilmesinde aynı seviyede başarı yakalanamadığına, sorunlar yaşandığına dikkat çekti: “Ar-Ge ekosistemi Türkiye’de kuruldu, artık bu ekosistemi geliştirmeye odaklanacağımız bir anlayışı benimsememiz gerekiyor.”

Bilişim sektöründe artık Türkiye’miz, Şampiyonlar Ligi’nde
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının %40.5’a yükseldiğini, bilişim sektörünün dünya devleri arasında yer almaya başladığını ifade etti: “Bilişim sektöründe artık Türkiye’miz, Şampiyonlar Ligi’nde yer almaktadır. İhracatımız geçen sene 3 milyar dolara ulaşmıştı. Önümüzdeki 5 yıllık sürede bilişim sektöründeki ihracatımızın 4 katı kadar artması hedeflenmektedir. Türkiye’miz Anadolu’nun girişimciliğini ve inovasyon ruhunu somut eserlerle taçlandırmayı başarmıştır. Ar-Ge harcamalarının GSYH’e oranı 2022’de 1.32’ye yükseldi.”

Teknoparklarımızdan 10 milyar dolarlık ihracat
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugüne kadar teknoparklarımızdan gerçekleştirilen yurt içi satışlar 318 milyar liraya, ihracat ise 10 milyar dolara ulaştı” dedi. Bakanlık olarak inovasyon odaklı yüksek teknolojili alanlarda başarılı girişimlerin kurulmasını teşvik ettiklerini kaydeden Kacır, hazırladıkları Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile bir girişimcilik ekosistemi oluşturmayı amaçladıklarını, Turcorn 100 Programı’yla 2030’da Türkiye’de 100 Turcorn kurulmuş olacağını anlattı. Dünyada yerli patent başvurularında 13. sırada yer aldığımızı, Togg’un devlet olarak inovasyona verdikleri değerin en güzel örneği olduğunu bildiren Kacır, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, Türkiye Yüzyılı kılabilmek adına Türkiye’yi, üretimin, yatırımın ve inovasyonun merkezi haline dönüştürmekte kararlıyız” diye konuştu.

Sürdürülebilirlik için
‘Yeşil Geleceğin Peşinde Küresel Adımlar’ konulu söyleşide; sudaki yaşam için mücadele eden iki isim; ‘Denizlerin Efendisi’ olarak tanıdığımız dünyaca ünlü Fransız Kaşif Kaptan Cousteau’nun Sürdürülebilirlik Aktivisti Torunu Alexandra Cousteau ve UNDP Türkiye’nin ‘Sudaki Yaşam Savunucusu’ Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, İstanbul’dan dünyaya ‘sürdürülebilirlik’ mesajı verdi.
137 konuşmacı, 11 dijital sergi: İlk gününde ‘Yeşil İnovasyon: Çevresel Stratejiler ve Sürdürülebilir Sanayi Politikaları’, ‘Hareket Halinde Teknoloji: Ulaşımda Yeni Perspektifler’, ‘Akıllı Toprak, Akıllı Sofra: Dijital Çağda Gıda Yolculuğu’, ‘Enerjiyi Yeniden Düşünmek: Temiz Geleceğe Doğru Yeşil Adımlar’, ‘Ekonomide Küresel Fırsatlar: E-İhracat’ panellerine evsahipliği yapan etkinlik kapsamında, 3 günde; yeni medya, dijital sanatlar, bio-sanat ve yapay zeka gibi çağdaş konu başlıklarını bir araya getiren ve dijital sanatın tanıtımında aktif rol oynayan 11sergi ve enstalasyon da sanatseverlerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk’e ait hatıraların yapay zekâ uzmanları ve dijital sanatçılar tarafından veri heykeline dönüştürüldüğü ‘Bir Hayalin İnşası’, Eskizden Piksele Dijital Sanat, ‘The Lab Bio Art’, ‘Türkiye’de İhracatın Yolculuğu’’ sergileri dikkat çekti.

Türkiye’nin en başarılı girişimcilerine ödül
Türkiye Innovation Week, ‘Türkiye’nin Girişimcileri’ ödül töreniyle sona erdi. ‘TİM-TEB Girişim Evi’ ile ‘Türkiye Geneli’ olmak üzere 2 ana grupta toplam 7 kategoride düzenlenen yarışmaya 50 farklı ilden 400’e yakın başvuru gerçekleşti, 21 teknoloji tabanlı girişim finale kaldı. 3’ü TİM-TEB Girişim Evi, 4’ü ‘Türkiye Geneli’ olmak üzere 7 şampiyon girişimci ödüllerini TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, TİM Genel Sekter Yardımcısı Dr. Kübra Ulutaş Tapo, TEB Girişim Bankacılığı Müdürü Fatih Canan ve Girişim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Şöhrap Sanlı’dan aldı.
TİM-TEB Girişim Evi: En Hızlı Büyüyen Girişimci-HUBSAN TEKNOLOJİ-Yasin Altıntaş, En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Girişimci-REM-Bülent Peker, Anadolu’nun Teknoloji Elçisi-ADLEMA-Barış Hökevek
Türkiye Geneli: Hedefim Küresel Başarı Ödülü-MASSİVE BİO-Çağatay Mustafa Çulcuoğlu, Kadın Teknoloji Girişimci Ödülü-TRIATECH- Bahar Sunman, Çevre ve Sürdürülebilirlik Dostu Girişimci-GENEON-Begüm Esra Aytan, Genç Girişimci-CO PRINT-Fatih Kazım Duymaz.



İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödülleri verildi
Türkiye Innovation Week kapsamında düzenlenen İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. TİM Başkanı Gültepe, “İnovaTİM’i yalnızca bir yarışma değil, aynı zamanda bir okul olarak görüyoruz. Bugüne kadar İnovaTİM’e 7 binin üzerinde başvuru aldık. 1.500 proje takımı oluşturduk. İnovaTİM proje takımlarımız büyük başarılara imza attı. Bazı projelerimiz, uluslararası ödüllere layık görüldü, önemli dereceler elde ettiler. “İhracat İnovasyonla, Türkiye İhracatla Yükselecek!’ dedi.
Sürdürülebilirlik ve Afet Yönetim Teknolojileri kategorilerinde düzenlenen yarışmaya 86 farklı üniversiteden 2037 öğrenci başvurdu, 686 takım oluşturuldu, 14 proje arasından 10 şampiyon proje belirlendi. ‘Türkiye’nin Makinecileri’ sponsorluğu ve İhracatçı Birliklerinin katkılarıyla bu yıl 3.’sü gerçekleşen yarışmada 10 projeden 24 öğrenci, 2 kategoride toplam 600 bin TL ile ödüllendirdi.
Sürdürülebilirlik Kategorisi: 1. Algbio; Proje Takımı: Selen Şenal, Selcan Çatal, 2. BioBall; Proje Takımı: Berkay Hüseyin Cengiz, Ece Şenol, 3. Biyoplastik; Proje Takımı: Bengü Kalender, Ümmühan Şaş, 4. P-Algea; Proje Takımı: Osman Aslan, Cafer Kocamaz, 5. Sonicwash; Proje Takımı: Eren Bülbül, Ayşe Yıldırım.
Afet Yönetim Teknolojileri: 1. Mikrotelsiz: Proje Takımı: Özge Çetin, Muhammed Kamil Saygılı, Müge Çetin, 2. Proje Ejder Drones: Proje Takımı: Engin Eralp, Emre Eralp, Merve Karasayar, 3. Ses Dinleme ve Analiz Cihazı: Proje Takımı: Mehmet Selman Canlı, Funda Erden, Hacı Yusuf Narlı, 4. Ikaz IoT: Proje Takımı: Hüdayi Aşık, Adnan Fahed, Recep Tayyip İlhan, 5. Enkaz Dinleme Aygıtı: Proje Takımı: Atakan Aydın, Gülce Aksu, Halit Aydemir.

Yorumlar (0)