banner565

banner472

banner458

banner457

Girişimcilik alanındaki politikalara yön verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı genelgeyle hayata geçen Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi doğrultusunda Teknogirişim Konseyi, ilk toplantısını yaptı. Konseyin öncelikli hedefi, girişimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynağı istihdamını güçlendirmeye yönelik düzenleme adımlarını belirlemek olacak.

HABER 01.04.2023, 00:01 26.04.2023, 09:22
21780
Girişimcilik alanındaki politikalara yön verecek

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin gelişimine hız kazandıracak konseyin ilk adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan attı. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi istendi.

Bakan Varank 2030 hedeflerini açıkladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin lansmanını yaptı ve bu bağlamda Türkiye’nin teknoloji girişimciliğindeki 2030 hedeflerini açıkladı. Aynı etkinlikte, TURCORN 100 Programı’nın da startını veren Bakan Varank, terzi usulü destek modelini uygulayarak ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan yeni unicornlar çıkaracaklarını söyledi.
Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nde yer alan 30 hedeften biri de Teknogirişim Konseyi’nin kurulmasıydı. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan Teknogirişim Konseyi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Konsey, teknoloji ve yenilik tabanlı girişimcilik faaliyetlerinde Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline getirmek üzere hazırlanan Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin başarı ile hayata geçirilmesinden sorumlu olacak. Stratejide belirlenen eylemlerin uygulamaya konulması ve girişim ekosisteminin ihtiyaçlarına hızlı çözüm üretecek politikaların planlanması için üst düzeyde bir karar ve yönlendirme görevi üstlenecek.
Teknogirişim Konseyi, girişimciliğin ulusal düzeyde sahiplenilmesi ve benimsenmesi için öncülük yapacak. Ekosistemde yaşanan gelişmeler ışığında doğabilecek ihtiyaçların karşılanmasında yeni mevzuat düzenlemelerinin, program ve projelerin hayata geçirilmesini sağlayacak.
Konsey, faaliyetini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Başkanlığı’nda yürütecek. İhtiyaç duyulacak teknik çalışmalar, kurulacak çalışma grupları vasıtasıyla kamu ve özel sektörün işbirliğinde gerçekleştirilecek. Konsey çalışmalarının koordinasyonunu da bakanlığa bağlı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü üstlenecek.
Konsey’de girişim ekosistemini temsil eden STK’lara ve özel sektör temsilcilerine kamudan daha fazla kontenjan ayrılmış durumda. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Girişimcilik Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları, Teknopark ve TEKMER’ler ile iş dünyasını temsil eden kuruluşlar, teknoloji ekosisteminin görüş ve önerilerini Konsey’in gündemine taşıyacak.

Türkiye’nin Ar-Ge ve tasarım kapasitesi artıyor
Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı giderek artarken bu durum tasarım ve patent sayılarına da yansıdı. Geçen yıl Türkiye’de 53 yeni Ar-Ge merkezi belgesi verildi. Böylece faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısı 1260’a ulaştı.
Ar-Ge merkezlerinde istihdam 77 binin üzerine çıkarken tamamlanan proje sayısı 52 bin 659’u, tescil edilen ulusal veya uluslararası patent sayısı 10 bin 132’yi buldu. Buralardan başvurusu yapılan ulusal ve uluslararası patent sayısı 21 bin 903 olarak kaydedilirken yabancı ve yabancı ortaklı firma sayısı 194 oldu. Kırıkkale’de de Ar-Ge merkezi kurulmasıyla bu merkezlerin faaliyete geçtiği il sayısı 53’e çıktı.
Geçen yıl 8 yeni tasarım merkezi belgesi verildi, böylece faaliyette olan tasarım merkezi sayısı 320’ye ulaştı.
Tasarım merkezlerinde istihdam sayısı 7 bin 729’u bulurken tamamlanan proje sayısı 9 bin 719, tescil edilen ulusal ve uluslararası patent sayısı 193, başvurusu yapılan ulusal ve uluslararası patent sayısı 427 ve yabancı veya yabancı ortaklı firma sayısı 33 olarak kayıtlara geçti. Sivas’ta kentin ilk tasarım merkezi kuruldu. Böylece tasarım merkezi bulunan il sayısı 29’a çıktı.

Yorumlar (0)