banner565

banner472

banner458

banner457

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Dünya Bankası ile 895.7 milyon avro kredi anlaşması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası’nın yeşil dönüşüm için kaynak sağladığını açıkladı. Bakan Şimşek, yenilenebilir enerji ve su verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada köprü görevi gördüklerini belirterek, “Dünya Bankası ile toplam tutarı 895.7 milyon avro olan kredi anlaşması imzaladık” dedi.

HABER 01.10.2023, 00:01 25.10.2023, 09:34
20727
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Dünya Bankası ile 895.7 milyon avro kredi anlaşması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açık ve dışa bağımlılığın azaltılması için yenilenebilir enerji yatırımlarının ve üretimde verimliliğin önem taşıdığını, yeni yatırımlar konusunda ihtiyaç duyulan finansmana yönelik de Bakanlık olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Orta Vadeli Program’da (OVP) özellikle ‘yeşil dönüşüme’ özel başlık açtıklarını ve kamu yatırımlarında bu projeleri önceliklendirdiklerini anımsatan Şimşek, yurt dışı temaslarında da finansman kaynakları oluşturabilecek kişi ve kurumlarla görüşmeler yaptıklarını kaydetti.
Şimşek, yenilenebilir enerji yatırımlarının gelecek 10 yıla yayılması yerine 3 yılda gerçekleştirilmesi halinde cari açık ve dışa bağımlılığın azalacağına dikkati çekerek, finansman kaynağı konusunda Dünya Bankası’nın önemli bir paydaş olduğunu söyledi.
“Bankadan sağladığımız finansman tutarı 3.2 milyar dolara ulaştı”: Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 35 milyar dolarlık destek vermesini planladığını anımsatan Şimşek, söz konusu kaynağın deprem bölgesinin rehabilitasyonu ve yeşil dönüşüm başta olmak üzere reel sektörün yeni yatırımlarında kullanılabileceğini söyledi. Şimşek, bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak ‘Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi’ kapsamında Dünya Bankası’ndan 500 milyon avro tutarında finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmaları imzaladıklarını açıkladı.
Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak ‘Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ için de Dünya Bankası’ndan 395.75 milyon avro tutarında finansman sağladıklarını paylaşan Şimşek, şunları ifade etti: “Bakanlıkların ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji ve su verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada köprü görevi görüyoruz. Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam tutarı 895.7 milyon avro olan kredi anlaşması imzaladık. Bu kredilerin 570.75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu ise Hazine garantili. Dünya Bankası Türkiye için 35 milyar dolarlık mali paket sağlayacağını açıklamıştı. Banka’dan gelen finansman tutarı imzaladığımız yeni anlaşmalarla şu an yaklaşık 3.2 milyar dolara ulaştı.”

KOBİ’ler için kredi garanti limiti artırıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4 Eylül 2023’te sosyal medya hesabından açıkladı: “KOBİ’lerin kredi garanti sisteminden kullanabileceği kredi garanti limitini 100 milyon TL’den 150 milyon TL’ye artırdık. Bu rakamı KOBİ dışı büyük işletmeler için de 350 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükselttik. Bu düzenlemeler dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bankacılık sistemindeki sınırlı kaynaklarımızı yatırıma, üretime ve ihracata kanalize etmeye devam edeceğiz.”

Dünya Bankası’ndan deprem bölgesi için 1 milyar dolarlık finansman desteği
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, Dünya Bankası’ndan ‘Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi’ kapsamında sağlanacak 1 milyar dolar karşılığı 910.5 milyon avro tutarındaki kredinin kullanılmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Kredinin 296.5 milyon dolarlık kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 252.2 milyon dolarlık kısmı Sağlık Bakanlığı ve 388.3 milyon dolarlık kısmı İller Bankası (İLBANK) projelerinde kullanılacak. Kredi, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsisli, İLBANK’a ise deprem sonrası çıkarılan kanunla karşılıksız tahsisle sağlanacak. Kredi, 5 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeli, faiz oranı Euribor+74 bp olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Dünya Bankası’nın deprem bölgesinin yeniden imarı için verdiği desteğin son derece önemli olduğunu belirterek, “Hem uluslararası çevrelerin hem de kendi kaynaklarımızın verdiği destek ve imkanlarla bölgenin eski günlerine hızla dönmesi için var gücümüzle çalışmaya, seferber olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)