banner565

banner472

banner458

banner457

‘İhracatın Şampiyonları’ ödüllerini aldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen ‘İhracatın Şampiyonları’ ödülleri sahiplerini buldu. 2022’de 254 milyar dolarlık mal ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile Türkiye geneli hizmet ihracat şampiyonu olan firmalar ödüllendirildi.

HABER 01.07.2023, 00:00 24.07.2023, 10:12
18632
‘İhracatın Şampiyonları’ ödüllerini aldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30. Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2022’de 254 milyar dolarlık mal ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile Türkiye geneli hizmet ihracat şampiyonu olan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’nin ihracat açısından âdeta rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak, “Mal ihracatımız yüzde 12.9 artışla 254.2 milyar dolar oldu. Ülkemizin küresel ticaretten aldığı pay yüzde 1.02’ye yükseldi. Hizmet ihracatımız yüzde 47.3 artışla 90 milyar doları aştı. Savunma ihracatımız yaklaşık yüzde 37 artışla 4.3 milyar doları buldu. İhracat yapan firma sayımız da önceki seneye göre yüzde 10 yükselerek 114 bin 561’e çıktı” bilgilerini paylaştı.
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak TİM çatısı altında bulunan 61 İhracatçı Birliğini ve 100 bin ihracatçıyı her vesileyle desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye’nin son üç yılda mal ve hizmet ihracatını yüzde 66 artırdığını bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Mal ihracatımızı 169 milyar dolardan 254 milyar dolara, hizmet ihracatımızı 38 milyar dolardan, 90 milyar dolara çıkardık” diye konuştu.
2022 mal ihracatında ilk 10 firma: Ford Otomotiv San. A.Ş., Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş., Socar Türkiye Petrol Tic. A.Ş., Toyota Otomotiv San. Türkiye A.Ş., Kibar Dış Ticaret A.Ş., Vestel Ticaret A.Ş., Arçelik A.Ş., TGS Dış Tic. A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.
2022 hizmet ihracatında ilk 10 firma: Türk Havayolları A.O., Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş., Güneş Ekspres Havacılık A.Ş., İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş., TAV Havalimanları Holding A.Ş., Yapı Merkezi İnşaat ve San. A.Ş., Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş., Turistik Hava Taşımacılık A.Ş., Ekol Lojistik A.Ş., MP Turkey Turizm A.Ş.
2022’de sektör 1’incisi olan firmalar: Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. (Çelik), Şişecam Dış Tic. A.Ş. (Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri), Kibar Dış Ticaret A.Ş. (Demir ve Demir Dışı Metaller), Yakupoğlu Tekstil ve Deri San. Tic. A.Ş. (Deri ve Deri Mamulleri), Pilsan Dış Tic. Ltd. Şti. (Diğer Sanayi Ürünleri), Vestel Ticaret A.Ş. (Elektrik ve Elektronik), Ferrero Fındık İth. İhr. ve Tic. A.Ş. (Fındık ve Mamulleri), Tersan Tersanecilik San. ve Tic. A.Ş. (Gemi, Yat ve Hizmetleri), Erdemoğlu Dış Tic. A.Ş. (Halı), Taha Paz. ve Mağazacılık A.Ş. (Hazır Giyim ve Konfeksiyon), Türk Hava Yolları A.O. (Hizmet), Oba Food Gıda San. Tic. A.Ş. (Hububat, Bakliyat, Yağlı Toh. ve Mam.), Daikin Isıtma ve Soğutma Sistemleri San. Tic. A.Ş. (İklimlendirme Sanayi), Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Kimyevi Maddeler ve Mamulleri), Aydın Kuruyemiş San. ve Tic. A.Ş. (Kuru Meyve ve Mamulleri), Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş. (Madencilik Ürünleri), Türk Traktör ve Ziraat Mak. A.Ş. (Makine ve Aksamları),  Altunkaya İnş. Nak. Gıda Tic. A.Ş. (Meyve ve Sebze Mamulleri), Hayat Kimya San. A.Ş. (Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri), Ahlatçı Kuyumculuk San. ve Tic. A.Ş. (Mücevher), Ford Otomotiv San. A.Ş. (Otomotiv Endüstrisi), Baykar Makina San. ve Tic. A.Ş. (Savunma ve Havacılık Sanayii), KLC Gıda Ürünleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş. (Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller), Çiçekçiler Birliği Dış Tic. A.Ş.  (Süs Bitkileri ve Mamulleri), AK-PA Tekstil İhr. Paz. A.Ş. (Tekstil ve Hammaddeleri), JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş. (Tütün), Uçak Kardeşler Gıda Ser. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Yaş Meyve ve Sebze), Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. (Zeytin ve Zeytinyağı).

Yorumlar (0)