banner565

banner472

banner458

banner457

Kırsal dönüşüm projesi ile çiftçilerimize 10 yeni müjde

HABER 01.05.2023, 00:01 24.05.2023, 09:19
19618
Kırsal dönüşüm projesi ile çiftçilerimize 10 yeni müjde

6 il daha afet bölgesi ilan edildi
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 6 il daha afet bölgesi ilan edildi. AFAD, felaket nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilin ve Sivas’ın Gürün ilçesinin yanı sıra depremden etkilenen Bingöl, Kayseri, Mardin Tunceli, Niğde ve Batman illerinin de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildiğini açıkladı. Sözkonusu illerde hasar meydana gelen binaların bulunduğu yerleşim yerleri de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildi.

Deprem bölgesinde istihdam için 12 milyar lira harcanacak
Deprem bölgesinde 3 ay boyunca istihdamın desteklenmesine yönelik aktarılacak kaynağın büyüklüğü 12 milyar lira olarak hesaplandı. Bölgede kısa çalışma ödeneğine ise 250 bin kişinin başvuracağı öngörülüyor. Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Samet Güneş, afet bölgesinde halen sistemde 20 bin açık iş, özellikle de imalat sektöründe 10 bin açık iş bulunduğunu belirterek, OHAL’in sonuna kadar kısa çalışma ödeneğine 250 bine yakın başvurunun gelmesini beklediklerini söyledi.

Depremzedeye sertifikalı tohum desteği arttırıldı
Bitkisel üretim yapılacak desteklemeleri içeren tebliğde yapılan değişiklikle depremzede çiftçilerin sertifikalı tohum desteklerinin %100 arttırılarak ödenmesi hükme bağlandı. Buna göre depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen yerlerde birim destek fiyatları %100 oranında arttırılarak ödenecek. Ayrıca, yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2023 üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı arazilerinde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan yağlık ayçiçeği tohumunu kullanarak ekim yapan çiftçilere dekara 135 TL sertifikalı tohum kullanım desteği ödemesi yapılacak.

Deprem kredisi limitleri artırıldı
Konut edindirme kredisi 1 milyon 200 bin liraya çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kredilere sağlanan faiz desteği ile limitleri artırıldı. Kredi üst limitleri; güçlendirme kredisinde 240 bin liradan 320 bin liraya, konut yapım ve konut edindirme kredilerinde 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, işyeri yapım kredisinde 600 bin liradan 800 bin liraya, işyeri edinme kredisinde ise 250 bin liradan 350 bin liraya yükseltildi. Düzenleme ile ayrıca konut yapım kredisindeki faiz desteği oranı artırılırken ikinci konut için kullandırılacak krediler için daha düşük faiz desteği sağlanması hükme bağlandı. Ayrıca konut edinme kredilerinde azami ana para ödemesiz dönem 1 yıldan 2 yıla yükseltildi.

Yorumlar (0)