banner565

banner472

banner458

banner457

 ‘KOBİ Başkentinde’ OSTİM Teknopark farkı

Ankara’nın en büyük sanayi yerleşkesi olan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Ostim Teknopark, bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 6.200 işletmeye üniversite-sanayi işbirliği ile teknolojiye erişim imkânı sunuyor.

HABER 01.06.2019, 07:37 04.08.2022, 21:35
6783
 ‘KOBİ Başkentinde’ OSTİM Teknopark farkı

Ostim’de bulunan 7 farklı başlıktaki Kümelenme bölgenin tüm Ankara sanayisi başta olmak üzere ulusal üretim yetenekleriyle de işbirliği imkanını sağlıyor. Zamanla faaliyet gösterdikleri sektör içinde bir bilgi ve tecrübe odağı halini alan kümeler, yenilikçi ürün ve projelerin geliştirilmesi için en verimli iletişim ve etkileşim ortamını sağlıyor. Ankara’da sanayinin merkezinde yer alan Ar-Ge, yazılım, tasarım ve inovasyon aktivitelerinin odak noktası olmayı hedefleyen Ostim Teknopark, OSB’de bulunmasının yanında ayrıca yeni kurulan Ostim Teknik Üniversitesi’nin de yer aldığı 7 üniversite ortağı ile sağladığı akademik birikim ile Ar-Ge firmaları arasındaki sinerjiyi desteklemeyi, geliştirmeyi ve doğru kanallara yönlendirmeyi hedefliyor.

“İnovasyondan Ar-Ge’ye KOBİ’lerin yanındayız”
Ostim Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, “2018 Kasım ayında ilk kira sözleşmemizi imzalayarak faaliyete başlamış bulunmaktayız. Ostim Teknopark şu anda 3 binası ile firmalara hizmet sunmaktadır” diyor. Yazılım ve bilişim teknolojileri, elektronik, makine ve tasarım, enerji ve çevre teknolojileri, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve genetik uygulamaları, havacılık, savunma ve ileri malzeme teknolojileri olmak üzere şu anda firma sayısının 26’ya ulaştığı Ostim Teknopark’ta tahmini bütçesi 88 milyon TL’yi aşan 32 proje devam ediyor. Binaların toplam doluluk oranlarının yüzde 53’e ulaştığını kaydeden Çağlar, bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri veriyor: “Çözüm ortağı firmaların, alt yüklenici firmaların ve potansiyel işbirliklerin Ostim'de olması sebepleri ile savunma, medikal ve elektronik sektörlerinden bünyemize katılan firmalarımızdan bahsedecek olursak; farklı ölçeklerde insansız kara araçları üreten, basınçlı hava üzerine (air compressor) yazılım ve donanım geliştiren, yüksek gerilim darbeli güç kaynağı modelleyen ve geliştiren ve Hemodiyaz tedavisi için daha etkin bir sistem ve süreç sağlamak adına makine geliştiren firmalarımız ve daha fazlası, onlara sağlanan yakın çalışma ortamı ile çalışmalarını sürdürmektedir.”
Temel amaçlarından birinin bölgede yer alan KOBİ’lerin inovasyondan araştırmaya kadar gidecekleri yolda onlara destek olmak olduğunu belirten Çağlar, “Bu konuda binamız yeni faaliyete geçmesine karşın bir süredir ilgili çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş bulunmaktayız. İnovasyon ve Ar-Ge kültürünün en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Ostim’de olduğumuz için oldukça şanslıyız. Biz bu vizyonu ileriye taşımayı hedeflemekteyiz” diye konuşuyor.

Teknoloji Üretim Atölyesi KOBİ’nin hizmetinde
Ostim Teknopark Turuncu Bina’da bulunan “Teknoloji Üretim Atölyesi”nin kurulum çalışmaları hızla devam ediyor. KOBİ, girişimci, tasarımcı ve öğrencilerin prototip üretmelerine ve Ar-Ge çalışmalarına imkân sağlayacak alternatifli makine parkuru ve ofis şeklinde kullanabilecek alanları olan ortak kullanım atölyesi oluşturuluyor. Derya Çağlar, “Oluşturulmakta olan bu atölye ile amaç, milli ve yerli üretim odaklı ürünler üretebilmek, makine ve teçhizat israfının önüne geçmek ve prototip imalat sürelerini kısaltmaktır. İmalat desteklerinin yanı sıra atölyemizde gelişen teknolojilere yönelik teknik ve teorik eğitimler ile birlikte mentorluk desteği de verilecektir” diyor.
1000 m2 alanı ile Atölyede hem masaüstü CNC, dekupaj, şerit ve panel testereler, torna, kaynak makineleri, freze ve dolaplı el aleti setleri ve ahşap işleme setleri gibi geleneksel; hem de metal ve plastik 3D baskı makineleri, tel erozyon cihazı, 5 yönlü freze makinesi, hareketli platformlu robot sistemi, koordinat ölçüm cihazı, tasarım bilgisayarları, lazer delme cihazı gibi toplamda 30’un üzerinde makine ve ekipman bulunuyor. Çağlar, “Kullanıma sunulacak olan makineler ile birlikte, atölyemizde üretilen ürünün ticarileştirme ve piyasaya sürme aşamalarında eğitim, rehberlik, potansiyel yatırımcı toplantıları ve mentorluk destekleri de sunulacaktır. Atölyemizde; üretim ve prototipleme teknikleri, ticarileştirme, müşteri doğrulama, şirket değerlemesi, fikri ve sınai mülkiyet hakları, iş yönetimi, pazarlama ve dijital pazarlama, ürün fiyatlama ve sunum teknikleri gibi konularda da eğitim desteği sağlanacaktır” açıklamasını yapıyor.

Yorumlar (0)