banner565

banner472

banner458

banner457

OSBÜK Başkanı Kütükcü, güven tazeledi; OSB’ler üretiyor, Türkiye büyüyor

OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) 21. Olağan Genel Kurulu’nda OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yeniden başkan seçildi. Genel Kurul’a katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, yeni OSB kurulumu için taleplerin arttığını belirterek, OSB’lerin limanlara ve demiryolu ağlarına bağlantılarının bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekti. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Çok çalıştık, çok ürettik, çok ihracat yaptık” dedi.

HABER 01.07.2023, 00:00 24.07.2023, 10:10
19449
OSBÜK Başkanı Kütükcü, güven tazeledi; OSB’ler üretiyor, Türkiye büyüyor

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), 21. Olağan Genel Kurulu, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Genel Kurul’da OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü yeniden seçilerek güven tazeledi. Seçilen OSBÜK Yönetim Kurulu aynı gün toplanarak görev dağılımını gerçekleştirdi.
Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Acıgöl OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Arif Parmaksız’ın Divan Başkanlığı’nda yapılan OSBÜK 21. Olağan Genel Kurulu’na; TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu, KobiEfor Sahibi-Editör, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV eski Başkanı Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Sultan Hamit Velioğlu, eski Denizli Milletvekili, KOSGEB ve TOSYÖV eski Başkanı, KobiEfor Genel Yayın Danışmanı Hilmi Develi, OSB Başkanları, Oda ve Borsa başkanları, OSBÜK Genel Kurul Delegeleri, iş insanları ve misafirler katıldı.

“OSB’lerin hızla limanlara ulaşmasını sağlamamız gerekiyor”
“Eskiden 10 bin m2’ye büyük diyorduk, şimdi 2 milyon m2 arazi isteyen yatırımcılar var”: OSBÜK’ün ‘OSB’ler üretiyor, Türkiye büyüyor’ sloganını anımsatan Sanayi ve Teknoloji önceki Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, 5 yılda OSBÜK ile birçok konuda beraber çalıştıklarını, birlikte önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, OSB’lerin sorunlarının çözülmesi ve şartlarının iyileştirilmesi için gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Türkiye’nin her noktasından yeni OSB kurulumu için talepler geldiğine dikkat çeken Büyükdede, bu taleple birlikte daha büyük sanayi parsellerine ihtiyaç bulunduğunu, artan yatırım taleplerine mevcut arazi büyüklüklerinin yeterli gelmediğini anlattı: “OSB’lerde talep edilen arsalar büyüdü. Türkiye ilerleyen dönemlerde daha büyük sanayi alanlarına kavuşmak zorunda kalacak. Biz de sanayi alanlarında bu ihtiyacı karşılamaya gayret ediyoruz. Eskiden 10 bin m2’ye büyük diyorduk, şimdi 2 milyon m2 arazi talep eden yerli ve yabancı yatırımcılar var.” OSB’ler, KSS’ler, Serbest Bölgeler ile bir ihtiyacı karşılamaya çalıştıklarını kaydeden Büyükdede, firmaların kendilerini Özel Endüstri Bölgesi ilan ettirmek için kuyrukta durduklarını paylaştı. Sağlanan avantajlar sebebiyle sanayicilerin hızla Anadolu’ya yöneldiğini aktaran Büyükdede, bu yüzden batı bölgelerinde istihdama ihtiyaç olduğunu bildirdi.
Büyükdede, OSB’lerde istihdam ve ulaşım konusunda ciddi problemler bulunduğuna da dikkat çekti: “Büyükşehirlerde insan kaynağı konusunda zorluklar var. Bazı bölgelerimizde ise istihdam fazlamız var, bu bölgelere doğru transferler önümüzdeki dönemde de olacak. Bütün illerimiz birer endüstri alanı haline daha da gelişmiş olarak gelecekler. Yeni dönemin en büyük problemlerinden bir tanesi de ulaşımdır. OSB’lerin hızla limanlara ulaşmasını sağlamamız gerekiyor. OSB’lerin içinde demiryolu ağlarının çözümleneceği döneme girmiş olacağız.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında bir Koordinasyon Kurulu bulunduğunu bunu daha iyi çalıştırmaları gerektiğini vurgulayan Büyükdede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de çok ciddi bir çalışma süreci geçirdiklerini anlattı. Trafoların çok daha fazla artırılması, GES’lerin elektriklerinin bağlanması gerekeceğine de değinen Büyükdede, sanayide sürdürülebilirlik vurgusu da yaptı: “Yeşil OSB’lerin temin edilmesi gerekiyor. Daha az su kullanan endüstri bölgelerinin gelişmelerini sağlayacak mekanizmaları kurmamız gerekecek. OSB’lerin daha verimli, etkin, ekonomik olması için çok çalışmalıyız. İyi bir koordinasyon içinde olunması zaruret.”

“Çok çalıştık, çok ürettik, çok ihracat yaptık”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Konya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, yaraları birlikte sarmaya, deprem bölgesindeki Organize Sanayi Bölgeleri’ni (OSB’ler) ve şehirleri devlet-millet el ele vererek ayağa kaldırmaya devam edeceklerini söyledi.
“OSB’ler olarak ‘Bizim işimiz üretim’ dedik, işimize baktık”: OSB’lerin Türk sanayisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Kütükcü, Türkiye’yi büyüten tüm OSB’lere ve başkanlara teşekkür etti. Son dönemde dünyada çok büyük ekonomik dönüşümler yaşandığını, Covid-19 ile hızlanan bu süreçte sanayicilerin de yeni sorunlarla karşılaştığını ancak tüm sorunların birlik ve beraberlikle aşıldığını belirten Kütükcü, şunları kaydetti: “OSB camiası olarak bir ve beraber olduk. Biz bir oldukça, engelleri, zorlukları da birer birer aşmayı başardık.  Çok çalıştık, çok ürettik, çok ihracat yaptık. OSB’lerimizi, üretim camiasının en güçlü temsilcisi haline getirdik. Sanayi üretiminin, istihdamın, ihracatın lokomotifi olduk. Başarımız sınırları aştı, dünyaya örnek olduk. Bu dönemde sadece ülkemizi değil, küresel ekonomiyi tehdit eden salgınlara, savaşlara şahitlik ettik. Ancak tüm bunlara rağmen, OSB’ler olarak sorunlara teslim olmadık. Olumsuzluğa odaklanmadık. ‘Bizim işimiz üretim’ dedik, işimize baktık. Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerine eklemlenmesine öncülük ettik. Biz ürettikçe Türkiye büyüdü, Türk sanayisi gelişti. Güçlü OSB’lerimizin mimarı OSB başkanlarımı, delegelerimizi, bölge müdürlerimi, OSB’lerimizde çalışan, emek veren, alın teri döken her bir kardeşimi, 67 bin sanayi işletmemizin her birini yürekten kutluyor, bu üretim ordusuna teşekkür ediyorum.”
Nisan ayında yürürlüğe giren OSB Kanunu’nu da ‘üretimde devrim niteliğinde’ olarak değerlendiren Kütükcü, “Düzenlemeler sorunlara çözümün yanı sıra yeni nesil OSB’ler inşa etmemize de öncülük edecek” dedi.

OSB’ler dünyaya rol model oldu
TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu, bulundukları şehirlerin dinamosu haline gelen OSB’lerin, Türkiye’nin tüm dünyada rol model olduğu bir proje olduğunu söyledi. Türkiye’de OSB kurulmayan il kalmadığını belirten Murzioğlu, “Sadece geçen sene 16 yeni OSB faaliyete geçti. OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 binin üzerine çıktı. Buralardaki istihdam 2.5 milyona, ihracat 65 milyar dolara, ihracat yapan firma sayısı 10 bine ulaştı. Sanayi istihdamının ve ihracatının neredeyse yarıya yakınını OSB’lerimiz sağlar hale geldi. Sayın Memiş Kütükcü Başkanlığında OSBÜK’ün ve OSB’lerimizin hizmet kapasitesi de büyüdü ve genişledi. OSB’ler içinde model fabrikalar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri kuruldu” dedi.
“Yeşil ve dijital dönüşümde OSB’ler rol model olacak”: TOBB yönetimindeki 21 kişinin 9’unun OSB’lerde görevi olduğunu aktaran Murzioğlu, önümüzdeki dönemde işbirliğinin artarak devam edeceğini kaydetti. Murzioğlu, OSBÜK işbirliğiyle OSB’lerin yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde de Türk sanayisine rol model olması için çalışacaklarını söyledi.

OSBÜK’e yeni yönetim
OSBÜK Yönetim Kurulu: Memiş Kütükcü-Yönetim Kurulu Başkanı (Konya OSB), Bekir Sütcü-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Adana Hacı Sabancı OSB), Cengiz Şimşek-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Gaziantep OSB), Mete Çağlayan-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (ASO 2 ve 3 OSB), Mustafa R. Türker-Yönetim Kurulu Sayman Üyesi (Kocaeli Gebze Dilovası OSB), Erdim Noyan-Yönetim Kurulu Üyesi (Tekirdağ Ergene 2 OSB), Necip Filiz-Yönetim Kurulu Üyesi (Denizli OSB), Selçuk İskender-Yönetim Kurulu Üyesi (Trabzon Arsin OSB), Memet Aslan-Yönetim Kurulu Üyesi (Van OSB), Cem Gün-Yönetim Kurulu Üyesi (Sakarya 2 OSB), Murat Çökmez-Yönetim Kurulu Üyesi (İstanbul Anadolu Yakası OSB), Mustafa Narlı-Yönetim Kurulu Üyesi (Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB), M. Sabri Ünlütürk-Yönetim Kurulu Üyesi (İzmir Torbalı Karma ve Mobilya İhtisas OSB), Cem Hısımcıl-Yönetim Kurulu Üyesi (Bursa Kestel OSB), Gül Akyürek Balta-Yönetim Kurulu Üyesi (Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB)

OSBÜK Denetim Kurulu: Ömer Ünsal, Sabri Tekli.
OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeleri: Metin Saraç, Orhan Aydın, Erol Gülmez, Adnan Keleşoğlu, Günay Güneş, Suat Öztürk, Eyüp Sözdinler, Onur Ramazan Acar, Selim Us, Adem Ceylan, Selim Kasapoğlu, Fahri Eldemir, Murat Urkuç, Berat Darçın, Hüsnü Serteser, Ahmet Koçaş, Mahmut Ünlüsoy, İlhan Kahraman, Serdar Ecemiş, Erol Ayhan Tosyalı.

Yorumlar (0)