banner565

banner472

OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan: Sanayi alanları 2 katına çıkacak

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetimi ile 98 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Başkanları, Yöneticileri ve Bölge Müdürleri’nin katılımıyla; İstanbul’da gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan; sanayi alanlarını 5 yılda 2 katına; binde 8’e çıkarmayı hedeflediklerini, OVP içerisinde Sanayi Master Planı için takvim oluşturulduğunu, OSB Uygulama Yönetmeliği’nin çok kısa sürede güncelleneceğini ve OSB Kanunu’nun güncellenmesinin de gündemlerinde bulunduğunu açıkladı.

HABER 01.10.2023, 00:00 25.10.2023, 09:25
22188
OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan: Sanayi alanları 2 katına çıkacak

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ve Bakanlık Yetkilileri, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetim ve Denetim Kurulu,  OSBÜK Yüksek Koodinasyon Kurulu, KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi Sahibi-Editör ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Üyesi S. Hamit Velioğlu, KobiEfor Genel Koordinatörü Dr. Nurdan Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer ve Marmara Bölgesi’ndeki 98 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Başkanları, Yöneticileri ve Bölge Müdürleri’nin katılımıyla; İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda Marmara Bölgesi’ndeki OSB’lerin sorun ve talepleri istişare edildi.

OSBÜK Uygulama Yönetmeliği çok yakında güncellenecek
“Sanayiciler bu memleketin gerçek kahramanlarıdır”: Toplantıya katılarak OSB’lerin taleplerini dinleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, OSB’lere Türk sanayisine verdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti. Bakan Yardımcısı İnan, “Sanayiciler bu memleketin gerçek kahramanlarıdır. Sanayicilerimiz tüm zorluklara rağmen değer üreten, taş üstüne taş koymak için çalışan çok değerli insanlar. Tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah daha güçlü, büyüyen ve refah üreten Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Sanayi Master Planı geliyor: Reel sektörün dünya ekonomisinde ağırlığını tekrar hissettireceği yeni bir döneme girileceğine inandığını kaydeden İnan, bu dönemde Marmara Bölgesi’nin hem Türk sanayisindeki liderliğini koruyacağını ve geliştirerek devam edeceğini, hem de dünyadaki ağırlığını artıracağını söyledi. İnan, OSBÜK Başkanı Kütükcü’nün yeni sanayi alanı ve OSB’lerin genişleme taleplerini ise şöyle yanıtladı: “Sanayi alanlarımız şu anda toplam yüzölçümümüzün binde 4’ünü oluşturuyor. Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, bizden bunu 5 yıl içerisinde iki katına, binde 8’e çıkarmamızı istedi. 2028’e geldiğimizde sanayi alanlarımızı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Buna ihtiyaç gerçekten var. Birlikte çalışıp bu imkanları sanayicimizin hizmetine sunmak için vargücümüzle çalışacağız. Açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) sanayi alanlarının geliştirilmesi özellikle vurgulandı. Sanayi Master Planı için bir takvim oluşturuldu. Marmara Bölgesi’nde depreme hazırlıklarla birlikte hem master planlamasını hem de önümüzdeki dönemde uygulamasını birlikte gerçekleştireceğiz. Ayrıca OSB Uygulama Yönetmeliği’ni de çalışıyoruz, haftalarla ifade edilecek çok kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız. Kanun güncellemesi de yeni yasama yılında gündemimizde olacak.

“Marmara Bölgesi, Türk sanayisinin kalbi”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Marmara Bölgesi’nin Türk sanayisinin kalbi olduğunu belirterek, Bölge sanayisinin önemine dikkat çekti: “Marmara Bölgesi’ndeki 11 şehrimizde 75’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 98 Organize Sanayi Bölgemiz var. İşletmedeki 75 OSB’mizde toplam 33 bin 724 fabrikamız üretim yapıyor, 938 bin 633 kişiye de istihdam sağlanıyor. 81 ilimizdeki tüm OSB’lerimizde 67 bin fabrikamızın yarısı, 2.5 milyonluk toplam istihdamımızın da %37.5’u Marmara Bölgemiz’de. Üretim tarafına baktığımızda ise, bölgedeki OSB’lerimiz, Türkiye’deki tüm OSB’lerimizin toplam üretiminin %33’ünü gerçekleştiriyor.”
“Ortak hedefimiz; güçlü bir Türk sanayisi, güçlü Türkiye”: OSBÜK olarak OSB’lerle birlikte ortak hedeflerinin daha güçlü bir Türk sanayisi inşa etmek olduğunu vurgulayan Kütükcü, “İstisnasız hepimizin ortak bir hedefi, ortak bir sevdası var; O ortak sevdanın adı da Türkiye sevdasıdır. Türkiye’nin dört bir köşesinde yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan OSB’leri olarak bizim en büyük ortak hedefimiz; güçlü bir Türk sanayisidir, güçlü Türkiye’dir. Tüm zorlu şartlara rağmen bu motivasyonla çalışıyor, üretiyoruz.”
OSB’ler genişlemek istiyor: Türkiye’nin yatırım iştahının çok yüksek olduğunu, ancak yatırımcıların sanayi parseli talebine karşın OSB’lerin genişleme alanı açmakta zorlandıklarını anlatan Kütükcü, Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’dan destek istedi: “Neredeyse tüm OSB’lerimiz genişlemek, büyümek istiyor. Çünkü, Türk sanayisi büyümek istiyor. Ancak OSB’lerimizde yeni genişleme alanı açma konusunda maalesef bürokrasiye veya bazı önyargılara yenik düşüyoruz.  Yeterli düzeyde parsel üretemediğimiz için, yatırımcılarımıza ya noter huzurunda kura ile yer tahsis ediyoruz ya da yatırımcılarımız 4-5 yıl gibi uzun süreler beklemek zorunda kalıyorlar. Bu durum Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği Türkiye’nin yeni mottosu; Yatırım, Üretim, İstihdam ve İhracatla büyüme hedefleriyle örtüşmüyor. Dolayısıyla artık, OSB’lerimizin genişleme taleplerine hızlı çözüm üretecek, ülkemize yeni sanayi alanları kazandıracak stratejileri devlet politikası olarak belirlemek zorundayız. Bu konuda bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz.”

“Marmara Bölgesi’nin sanayi yükünü hafifletmeye yönelik stratejilerimiz olmalı”
“OSB’ler depreme daha daha dayanıklı hale getirilmeli”: Marmara Bölgesi’ndeki olası deprem tehlikesine de dikkat çeken Kütükcü, bölgedeki OSB’lerin  depreme karşı daha güvenli haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Marmara Bölgemizde ağırlığını İstanbul, Kocaeli ve Bursa oluşturmak üzere 33 bin 724 fabrikamız, 1 milyona yakın istihdamımız var. Bu çok ciddi bir rakam. Dolayısıyla Marmara Bölgesi’nde konutlarımızın sağlamlığını konuşup, buralarda planlamalar yaparken, bu planların içinde OSB’lerimizi ve diğer sanayi alanlarını da dahil etmek zorundayız. Bundan sonraki planlamalarda; bölgedeki mevcut yatırımlarımızı daha güvenli hale getirmeye, yeni yapılacak yatırımları daha sağlam inşa etmeye ve başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin sanayi yükünü hafifletmeye yönelik stratejilerimiz olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yeni hedef: orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten sanayi altyapısı
“Bölgedeki sıkışmayı daha güvenli yeni akslara kaydırmak zorundayız”: Memiş Kütükcü, şunları ifade etti: “Marmara’daki yeni hedefimiz ise; bölgeyi orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten yeni bir sanayi alt yapısına kavuşturmak olmalı. Ülkemizin selameti ve ekonomi güvenliğimiz için, bölgede yaşanan sıkışmayı, planlı bir şekilde mutlaka daha güvenli yeni akslara kaydırmak zorundayız. Bu yeni sanayi akslarındaki yatırım alanlarını, demiryolu ve diğer ulaşım imkanlarını, bu bölgelerdeki OSB’lerin iltisak hatlarını, eğitim altyapılarını, insan kaynağı ihtiyacını, sosyal yaşam alanlarını ve diğer tüm yatırım imkanlarını topyekûn içine alan bir makro plana ihtiyacımız var. Tüm bunlar kolay değil, ama imkansız da değil. Devlet-millet el ele vererek bunu başarabileceğimize inanıyorum.”

Yorumlar (0)